Υγεία

Το πολύτιμο αμύγδαλο, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Σύμβολο αναγέννησης, υγείας, καλοτυχίας και γονιμότητας, το αμύγδαλο είναι πεντανόστιμο αλλά και ωφέλιμο. Είναι ίσως ο δημοφιλέστερος ξηρός καρπός: καραμελωμένα, αλατισμένα και συνοδευτικά του ποτού ή μέσα στα γλυκά. Εργολάβοι, αμυγδαλωτά, μακαρόν, αμυγδαλόπαστα αλλά και το διάσημο marzipan.

Στην Ελλάδα δέντρα άγριας αμυγδαλιάς χρονολογούνται στο 8000 π.Χ. δοξάζουν το αμύγδαλο. Ωστόσο είναι δημοφιλές σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Σε Βόρεια Αφρική, Περσία και Τουρκία, το συνδυάζουν με το αρνί και άλλους ξηρούς καρπούς.

Λέμε ΝΑΙ στο αμύγδαλο:

Με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τις οφείλει στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, διαλυτό σε λιπαρά.

Αντιγηραντικό που θωρακίζει από εκφυλιστικές ασθένειες. Περιέχει βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών που συμμετέχουν στην ανάπλαση των εγκεφαλικών κυττάρων ενώ η φαινυλαλανίνη του εμποδίζει την εκδήλωση της νόσου του Πάρκινσον, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή χημικών του εγκεφάλου όπως η  ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη.

Με σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6 και φυλλικό οξύ.

Προστατεύει το έμβρυο. Το φολικό οξύ του βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και στο σχηματισμό των ιστών του νεογέννητου. Είναι λοιπόν απαραίτητο να το καταναλώνουν οι έγκυες.

Χωρίς γλουτένη. Γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή τροφίμων «άνευ γλουτένης».

Με πολύτιμα στοιχεία. Περιέχει μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο αλλά και ασβέστιο, πρωτεΐνες, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, που συμβάλουν στην καλή υγεία.

Κατά της χοληστερίνης. Ρυθμίζει συνολική χοληστερίνη και μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) προστατεύοντας την καρδιά.

Με φυτικές ίνες. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Καταπολεμά τα συμπτώματα κρυολογήματος και συμβάλλει στη γρήγορη ανάρρωση αν κρυολογήσουμε.

Για ιδανικό βάρος και ενάντια στην οστεοπόρωση. Το ασβέστιό του προστατεύει από την οστεοπόρωση. Οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά του προκαλούν εύκολα αίσθημα του κορεσμού και ανακόπτουν τη λαιμαργία, επομένως ενδείκνυνται για όσους κάνουν δίαιτα. Επιπρόσθετα οι Β βιταμίνες και ο ψευδάργυρός του μειώνουν τις λιγούρες για γλυκό.

Ρυθμίζει τη γλυκόζη. Τα υγιή λιπαρά του, οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα μέταλλά του συμβάλουν στη ρύθμιση της απορρόφησης και της επεξεργασίας της γλυκόζης στο αίμα. Ναι σε μία χούφτα αμύγδαλα πριν κάθε μεγάλο γεύμα.

Πλούσιο σε θερμίδες. Περιοριστείτε σε μια χούφτα την ημέρα επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και θερμίδες.

Με αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Το αμυγδαλέλαιο – το οποίο βγαίνει από πικρά αμύγδαλα- ενυδατώνει το δέρμα και το βοηθά να παραμείνει απαλό ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική, ως «έλαιο βάσης» για παραδοσιακά αλλά και για σύγχρονα φάρμακα, στην αρωματοθεραπεία όπως και στη βιομηχανία καλλυντικών.

Γάλα από αμύγδαλο. Πολύ θρεπτικό και εύπεπτο φυτικό γάλα: περιέχει 50% περισσότερο ασβέστιο από τα γάλατα που παράγονται από ζώα, απορροφάται καλύτερα από το σώμα και δεν έχει καθόλου τοξίνες.

Προτιμάτε τα ωμά από τα ψητά αμύγδαλα. Μπορεί να έχουν ψηθεί σε ανθυγιεινά λίπη.

Αλλεργία στα αμύγδαλα. Δεν είναι τόσο κοινή, όπως σε άλλους  ξηρούς καρπούς (καρύδι, κάσιους, φιστίκι κ.ά.) Πάντως μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως έμετο, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, πρήξιμο σε χείλη και λαιμό,  δυσκολία στην αναπνοή κ.ά. Όσοι έχουν αλλεργία στα καρύδια ή στους ξηρούς καρπούς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

SHARE
RELATED POSTS
Είναι ασφαλές να καταναλώνω μουχλιασμένα τρόφιμα ή «χαλασμένα» φρούτα και λαχανικά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του ογκολογικού ασθενή – Επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ
Γιατί μονίμως νοιώθω κούραση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.