Υγεία

Πώς να αντιμετωπίσω τον βήχα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Πώς να αντιμετωπίσω τον βήχα;

Ο βήχας είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της εποχής καθώς οι κλειστοί χώροι ευνοούν την μετάδοση ιών. Συχνά όμως, μπορεί να υποδηλώνει και κάποιου άλλου είδους πρόβλημα υγείας, οπότε να οφείλουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα αίτιά του και να δράσουμε ανάλογα.

Όταν βήχουμε ο οργανισμός προσπαθεί να καθαρίσει τις αναπνευστικές οδούς από φλέματα ή ξένα σώματα όπως η σκόνη. Αν οφείλεται σε κοινό κρυολόγημα συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως μάτια που δακρύζουν και μπουκωμένη μύτη. Αν όμως ο βήχας είναι επίμονος και έντονος και διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες, οφείλουμε να μην τον αγνοήσουμε και να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού, ιδίως αν συνοδεύεται από αίμα, πυρετό, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή άλλα παρεμφερή και έντονα συμπτώματα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως καπνιστές, ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με καρδιά και πνεύμονες, πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Ποιες ασθένειες προκαλούν βήχα;

Βήχα προκαλούν συνήθως ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονία,  βρογχίτιδα, άσθμα, διάφορες αλλεργίες, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα, έλκος αλλά μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ο βήχας είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Το αν συνοδεύεται ή όχι από εκκρίσεις, καθορίζει και το είδος του βήχα. Ο ξηρός ή μη παραγωγικός βήχας δημιουργεί μία αίσθηση «γδαρσίματος» στο λαιμό και δεν έχει στον  παραγωγικό υπάρχουν εκκρίματα δηλαδή φλέματα.

Κι αν κρυολογήσω;

Αν βήχετε γιατί έχετε κρυολογήσει, για ν’ ανακουφιστείτε και ν’ αποβάλετε ευκολότερα τις βλέννες:

Άφθονα χλιαρά ροφήματα, χυμοί και νερό. Καταναλώστε τα για αρκετές μέρες.

Αποφύγετε κλειστούς χώρους. Αν δεν είναι απαραίτητο, αποφύγετε τις μετακινήσεις.

Ρινικό αποσυμφορητικό. Χρησιμοποιείστε το σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αποφύγετε τα αντηβηχικά. Δεν θεραπεύουν, απλά δρουν κατασταλτικά. Ο βήχας αποτελεί κομμάτι της άμυνας του οργανισμού οπότε σε απλές περιπτώσεις δεν είναι σωστό να τον καταστείλουμε. Το αντιβηχικό μπορεί να παγιδεύσει βλέννες και άλλες ακαθαρσίες στους πνεύμονες με αποτέλεσμα να προκληθούν και άλλες λοιμώξεις.

Όχι στα αντιβιοτικά. Δεν είναι χρήσιμα στις ιογενείς λοιμώξεις και με την άκριτη λήψη τους εξασθενούμε τα αντισώματα του οργανισμού με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο ευπρόσβλητος.

Βήχετε με μέτρο! Ο χρόνιος βήχας μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο και πόνο όταν αναπνέουμε μέχρι διαταραχές ύπνου, άγχος αλλά και θλάσεις μυών. Γι’ αυτό επιχειρήστε να ελέγξετε την ανάγκη σας να βήξετε.

Είδη βήχα

Αν βήχετε μόνο την ημέρα. Στην περίπτωση που δεν είστε ασθενείς  μάλλον πρόκειται για «νευρικό βήχα» ο οποίος οφείλεται κυρίως σε ανεξέλεγκτο άγχος. Για να τον αντιμετωπίσετε,  βρείτε την αιτία που σας αγχώνει

Βήχας και καούρες. Το πιθανότερο να οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή στην επιστροφή υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο εξαιτίας της ανεπάρκειας του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. H πάθηση αυτή προκαλεί επιπλέον δυσκολία κατάποσης και κάψιμο στο στήθος.

Βήχας με σφύριγμα.  Πιθανά συνοδεύεται από δύσπνοια και «βράσιμο» στο στήθος. Ενδέχεται να είναι προάγγελος άσθματος ή να συνοδεύει μια ασθματική κρίση. Πολλές φορές, της κρίσης προηγούνται πονοκέφαλος, φτέρνισμα και βάρος στο στομάχι.

Τσιγαρόβηχας. Καλά θα κάνουν οι  καπνιστές,  να μην  τον αντιμετωπίζουν… χαλαρά γιατί μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάτι σοβαρότερο, είτε χρόνια βρογχίτιδα, είτε καρκίνο των πνευμόνων. Η σπιρομέτρηση σε έναν πνευμονολόγο και η άμεση διακοπή του καπνίσματος είναι το καλύτερο δώρο που μπορούν να κάνουν οι καπνιστές στον εαυτό τους.

Πώς θα ανακουφίσω το παιδί μου από το βήχα;

Αν ο βήχας δεν συνοδεύεται από δύσπνοια και πυρετό που απαιτούν ιατρική φροντίδα, υπάρχουν φυσικοί τρόποι να ανακουφίσουμε το παιδί από το βήχα.

Ρινοπλύσεις. Βοηθούν να ανακουφιστεί από τις εκκρίσεις από τη μύτη. Καλό είναι να επαναλαμβάνονται μέσα στη μέρα με αμπούλες φυσιολογικού ορού ή με σπρέι θαλασσινού νερού ή με βρασμένο νερό βρύσης.

Μπάνιο. Οι ατμοί βοηθούν να «ανοίξει» η μύτη.

Ευκαλυπτέλαιο. Λίγο πριν κοιμηθεί του βάζουμε 2-3 σταγόνες κάτω από τη μύτη για να ελευθερώσουμε την αναπνοή του. Εναλλακτικά βάζουμε στον υγραντήρα του δωματίου του δύο τρεις σταγόνες ευκαλυπτέλαιο.

Αφεψήματα. Αν ο βήχας προέρχεται από θώρακα και βρόγχους, τον βήχα κατευνάζουν  γάλα με μέλι (άνω των 12 μηνών), χαμομήλι ή φασκόμηλο ή τίλιο ή γλυκάνισο ή θυμάρι με μέλι.

Λεμόνι και μέλι. Το πρώτο έχει αντισηπτικές ιδιότητες και το δεύτερο είναι μαλακτικό.

Πολύ νερό. Έχει βλεννολυτικές ιδιότητες.

Εισπνοές. Πάνω από  μία κατσαρόλα με βραστό νερό, όπου έχουμε προσθέσει  χαμομήλι ή θυμάρι ή ευκάλυπτο ή και όλα μαζί.

Ο γιατρός θα σας δώσει περισσότερες οδηγίες!

SHARE
RELATED POSTS
Στρατηγική διατήρησης της ουροδόχου κύστης με καρκίνο, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Τι «δείχνουν» τα χέρια μας;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Νεότερα δεδομένα για την ακτινοθεραπεία του καρκίνου του προστάτη αδένα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.