Υγεία

Πότε οι βιταμίνες κάνουν κακό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Αν κυκλοφορείτε με  πολυβιταμινούχα σκευάσματα υπό μάλης, καταπολεμώντας έτσι τις ενοχές σας γιατί καπνίζετε, δεν αθλείσθε και  διατρέφεστε με ό,τι ανθυγιεινό αγαπά ο ουρανίσκος σας, να γνωρίζετε ότι η υπερκατανάλωση βιταμινών, μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα.

Κατ’ αρχήν, ο ιδανικός τρόπος πρόσληψης βιταμινών είναι μέσω της τροφής: τότε, οι βιταμίνες μεταβολίζονται σωστά. Οι τροφές που καταναλώνουμε πρέπει να έχουν διατροφική αξία και να μην είναι εκτεθειμένες σε μεγάλες δόσεις φυτοφαρμάκων.

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες γιατί ρυθμίζουν βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού και συμβάλουν στη φυσιολογική λειτουργία του. Αν όμως το παρακάνετε με τη λήψη συμπληρωμάτων, κάποιες μπορεί να λειτουργήσουν τοξικά και να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.  Οι βιταμίνες έχουν και παρενέργειες.

Λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες

Οι βιταμίνες ταξινομούνται σε λιποδιαλυτές (A, D, E, K) οι οποίες αποθηκεύονται στον οργανισμό και υδατοδιαλυτές (B, C) οι οποίες δεν αποθηκεύονται.

Οι μεγάλες ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών ταλαιπωρούν το συκώτι που τις μεταβολίζει ενώ αντίστοιχα η υπερβολική πρόσληψη υδατοδιαλυτών  βιταμινών, μπορεί να προκαλέσει από διάρροια έως  νεφρική κόπωση. Πάντως, η ποσότητα των υδατοδιαλυτών βιταμινών που πλεονάζει αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Βιταμίνη A. Η υπερβολική πρόσληψή της, προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα, ανορεξία, ουλίτιδα, ηπατομεγαλία και σπληνομεγαλία.  Είναι δε πολύ πιθανό  τα νύχια και τα μαλλιά σας να γίνουν αδύναμα. Στα τρόφιμα, την περιέχουν φρούτα και  λαχανικά με βαθυπράσινα ή  πορτοκαλοκόκκινα χρώμα (καρότα, βερίκοκα, ντομάτα, σπανάκι κ.α) αλλά και τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ψάρια και ο κρόκος του αυγού.

Βιταμίνη CΑν και είναι υδατοδιαλυτή μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία κρυστάλλων στα νεφρά σε άτομα με προδιάθεση, των οποίων ο οργανισμός είναι ελλιπώς ενυδατωμένος.  

Bιταμίνη D. Αν και συνήθως εμφανίζουμε έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, η τοξικότητά της  προκαλεί υψηλή συγκέντρωση  ασβεστίου στο αίμα, το οποίο εναποτίθεται σε καρδιά, αγγεία και νεφρά. Αναζητήστε την επομένως, σε τρόφιμα όπως βούτυρο, συκώτι και θαλασσινά.

Bιταμίνη E. Θολή όραση και πονοκέφαλοι συνοδεύουν την υπερκατανάλωσή της. Στη φύση την προσφέρουν λάδι, αβοκάντο και ξηροί καρποί.

Bιταμίνη K. Αν και παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, εφόσον τα επίπεδά της είναι υπερβολικά υψηλά, μπορεί να οδηγήσει σε θρομβώσεις. Επιπρόσθετα, η τοξικότητά της ενοχοποιείται για αναιμία, ίκτερο και ηπατομεγαλία. Αν όμως, απλά καταναλώνετε πράσινα λαχανικά, όσπρια, ντομάτες, αυγό και συκώτι, μπορείτε ν’ απολαύσετε τα οφέλη της, χωρίς να θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

Φολικό οξύ και φυλλικό οξύ.  Το φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9, είναι ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β.  Το περιέχουν, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μαγιά μπύρας, εσπεριδοειδή, όσπρια, αυγά και το μοσχαρίσιο συκώτι. Αν και είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη, το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 20-70 mg στο συκώτι. Συμβάλει στη δημιουργία νέων κυττάρων και στη σύνθεση νέων πρωτεϊνών. Το φυλλικό οξύ από την άλλη, δημιουργήθηκε στο εργαστήριο, και βρίσκεται σε συμπληρώματα διατροφής και εμπλουτισμένα τρόφιμα. Αν και το φολικό οξύ, όταν εκτίθεται στον αέρα και τη ζέστη διασπάται, μια μικρή ποσότητα της φυσικής βιταμίνης μετατρέπεται με την οξείδωση σε φυλλικό οξύ και κυρίως  το συκώτι, το μετατρέπει στις φυσικές μορφές της βιταμίνης. Με τα χρόνια, αυτή η μετατροπή στο σώμα γίνεται πιο δύσκολα. Οι εμπλουτισμένες τροφές με φολικό οξύ, έχουν  το γράμμα F.  Εκτιμάται, πάντως, ότι είναι προτιμότερο να το προσλαβάνουμε από τα φυσικά τρόφιμα και όχι από εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής.

Μόνο ο γιατρός μπορεί να καθορίσει αν πρέπει να πάρετε συμπληρώματα διατροφής, τα οποία έχουν συνήθως ανάγκη, έγκυες, γυναίκες σε εμμηνόπαυση, ηλικιωμένοι, ασθενείς με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα ή με χρόνια νοσήματα.

SHARE
RELATED POSTS
Τροφές υπεράνω υποψίας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πότε η άμμος είναι επικίνδυνη;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποια τα ένοχα συμπτώματα της άνοιας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.