Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική

Παρατηρώντας τις Πρέσπες (μέρος 2ο), του Αλέξανδρου Μπέμπη

Spread the love

Εδώ το πρώτο μέρος

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΚΤΗ

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ μας λένε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παραβιάζει την εθνική γραμμή. Το ερώτημα είναι αν είναι εθνική η γραμμή όπως αυτή διαμορφώθηκε με την Ενδιάμεση Συμφωνία το 1995  και τη θέση της χώρας μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2007. Λάθος.  Αυτή ήταν η κόκκινη διπλωματική γραμμή στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα. Εθνική γραμμή είναι να μην υπάρχει με κανέναν τρόπο ο όρος ”Μακεδονία” στην ονομασία της χώρας αυτής. Αυτή είναι η εθνική της καρδιάς μας γραμμή,η οποία απεμπολήθηκε όταν μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τα διεθνή φόρα στα οποία συμμετείχαμε συζητούσαν για το μέλλον των νέων χωρών που προέκυψαν. Τότε ήταν η χρυσή και ύστατη ιστορικά ευκαιρία να καταστήσουμε σαφές με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, στον ΟΗΕ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ότι στηρίζουμε με κάθε τρόπο αυτή τη νέα χώρα,με μια και μοναδική προϋπόθεση. Να μην έχει στην ονομασία της τον όρο ”Μακεδονία” και ό,τι αυτός συνεπάγεται. Αντί για αυτό, ο τότε Υπουργός των Εξωτερικών Σαμαράς έκανε τη μοιραία γκάφα στο Συμβούλιο της Ευρώπης (που έκανε έξαλλο τον τότε ΠτΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή και που τα ”έψαλλε” στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το πρόσωπο που επέλεξε για ΥΠΕΞ ).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΒΔΟΜΗ

Έκτοτε ο όρος ”Μακεδονία”μπήκε στο τραπέζι. Αυτό που δεν μας λένε οι πολέμιοι της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πώς θέλουν ή πώς νομίζουν ότι πρέπει να αποκαλούνται οι πολίτες μιας χώρας που στην ονομασία της έχει τον όρο ”Μακεδονία”. Αν για παράδειγμα η ονομασία της ήταν ”Σλαβομακεδονία” και οι πολίτες της ”Σλαβομακεδόνες”, θα ήταν ευχαριστημένοι; Αν όχι, τότε ας θυμηθούμε ότι τον όρο ”Σλαβομακεδονία” τον είχε προτείνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, που διαδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά το 1992, στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ας θυμηθούμε ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε πει να κλείσουμε άρον άρον το θέμα έτσι και ότι ”σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει”.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΟΓΔΟΗ

Υπάρχουν κάποιοι ”Μακεδονομάχοι” που ισχυρίζονται ότι η γεωγραφική περιοχή Μακεδονία είναι μύθος ότι μοιράστηκε μεταξύ τριών χωρών πριν 106 χρόνια (Ελλάδα, Σκόπια και Βουλγαρία) και ότι η γεωγραφική περιοχή ταυτίζεται με την σημερινή Ελληνική-και μόνο-Μακεδονία. Συνεπώς δεν έχει το δικαίωμα η χώρα πΓΔΜ να επικαλείται εντοπιότητα.  Υπάρχουν κάποιοι άλλοι ”Μακεδονομάχοι” που εισηγούνται ότι η Ελλάδα έχει όλα τα νόμιμα δικαιώματα να διεκδικήσει τα εδάφη από το Μοναστήρι και νοτίως της γραμμής Οχρίδα-Περλεπές-Στρώμνιτσα μέχρι τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ο λόγος είναι ότι η περιοχή αυτή (το 20% περίπου της πΓΔΜ), γεωγραφικά είναι Μακεδονία και ότι κατοικείται από Έλληνες. Ας αποφασίσουν οι ”Μακεδονομάχοι” ποιο από τα δύο ισχύει. Μας έχουν μπερδέψει. Ή απλά επικρατεί μεταξύ τους τρικυμία εν κρανίω.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝΑΤΗ

Η χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες [ας βάλουμε ορόσημο το 1946 που ο Τίτο δημιούργησε την Ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας], επέδειξε μια αβάσταχτη ελαφρότητα σε επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο. Αδιαφόρησε για το πού ‘‘έπνεε ο άνεμος” του αλυτρωτισμού, που ο Τίτο δεν είχε λόγο να μην ενθαρρύνει και αντί να επιδοθούμε σε έναν διαρκή, πολυεπίπεδο και πολυμορφικό αγώνα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να ανατρέψουμε την παραχάραξη της ιστορίας μας, περιοριστήκαμε σε κάποιες υποτονικές αναφορές ή έστω καταγγελίες, όπου δεχόμασταν με κατανόηση φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την αδιαφορία αν όχι τη μειοδοσία έναντι των εθνικών μας δικαίων, είναι αυτό που γινόταν πριν λίγα χρόνια στους καταυλισμούς των προσφύγων στην Ειδομένη. Νεαρά παιδιά από το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, δήλωναν στα ρεπορτάζ των τηλεοράσεων ”θέλω να περάσω στη Μακεδονία”. Χώρες όπου πάνω από 2.300 χρόνια είναι ακόμη νωπά τα ίχνη και οι μνήμες που άφησε ο Μέγας Αλέξανδρος.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΕΚΑΤΗ

Η απόρριψη του ”πακέτου Πινέιρο” το 1992 και του εμπάργκο που επέβαλε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995, είχαν σαν συνέπεια να στείλουμε τη γειτονική χώρα κατ’ ευθείαν στη ζεστή και σφικτή αγκαλιά της Τουρκίας, η οποία εισέβαλε με όλους τους τρόπους. Άρπαξε στην κυριολεξία από τα μαλλιά την ευκαιρία που της δόθηκε και εισέβαλε οικονομικά,στρατιωτικά και πολιτισμικά.  Στον οικονομικό τομέα, οι γείτονες ανέχονται αυτήν την εισβολή εξ ανάγκης. Τα βλέμματα και οι σκέψεις τους είναι στραμμένα στην ΕΕ. Στον στρατιωτικό τομέα, Τούρκοι αξιωματικοί εκπαιδεύουν τον στρατό τους.Είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι γίνεται χωρίς ανταλλάγματα. Αν εξαιρέσουμε την περιοχή του Τέτοβο,όπου επικρατεί το μουσουλμανικό στοιχείο,αρκεί μια βόλτα στις υπόλοιπες περιοχές που επικρατεί το χριστιανικό για να δούμε να ρημάζουν εκκλησίες και να ξεφυτρώνουν νεότευκτοι μιναρέδες. Από Γευγελή μέχρι Βέλες, την πρωτεύουσα Σκόπια,τα σύνορα με Κόσοβο και Σερβία, παντού μιναρέδες που διακρίνονται από χιλιόμετρα. Η Τουρκία δεν χάνει την παραμικρή ευκαιρία ώστε να μας περιβάλλει και να μας σφίγγει σαν μέγγενη. Όποιος δεν το έχει συνειδητοποιήσει αυτό, λυπάμαι πολύ αλλά είναι τυφλωμένος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ουδείς ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το εθνικό μας αφήγημα και δεν θα μπορούσε να είναι. Μια Διεθνής Συμφωνία εναρμονισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, σημαίνει συναίνεση. Σημαίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις.  Αναχαιτίζει όμως τις διαρκώς και ανεξέλεγκτες de facto σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων καταστάσεις. Βάζει κανόνες. Και ουδείς δικαιούται πλέον να κλαίει πάνω από το χυμένο γάλα. 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η Ακρόπολη ως Disneyland, του Μάνου Στεφανίδη
ΜΟΙΡΑ παντός καιρού, του Κώστα Χατζηαντωνίου
Ο «Μήνας του Μέλιτος» τώρα αρχίζει🧿 – Just Married🏳️‍🌈, του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.