Υγεία

Οι ακάλεστοι επισκέπτες του κρύου!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Ασθένειες και ψυχοσωματικά συμπτώματα που προκαλεί η ρουτίνα μας επισκέπτονται μαζί με το κρύο και μας ταλαιπωρούν!  Ατονία, πονοκέφαλος δέκατα και όχι μόνο!  

Κακές συνθήκες υγιεινής, ακατάλληλη διατροφή «απρόσεκτη» σεξουαλική συμπεριφορά, ζώα ή έντομα με τα οποία ήρθαμε σε επαφή χωρίς να έχουμε εμβολιαστεί,  μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, τα οποία θα εκδηλωθούν ακόμη και έξι μήνες μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές.

Ας συστηθούμε με τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε:

Ατονία. Μόνιμη κούραση και μηδέν ενέργεια, αν και πρέπει να «φουλάρετε» και πάλι τις μηχανές για ν’ αντιμετωπίσετε τις υποχρεώσεις της. Μάλλον οφείλεται στην άρνησή σας να ακολουθήσετε το πρόγραμμά σας. Την επιδεινώνουν οι διατροφικές ατασθαλίες: μάλλον ο οργανισμός σας έχει έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων και περίσσια αλκοόλ! Ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και επαρκής ύπνος μπορούν  να βελτιώσουν την κατάσταση. Πείτε όχι σε προπαρασκευασμένο φαγητό, αλμυρά και πικάντικα τρόφιμα. Πιθανά όμως η ατονία μπορεί να οφείλεται και σε λοιμογόνους παράγοντες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου. Κάντε τις ανάλογες εξετάσεις.

Κρυολόγημα. Αλλαγές στη θερμοκρασία, αέρας, βροχή, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σε μία περίοδο που ο οργανισμός είναι ευάλωτος.  Το κρυολόγημα σίγουρα θα σας ταλαιπωρήσει και αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, καραδοκούν βρογχίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Αϋπνία. Για να την αποφύγετε, ρυθμίσετε το «ρολόι» σας με βάση τις υποχρεώσεις σας. Ο συνεπής προγραμματισμός συμβάλει θετικά.   Κοιμηθείτε και ξυπνήστε καθημερινά σε συγκεκριμένη ώρα και αφήστε τη ρουτίνα να… ρυθμίσει τον οργανισμό σας.

Το…πάρτι ων υδατανθράκων. Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή – η γνωστή «μελαγχολία του φθινοπώρου-  αποτέλεσμα της σταδιακής των ωρών με φως αλλά και της θερμοκρασίας  προκαλεί λιγούρες για υδατάνθρακες, στις οποίες πολύ πιθανά να ενδώσετε εφόσον δεν υπάρχει και η…απειλή της παραλίας, οπότε η ζυγαριά παίρνει την ανιούσα. Μην αφήσετε τα επιπλέον κιλά να κάνουν μόνιμη εγκατάσταση με τη σκέψη ότι τα πουλόβερ σύντομα θα καλύψουν τα ίχνη της λαιμαργίας σας. Το επιπλέον βάρος παγιώνεται σε βάθος χρόνου και η απώλειά του θα είναι δυσκολότερη απ’ όσο φαντάζεστε: ενοχοποιείται μάλιστα για αυξημένο σάκχαρο, χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και όχι μόνο!  Ανακτήστε τη μεταβολική σας ισορροπία, πριν έρθουν τα Χριστούγεννα που θα δοκιμάσουν πάλι τις αντοχές σας!

Διάρροια. Ίσως  προκληθεί από λοιμογόνους παράγοντες με τους οποίους ήρθατε σε επαφή. Μπορεί να  παρουσιάζετε δυσανεξία στη λακτόζη ή σας ταλαιπωρεί το σύνδρομο υπερευαίσθητου εντέρου. Αν η διάρροια δεν υποχωρήσει άμεσα και μάλιστα είναι ακατάσχετη και συνοδεύεται από πυρετό, πτώση αρτηριακής πίεσης και έμετους, επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό.

Εξανθήματα δέρματος. Ίσως προκλήθηκαν από τσιμπήματα εντόμων ή  μυκοβακτηριδιακές λοιμώξεις. Ο γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Πυρετός.  Ηπατίτιδα, βακτηριδιακή εντερίτιδα, λοιμώξεις αλλά και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να φέρουν πυρετό και δέκατα. Για παράδειγμα τα τσιμπούρια μπορούν να μεταδώσουν ιούς, βακτήρια, ρικέτσιες και παράσιτα και να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις σε ανθρώπους και ζώα.  Λοιμώδη νοσήματα, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και η  φυματίωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό εβδομάδες μετά την αρχική μολυσματική επαφή. Αναζητείστε άμεσα ιατρική συμβουλή.

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να εμβολιαστείτε  έναντι των λοιμώξεων που απειλούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Εάν λαμβάνετε χρόνια αγωγή, είστε άνω των 65 ή συμβιώνετε με βρέφη επικοινωνήσετε με παθολόγο και παιδίατρο γιατί θα χρειαστείτε ειδικά εμβόλια.

Τι απειλεί τα παιδιά;

Οι μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται με την αναπνοή και το άγγιγμα απειλούν τα παιδιά που τις περισσότερες ώρες τις ημέρας, τις περνούν στη σχολική αίθουσα.

CovidΑποφεύγουμε συνθήκες συγχρωτισμού, θέτουμε αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή.

Κρυολόγημα. Ρινική συμφόρηση, λαιμός που πονά και φτέρνισμα.  Δεν υπάρχει ασφαλής πρόληψη αλλά ενισχύστε τον οργανισμό των παιδιών με ισορροπημένη διατροφή και καλό ύπνο.

Γρίπη. Εξαπλώνεται με το βήχα, το φτάρνισμα και την ομιλία. Προσοχή για να μην  εξελιχθεί σε πνευμονία.

Νοροϊός. Η συνηθέστερη αιτία γαστρίτιδας και γαστρεντερίτιδας, από  μολυσμένα τρόφιμα ή κακή υγιεινή της τουαλέτας. Το παιδί να τηρεί σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. Πλένετε προσεκτικά τα σκεύη σας και μην μαγειρεύετε αν αρρωστήσατε.

Οξεία ωτίτιδα.  Φθινόπωρο και χειμώνα συχνότερη είναι η οξεία μέση ωτίτιδα. Αν οφείλεται σε ιούς, απαιτείται αντιβίωση, αν όμως οφείλεται σε βακτήρια και αντιμετωπίζεται με απλά αντιπυρετικά και αναλγητικά. Ό,τι αποφασίσει ο παιδίατρος.

Βρογχιολίτιδα. Λοίμωξη των πνευμόνων που προσβάλει κυρίως τα βρέφη. Δυσκολεύει την αναπνοή και σε ακραίες περιπτώσεις προκαλεί μπλάβιασμα γύρω από το στόμα και τα ακροδάκτυλα. Αν ο πυρετός συνοδεύεται από έντονη αδιαθεσία ή  δεν υποχωρεί μέσα σε τρεις ημέρες ενημερώστε τον παιδίατρο.

SHARE
RELATED POSTS
Πώς θα προστατευθώ από τις φθινοπωρινές αλλεργίες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς να αντιμετωπίσω τον βήχα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Λέμε ναι ή όχι στον καφέ;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.