Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ζήδρος: ο δικός μου comandante, του Γιάννη Αγγελίδη

Προλογικό σημείωμα από τον Π. Μουζάκη: “Είναι κάποιες μέρες που γυρνάνε οι μνήμες σε ανθρώπους που τους θαυμάσαμε κι ας μην τους γνωρίσαμε… σαν σήμερα, το 1957 ο Γρηγόρης Αυξεντίου, υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, πολεμώντας τους Βρετανούς Αποικιοκράτες, πυρπολήθηκε με εμπρηστικές βόμβες, μετά από πολύωρη μάχη, παγιδευμένος σε μία σπηλιά … Έχω επισκεφθεί το σημείο αυτό στο όρος Τρόοδος και ξέρω όλη την ιστορία.
Μία συζήτηση με τον σεβαστό μου Γιάννη Αγγελίδη για ένα όνειρο του Κομαντάντε Che…”

“3 Μαρτίου 1957 μεσημέρι.

Τόπος Κούβα, ζέστη αφόρητη , διάλειμμα στον ανταρτοπόλεμο που ήδη έχει ξεκινήσει ο Φιντέλ, κάτι σαν σκοτοδίνη και ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα βυθίζεται σε λήθαργο.

Όνειρο ή ενόραση;

Ο Τσε «πετάει» πάνω από το Αιγαίο τη θάλασσα της αγαπημένης του Ελλάδας, θαυμαστής του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη γαρ, προχωράει και φτάνει στην Κύπρο.

Ανατολικό άκρο της οροσειράς του Τροόδους κοντά στην κορυφή Κιόνια (1423 μ), σε υψόμετρο 870 μέτρων.

Μακέλεμα, σφαίρες, χειροβομβίδες, ελικόπτερα … Μάχη άγρια που μοιάζει να ξεκίνησε αχάραγα μαίνεται …

Ένα κρησφύγετο χτυπιέται αλύπητα και στο τέλος το βομβαρδίζουν τα ελικόπτερα με βόμβες πετρελαίου και του βάζουν φωτιά. Ο υπερασπιστής του κρησφύγετου ένα 29χρονο παλληκάρι, Γρηγόρης Πιερής Αυξεντίου το όνομα του και ο Τσε πρόλαβε και μέτρησε μέσα στην καταρρακτώδη βροχή 47 Βρετανούς στρατιώτες νεκρούς. Ο αντάρτης Ζήδρος, υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, πολέμησε ηρωϊκά, αποδεκατίζοντας τους διώκτες του, πριν καεί ζωντανός από ναπάλμ ελικοπτέρων, αρνούμενος να παραδοθεί. Δολοφονία. Ώρα 14.00.

Ο Τσε ξυπνάει απότομα.

Προφητικό το όνειρο;

7 Φεβρουαρίου 1959 Κούβα, ψηφίζεται ένα διάταγμα μέσω του οποίου αποκτούσαν την κουβανική υπηκοότητα όλοι οι αλλοδαποί διοικητές του αντάρτικου στρατού. Ο νόμος αυτός, επρόκειτο εμφανώς να εφαρμοστεί αποκλειστικά στην περίπτωση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα , αποτελώντας ένα είδος φόρου τιμής και αναγνώρισης στο πρόσωπό του και τη συμβολή του στην κουβανική επανάσταση. Μαζί με τους Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ Κάστρο και Καμίλο Σιενφουέγος, αποτελούν πλέον μετά την επανάσταση την νέα κουβανική κυβέρνηση.

 


Στις 8 Οκτωβρίου 1967, Βολιβία, η ομάδα των ανταρτών καθοδηγούμενη από τον Τσε Γκεβάρα, περικυκλώθηκε. Κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης, στην περιοχή του φαραγγιού του Τσούρο, η ομάδα αναγκάστηκε να διασκορπιστεί και ο Γκεβάρα τραυματίστηκε στη δεξιά κνήμη, ενώ συγχρόνως το όπλο του αχρηστεύτηκε από έναν πυροβολισμό. Τελικά συνελήφθη και την επόμενη μέρα πυροβολείται από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν (Mario Terán). Ο συγκεκριμένος αρχικά δίστασε να εκτελέσει την εντολή για τη δολοφονία του αλλά τελικά πυροβόλησε τον αιχμάλωτο, ο οποίος φέρεται να του είπε «Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις». Δολοφονία. Ώρα 13.00.

Ο δικός μας «Τσε» Γρηγόρης Πιερής Αυξεντίου τον περίμενε στην πόρτα του Παράδεισου να ονειρευτούν παρέα ελεύθερες Πατρίδες .

* Ο Γιάννης Αγγελίδης είναι αναγνώστης της Πόρτας.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Έζησε 98 χρόνια…, του Κωστή Α.Μακρή
Ο πρωθυπουργός του Καναδά στη παρέλαση για το 1821, του Χρήστου Μαγγούτα
Η Δέσποινα Κατσώχη απαντά στον Προυστ για την Πόρτα
37 Σχόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.