Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Χρόνια πολλά, Ουμπέρτο! – Happy birthday, Umberto!, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

UMBERTO-ECO.jpg

 

 

 

Χρόνια πολλά, Umberto Eco!

 

Μια μέρα σαν σήμερα, 5 Γενάρη 1932, γεννιόταν ο συγγραφέας, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας, καθηγητης της σημειωτικής, ιστορικός του Μεσαίωνα.

 

Γνωστότερος για τα έργα του “Το όνομα του Ρόδου”, “Το εκρεμές του Φουκώ”, “Το κοιμητήριο της Πράγας”

 

Μ’ αρέσει; Αχ, πόσο μ’ αρέσει! Όχι δεν βαρέθηκα να διαβάσω τα βιβλία του -και να δω τις σχετικές ταινίες- πάνω απο μια φορά το καθένα.

Κατά την συνήθειά μου τώρα, έψαξα για την σχέση του με το φαγητό. Παρ’ όλο λοιπόν οτι σε συνέντευξή του στο “Lopate Show” δηλώνει πως του αρέσει η

πίτσα (και ο Μπαχ και η Ιλιάδα και ο εγγονός του) αποδεικνύεται μέσα απο τα γραφτά του μεγάλος καλοφαγάς. “Το κοιμητήριο της Πράγας” είναι γεμάτο

απο δαχτυλογλυφτικές συνταγές. Ο κεντρικός ήρωας, ο Σιμονίνι, λατρεύει το φαγητό. Εκεί περιγράφονται όλα τα υλικά, τα βήματα της προετοιμασίας και

του μαγειρέματος με κάθε λεπτομέρεια. Ήταν δύσκολο να διαλέξω τι απ’ όλα να παρουσιάσω και τελικά κατέληξα σε κάτι που το έχω δοκιμάσει, εύκολο και

θαυμάσιο για το βούτηγμα του ψωμιού. Το άλλο καλό του είναι πως συνοδεύεται απο λαχανικά. O Simonini αναφέρει άγρια χόρτα μουλιασμένα σε κρύο

νερό και χυμό λεμονιού, πιπεριές, λάχανο, πατάτες ή καρότα… ό,τι θέλετε, μ’ άλλα λόγια. Α, και μην ξεχάσετε το φρέσκο ψωμί -ζεστό αν είναι δυνατό.

 

BAGNA CAUDA

 

1 φλυτζάνι λάδι – 1/2 φλυτζάνι βούτυρο – 1 φλυτζάνι καθαρισμένες γλίθες σκόρδο, ή και περισσότερο – 500 γρ. αντσούγες – μπούκοβο – μαύρο πιπέρι –

λίγη ρίγανη και δυόσμο.

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130 C. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε πήλινο σκεύος. Σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε στον φούρνο περίπου μια ώρα ή

λίγο παραπάνω.

 

 

Happy birthday, Umberto Eco!

 

It was on a day like today, January 5, 1932, the Italian semiotician, essayist, philosopher, literary critic, and novelist was born. Better known for his

historical mystery novels “The Name of the Rose”, “Foucault’s Pendulum”, “The Island of the Day Before”, “The Prague Cemetery”.

Do I like him? Oh yes, I like him so much that I have read his books and have watched the movies made of them more than once.

OK. All that is well known so I pursued my habit and searched his relation to food. Even though in an interview to the Lopate Show he declares that he

likes pizza (and Bach and the Iliad and his grandchild), his writings prove him to be very knowledgable and lover of good food. Especially “The Prague

Cemetery” is full of descriptions of food. The main hero, Simonini, is very fond of his food. Each ingredient is listed, and each step of the cooking

process, are outlined in inviting detail. It wasn’t easy to choose which recipe to present. I eventually settled for Bagna Cauda which I have tried, it is

easy and, what’s more, great for dipping your bread. Also, it is served with vegetables. Simonini lists cardoons soaked in cold water and lemon juice,

peppers, cabbage, potatoes, or carrots. Whatever you fancy, in other words and… do not forget fresh bread… warm if possible.

 

BAGNA CAUDA

 

1 cup olive oil – 1/2 cup butter – 1 to 1 and 1/2 cups peeled garlic cloves – 13 oz. jar of anchovies, chopped – 1 pinch chili pepper – Black Pepper – 1

pinch each thyme and oregano

 

Preheat oven to 130 C. Mix all ingredients in small clay dish. Let simmer covered in oven for about and hour and hour and a half.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

 

The article expresses the views of the author

 

 iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Ενημέρωση; Ποια ενημέρωση;, του Βαγγέλη Παυλίδη
“…υπερήφανα δακρύζω ταπεινά σε χαιρετώ…”, του Βαγγέλη Παυλίδη
Τα εσωτερικά μας, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.