Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική Πόρτα στον Κόσμο

“Virginia is for lovers”! *, του Γιώργου Σαράφογλου

Spread the love

Γιώργος Σαράφογλου

 

Εδώ στο Αμέρικα θα νόμιζε κανείς ότι ο Τραμπ έχει μονοπώλιο την δημοσιότητα με τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του και τα σκάνδαλα του. Από σεξουαλικά σε οικονομικά σε ρατσιστικά σε σε σε!
Δεν είναι έτσι όμως γιατί υπάρχουν 50 πολιτείες με 50 “ανεξάρτητες και αυτόνομες” -εν πολλοίς- πολιτειακές κυβερνήσεις με εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες -πολιτικούς.

Αυτή την εβδομάδα στο προσκήνιο “παίζει” το σκάνδαλο της πολιτείας της Βιρτζίνια με κυρίους παίκτες τους τρεις ποιο υψηλόβαθμους πολιτικούς της που τυγχάνουν να είναι Δημοκρατικοί. Ήτοι ο κυβερνήτης Ralph Northam, o αναπληρωτής κυβερνήτης Justin Fairfax και ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης Mark Herring. Για την ιστορία να πούμε ότι η Βιρτζίνια είναι πολιτεία του Νότου και συγκαταλέγεται ιστορικά στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους.

Προ δυο ετών, στις προεδρικές εκλογές κατάφεραν οι Δημοκρατικοί μια μεγάλη ιστορική νίκη κερδίζοντας το κυβερνείο και ένα μεγάλο μέρος της πολιτειακής Βουλής γυρίζοντας την προς το μέρος τους.

Στο θέμα μας τώρα για να κατανοήσετε και το σκίτσο.
Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του 1984 του κυβερνήτη από το yearbook της ιατρικής σχολής από την οποία αποφοιτούσε.
Η φωτογραφία έδειχνε δυο άτομα -ακριβώς όπως τα δυο δεξιά στο σκίτσο- το ένα ντυμένο με τις ρόμπες των ΚΚΚ(Ku Klux Klan) και το άλλο βαμμένο με μαύρο βερνίκι. Πολύ παλιά λευκοί βάφονταν έτσι για να κοροϊδέψουν ή να σαρκάσουν Μαύρους Μινστρελ τραγουδιστές και χορευτές (Black Minstrel performers).

Στην αρχή ο κυβερνήτης παραδέχθηκε ότι ήταν ο βαμμένος τύπος -όχι ο ΚΚΚ- και ζήτησε συγγνώμη. Την επόμενη μέρα όμως άλλαξε γνώμη αρνούμενος ότι είναι αυτός στη φωτογραφία αλλά συγχρόνως ομολόγησε ότι είχε βαφτεί κάποτε ως blakface προσποιούμενος τον Michael Jackson. Ασφαλώς δεν έγινε πιστευτός και όλος ο πολιτικός κόσμος συμπεριλαμβανομένων των δημοκρατικών της παράταξης του ζητούν να παραιτηθεί.

Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο γιατί στην περίπτωση παραίτησης ο επόμενος που παίρνει την θέση του είναι ο αναπληρωτής κυβερνήτης ο οποίος όμως έχει τους δικούς του σκελετούς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του -για να θυμηθούμε και τον Αντρέα.
Έχει κατηγορηθεί λοιπόν από δυο γυναίκες – η 2η παρουσιάστηκε  προχθές την Παρασκευή- η πρώτη για σεξουαλική επίθεση και η δεύτερη για βιασμό. Οπότε πάει κι αυτός!
Τρίτος στην σειρά διαδοχής της κυβερνητικής καρέκλας είναι ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης.
Αυτός τώρα για τους δικούς του λόγους -σου λέει θα με βρουν- οικειοθελώς έδωσε την πληροφορία ότι κι εκείνος στο παρελθόν είχε βαφτεί μαύρος με βερνίκι (blackface) προσποιούμενος έναν μαύρο τραγουδιστή που του άρεσε.

Πάει κι αυτός οπότε ξέρετε ποιος είναι τέταρτος στην σειρά διαδοχής; Ο ρεπουμπλικανός αρχηγός της Βουλής Kirk Cox ο οποίος κέρδισε την αρχηγία μετά από μια “κορώνα-γράμματα” όταν στις εκλογές τα κόμματα είχαν έρθει ισόπαλα.
Ο Cox είναι ένας από τους συντηρητικότερους βουλευτές της πολιτείας και ότι χειρότερο για την δημοκρατική ατζέντα.

Κι έτσι έχουμε τρεις κορυφαίους Δημοκρατικούς πολιτικούς μπλεγμένους σε σκάνδαλα που πηγάζουν από την ρατσιστική ιστορία της πολιτείας της Βιρτζίνια και την πρόσφατη κι επίκαιρη “Me too Movement”! Την κίνηση που έχει φέρει στο προσκήνιο τις από καταβολής κόσμου κακοποιήσεις γυναικών.

“Βίος και πολιτεία” στις Ηνωμένες Πολιτείες!

Left: Virginia’s Attorney General (Υπουργός Δικαιοσύνης) Mark Herring
Center: Virginia’s Governor (Κυβερνήτης) Ralph Notham
Right: Deputy Governor (Αναπληρωτής Κυβερνήτης) Justin Fairfax

*Διαφημιστικό ρητό της πολιτείας της Βιρτζίνια. Χρησιμοποιείται από το 1969 και είναι ένα από τα δυο καλλίτερα και αναγνωρίσιμα σλόγκανς των τελευταίων 50 ετών με πρώτο το “I ❤️ NY” που χρησιμοποιείται από το 1977!

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
w11-2253298660351s.jpg
Έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
“Βασίλισσα της νύχτας” για μια νύχτα μόνο, της Άννας Κοντοπίδη [Νάξος]
Ξυπνάει το θηρίο…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.