Πόρτα στην Πολιτική

Βερολίνο καλεί Πεκίνο, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

89c03786-ec54-4df8-8c5a-e24edc95c977.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Ηλίας Καραβόλιας

[email protected]

 

 

 

 

 

Varoufakis-style-icon.JPG

 

 

Είπε πολλά στον Παπαχελά ο Βαρουφάκης. Συνομιλίες και αθέτηση συμφωνιών με Τσίπρα, με Λανκαρντ, με Σόιμπλε, με Ντράγκι, με Ντάισεμπλουμ. Μίλησε για περιστατικά που δεν τα γνωρίζαμε, για σχέδια μυστικά της κυβέρνησης καθώς και άλλα πολλά που ο καθένας είτε θέλει να τα πιστέψει είτε όχι.(προσωπικά θεωρώ ότι δεν είπε και άλλα που συνέβησαν…)Δεν αναφέρθηκε σε έστω και ένα mea culpa, δεν παραδέχθηκε στρατηγικά λάθη και αστάθμητες παραμέτρους στα σχέδια του.

 

Ένα όμως θεωρώ πολύ σοβαρό που αν ισχύει πρόκειται για μεγάλης σημασίας γεγονός στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων: Ο Κινέζος πρωθυπουργός δέχθηκε τηλεφώνημα από το Βερολίνο ώστε να μην προβεί η Κίνα σε άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς και σε πιθανή δανειακή συμφωνία μεταξύ Αθήνας-Πεκίνου.

 

Πρόκειται για ιστορικό γεγονός-αν ισχύει- που εξηγεί γιατί οι Κινέζοι επενδύουν στην Γερμανία εδώ και μερικά χρόνια και γιατί δεν μπαίνουν δυναμικά στις χώρες της Νότιας Ευρωζώνης. Είναι αλήθεια ότι η πρώτη συμβολική κίνηση του Βαρουφάκη ήταν να επισκεφτεί στον Πειραιά τους ανθρώπους της Cosco.Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα,ότι ο Βαρουφάκης μετέφερε απλά κάτι που άκουσε και δεν είναι επιβεβαιωμένο.

 

Αλλά αν είναι αληθινό τότε ο παγκόσμιος καπιταλισμός τρίζει συνθέμελα και οι μεγάλες δυνάμεις έχουν πλέον οχυρωθεί μέσα σε ένα πολυπολικό περιβάλλον ανταγωνισμού που συνθλίβει τις κοινωνίες και ευνοεί το τραπεζικό και βιομηχανικό κεφάλαιο( δημόσιο και ιδιωτικό) από το Βερολίνο μέχρι το Πεκίνο, από την Ν.Υόρκη και Ουάσινγκτον μέχρι το Λονδίνο και την Μόσχα.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

 

The article expresses the views of the author

 

 iPorta.gr

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Ερώτηση στην Κομισιόν για την παραγγελία πλωτών φραγμάτων από την ελληνική κυβέρνηση, του Κώστα Αρβανίτη
Αναζητώντας Ικανούς υποψηφίους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, της Σόφης Παπασπύρου
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την παρανομία, του Γιάννη Σιδέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.