Συνεντεύξεις

Βασίλης Σκουλάς: “Λιγόστεψαν οι Αρχοντάνθρωποι”- 26 λεπτά κουβέντας με τον σεβάσμιο λυράρη της Κρήτης

Spread the love

 

Ωραιοζήλη (Τζίνα) Δαβιλά -Δαμασκηνού

 

& PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ- ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Σεβάσμιος. Αξιοπρεπής, παραδοσιακός, σαφής, περήφανος, γενναιόδωρος, ευγενής. Ο κ. Βασίλης Σκουλάς που σε αυτόν προστρέχουν συγγενείς, φίλοι, γείτονες, όταν μιλήσει αφήνει πατημασιά, ίχνος ανεξίτηλο.

Ο λυράρης κ. Βασίλης Σκουλάς γεννήθηκε  στα Ανώγεια το 1946 κι έχει ταξιδέψει σ’όλο τον πλανήτη. Μιλά για την “Ντελίνα” και αποκαλύπτει ότι οι μπαλοθιές δεν είναι έθιμο, αλλά οι τουφεκιές παλιά ήταν το συνθηματικό για τους γάμους τα  που γίνονταν από το ίδιο χωριό και με συνοικέσιο. Στηρίζει τις παραδόσεις σε όλους τους καιρούς και αναρωτιέται γιατί οσοι παίζουν μπαλοθιές επί δικτατορίας δεν τολμούσαν να μπουμπουνίσουν ούτε μια εφαρμόζοντας την δήθεν κρητική παράδοση. Δεν του αρέσουν τα ξεχειλώματα που δεν στηρίζονται στην πραγματική επαφή και επικοινωνία των λαών.Δεν αφιερώνει καμιά μαντινάδα στους πολιτικούς, αλλά σε όλους τους Έλληνες από το 1987 λέει:

«Χέρια που δεν αρπάξανε
ξένο ψωμί να φάνε,
αυτά κρατούνε την τιμή
όσο βαριά και να’ναι»

Ενώ συχνά στις παρέες συνοψίζει σε μια μαντινάδα την αξία της αντοχής:

«Σα ΄ρθει το τέρμα της ζωής
κι’ τση τιμής ο δρόμος
Και όποιος δεν εξεστράτησε
Δεν τον εφθείρει ο χρόνος»

Μιλά για τους αρχοντανθρώπους που έχουν μεγαλείο ψυχής, ξέρουν πότε να εκραγούν και πότε να συμφιλιώνουν πράγματα, διαθέτουν πληθωρική ευγένεια και περηφάνεια, δίνουν το παρόν για πραγματικούς λόγους ηθικής, οικογενειακής, πατριωτικής φύσης, με σεμνότητα, πολλή αγάπη και θάρρος και γυρίζουν στην καθημερινότητα χωρίς φανφαρονισμούς, χωρίς διεκδικήσεις και ανταμοιβές από οπουδήποτε. Αυτοί είναι οι άρχοντες.

Λέει ότι χρειαζόμαστε αυτοκριτική. Κάναμε μεγάλα λάθη και λίγο-πολύ φταίξαμε όλοι, αλλά αυτό που τον θυμώνει πολύ είναι ότι κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι έρχονται ως σωτήρες. Θυμώνει με κείνους που έβγαλαν τα νόμιμα χρήματά τους στο εξωτερικό για να τα σώσουν, μην στηρίζοντας την πατρίδα τους στη δύσκολη στιγμή, και τους χαρακτηρίζει λίγους και μικρούς.

Ο σεβάσμιος κρητικός κ. Βασίλης Σκουλάς φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Πρόσωπα και Τραγούδια” με την Τζίνα Δαβιλά. H ραδιοφωνική συζήτηση μεταδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2017 από τον Παλμό 99.5 της Δωδεκανήσου, που εδρεύει στη Ρόδο και συνεργάζεται σταθερά με τον Real fm.

 

SHARE
RELATED POSTS
Κατερίνα Κυριακούλη: το λαμπερό χαμόγελο των 19.116 μορίων, της Τζίνας Δαβιλά
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις του: “Θα κριθούμε από τον εαυτό μας και τον Θεό” , της Τζίνας Δαβιλά
Γιώργος Καζαντζής, δέκα χρόνια πριν: “Η εποχή μας είναι αεροπλάνο σε περιδίνηση”, της Ωραιοζήλης – Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.