Πόρτα στην Πολιτική

Τσίπρας- Θεοδωράκης: η επόμενη μέρα, τι λένε οι δυο αρχηγοί

Spread the love

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη, έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο, μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται» είπε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου και πρόσθεσε: «Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα, πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην ΕΕ. Η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σχέδιο το οποίο είχε, μέχρι τη λεπτομέρειά του, το τελευταίο διάστημα σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται. Τέλος, καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους. Και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας. Μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη, να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κερδίσαμε, το μήνυμα της δημοκρατίας, το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, υπουργούς και συναδέλφους «που δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη μέχρι τέλους, μια μάχη που στο τέλος της ημέρας θα δικαιωθεί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, ταυτόχρονα όμως ξέραμε από πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, μέτρα που θα δημιουργήσουνε, αναπόφευκτα, υφεσιακές τάσεις, έχω όμως την αίσθηση, την πεποίθηση και την ελπίδα ότι τόσο το πακέτο το αναπτυξιακό των 35 δισ. που καταφέραμε, η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία, θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές, στους επενδυτές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν. Και αυτή η αίσθηση μπορεί να δημιουργήσει το κύμα των επενδύσεων που θα αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς αφενός μεν μας καταλογίζει το γεγονός ότι δώσαμε μια δίκαιη μάχη, δώσαμε τη μάχη μέχρι τέλους, όλη νύχτα διαπραγματευόμασταν σκληρά, αφετέρου διότι για τα όποια βάρη, είναι εγγύηση η παρουσία μας, τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν θα πληρώσουν πάλι μόνο αυτοί οι οποίοι όλα τα τελευταία χρόνια παίρνανε όλα τα βάρη στους ώμους τους. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν, θα φορτωθούν τα βάρη και όλοι αυτοί οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν ή είχαν βρει τη δυνατότητα να ξεφύγουν διότι τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να δώσω μια υπόσχεση» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός «όσο σκληρά παλέψαμε για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό στην Ευρώπη, τώρα το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας που την οδήγησε έως εδώ. Και αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο» είπε κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

 

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

 

Δώσαμε μια σκληρή μαχη 6 μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε για να διεκδικήσουμε μια συμφωνία για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

• Πήραμε την ευθύνη της απόφασης για να αποτρέψουμε τις πιο ακραίες απόψεις

• Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά αποτρέψαμε τη μεταφορά του Ταμείου στο εξωτερικό, το σχέδιο της ασφυξίας και την καταρρευση των τραπεζών, σχέδιο που είχε σχεδιαστεί στην εντελεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται.

• Πετύχαμε την αναδιάρθωση του χρέους και χρηματοδότηση γέφυρα

• Εχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας για την αναγκαία αλλαγή της Ευρώπης

• Το μήνυμα της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο

• Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου που δώσαμε μια πολύ σκληρή μαχη που στο τέλς της ημέρα θα δικαιωθεί

• Η απόφαση κραταει την Ελλαδα σε χρηματοπιστωτική ευσταθεια, δίνει δυνατότες ανάκαμψης αλλα μια συμφωνια που η υλοποίησή της είναι δύσκολη

• Τα μέτρα θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις αλλά τόσο το πακέτο των 35 δις, η αναδιάρθωση του χρεους θα δημιουργησουν την αίσθηση ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν.

• Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαου θα στηρίξει την προσπαθεια για επιστροφη στην αναπτυξη, δωσαμε τη μαχη μεχρι τέλους, τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσυνη. Δεν θα πληρωσουν μόνο όσοι τα φορτώθηκαν τόσα χρόνια, ήταν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής που κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα.

 

Σταύρος Θεοδωράκης

 

Ο στόχος επετεύχθη. Η χώρα κρατήθηκε στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε την τελευταία του υπόσχεση σε πείσμα όλων αυτών που ήθελαν να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Ελπίζουμε κυβέρνηση – Κοινοβούλιο και κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και χωρίς καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις να πάρουν τις αποφάσεις που τους αναλογούν έτσι ώστε να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε μια νέα εποχή.
Η συμφωνία άργησε πολύ, περιλαμβάνει επώδυνες ρυθμίσεις και θα απαιτήσει δυστυχώς νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό. Aυτή τη φορά όμως ας το κάνουμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα και δικαιοσύνη.

Για την Ελλάδα και τα παιδιά μας.

 

«Το ΠΟΤΑΜΙ δεν διεκδικεί ρόλο κυβερνητικού εταίρου σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για την εξεύρεση εθνικά επωφελών λύσεων, σε πρόσωπα και προτάσεις».

Σε αυτή τη βασική θέση κατέληξε σύσκεψη των βουλευτών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος.

Επίσης, εκτιμήθηκαν ως «παράλογες», απαιτήσεις των εταίρων που σηματοδοτούν εκδικητική πολιτική και δεν συνάδουν με τις αρχές της ΕΕ, ενώ αποφασίστηκε ότι το ΠΟΤΑΜΙ σε όλες τις διαδικασίες της Βουλής, θα αποκρούσει «τις συνεχείς προσπάθειες κωλυσιεργίας της Προέδρου του Σώματος και θα κινηθεί αποφασιστικά, ώστε να υπάρχει ουσιαστική και αποτελεσματική κοινοβουλευτική δραστηριότητα τις επόμενες ώρες και μέρες».

Τέλος, Το ΠΟΤΑΜΙ επικρίνει ως «λιποταξία», όπως αναφέρει, την πολιτική συμπεριφορά αρκετών βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζητώντας να αντιμετωπισθεί άμεσα.

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ηλίας Καραβόλιας
Άχρονη χώρα*, τoυ Ηλία Καραβόλια
Προβλήματα και τραγωδίες κάτω απ’ το χαλί της κανονικότητας, του Κώστα Αρβανίτη
Νικητιάδης: Σύγχυση και αδιέξοδα οδηγούν την Κυβέρνηση σε αντιφατικές δηλώσεις

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.