Πόρτα στον Κόσμο

Το χάσμα της Αριστεράς στο Ισραήλ, του Παναγιώτη Δελλή

Spread the love

 

 

 

 

 

 

Παναγιώτης Δελλής

 

 

 

israel-2131247_960_720.jpg

 

 

Ένα νομοσχέδιο από τον Benyamin Netanayahou το 2016 αποσκοπούσε στην επιβολή νέων αξιώσεων διαφάνειας στις ισραηλινές σχέσεις. Αυτό το κείμενο, που αποβλέπει να ποινικοποιήσει τις οργανώσεις, που είναι ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, εγγράφεται μέσα στο δηλητηριώδες κλίμα ενός κυνηγιού μαγισσών ενορχηστρωμένου από τα κόμματα που ευνοούν την πολιτική του αποικισμού.

 

Δεν περνά μια βδομάδα χωρίς την δεξιά και την ακροδεξιά του Ισραήλ να αξιώνουν νέους καταδότες. Οι ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) της αριστεράς αξιολογούνται ως “τυφλοπόντικες που χρηματοδοτούνται από την αλλοδαπή”, που συνεργάζονται με τον “παλαιστινιακό εχθρό”, όπου εντάσσονται συγγραφείς, καλλιτέχνες, πολιτικές προσωπικότητες: οι εκφοβισμοί και οι ταπεινώσεις στο Διασίκτυο συνοδεύονται συχνά από ρατσιστικές προσβολές και απειλές, λόγω της αντίθεσής τους στον κατοχικό αποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών, ή μόνον επειδή απλά υπερασπίζονται την δημοκρατία.

 

Ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας, ο Reuven Rivlin, υπήρξε θύμα μιας τέτοιας εκστρατείας τον Δεκέμβρη του 2015. Είχε την ατυχία να λάβει τον λόγο σε μια συνδιάσκεψη, που οργανώθηκε στην Νέα Υόρκη από την εφημερίδα της αριστεράς Haaretz, την στιγμή που εκπρόσωποι του Breaking the Silence βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα. Αυτή η εταιρία των αποστρατευμένων στρατιωτικών, που η μαρτυρία τους αφορά στην υπηρεσία τους στα κατεχόμενα εδάφη, κατηγορήθηκε, πράγματι, ότι ζημίωσε το Ισραήλ και τον στρατό του. Είχε, εξίσου, κατηγορηθεί για το ότι είχε εγγυηθεί αποδεικτικά στοιχεία στην ερευνητική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο στην Γάζα στην διάρκεια του καλοκαιριού του 2014. Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αρνηθεί να συνεργαστεί σε αυτήν την πρόσκληση, που η αναφορά της αφορούσε σε μια κατάσταση βιαιοτήτων αξιολογουμένων με την ποιότητα των “εγκλημάτων πολέμου”, που διέπραξαν ταυτόχρονα το Ισραήλ και οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες.

 

Στις 8 Φλεβάρη, εφέτος, με 50 ψήφους υπέρ και 43 κατά (σ’ ένα σύνολο 120 βουλευτών), το Ισραηλινό Κοινοβούλιο υιοθέτησε, σε μια πρώτη ανάγνωση, ένα νομοσχέδιο για την “διαφάνεια” του ΟΗΕ. Με εισηγητή την υπουργό της δικαιοσύνης Ayelet Shaked, που διορίστηκε στο εβραϊκό Foyer, και υποστηρίζει τον αποικισμό, αυτό το κείμενο υποχρεώνει κάθε οργάνωση, που προσλαμβάνει επιχορηγήσεις από μια ξένη κυβέρνηση, να αναφέρει την ταυτότητα των χορηγών της στο πλαίσιο των δημόσιων αναφορών και στην διάρκεια των επαφών της με οργανισμούς και ισραηλινούς αξιωματούχους. Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση, η οργάνωση θα’ πρεπε να λάβει ένα πρόστιμο 29.200 shekels (6.800 ευρώ). Αν αφορά έναν αριθμό οργανώσεων της αριστεράς και της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αποκτούν το πλεονέκτημα από επιχορηγήσεις των ευρωπαϊκών ή βορειοαμερικανών κυβερνήσεων, αυτό το νομοσχέδιο δεν εφαρμόζεται σε εκείνες τις οργανώσεις, που προσλαμβάνουν ξένες επιχορηγήσεις του ιδιωτικού νομικού δικαίου, όπως είναι οι οργανώσεις της δεξιάς, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αποικισμού. Λαμβάνοντας την δέουσα κριτική από την ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, αυτή η ψήφος έχει μεσολαβήσει στο πλαίσιο συμφραζομένων, που χαρακτηρίζονται από μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας ως προς το μέρος της κοινωνίας των πολιτών, και κυρίως από την κατάφαση του πολιτικού σχεδίου του πρωθυπουργού Benyamin Netanyahou. Υπερασπιζόμενα από πολλούς υπουργούς, τα κινήματα της δεξιάς και της άκρας δεξιάς πολλαπλασιάζουν τις εκστρατείες για την απονομιμοποίηση των ΜΚΟ για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

 Θεσσαλονίκη, 09.09.2017

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

 iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
«Μπανγκλαντές Ανάσταση»! – “Bangladeshi time Resurrection”!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου σε βίντεο της NASA
Μ. Λούθερ Κινγκ, Μάλκομ Χ, Τζ. Φλόϊντ. Και μετά τι;, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.