Πόρτα στην Ιστορία

Το Ωραιόκαστρο είναι το μοντέλο του μέλλοντος. Να πάει επί τόπου ο Φίλης, του Γιάννη Σιδέρη

Giannis Sideris
Spread the love

  

Giannis Sideris

 

 

 

 

 

Γιάννης Σιδέρης

 

 

 

filisiporta.gr.jpg

 

 

Όταν οι κάτοικοι του υποβαθμισμένου Παντελεήμονα ένιωθαν πιεσμένοι από την υπερβολική -ποσοστιαίως, σε σχέση με πιο εύρωστες οικονομικά περιοχές- παρουσία μεταναστών, αντί να τους κατανοήσουν και να υπάρξει μέριμνα διάχυσης των μεταναστών και σε άλλες περιοχές, οι ζηλωτές της πολυπολιτισμικότητας -ομού μετά της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ- τους έβριζαν ως ρατσιστές. Στο τέλος ένα μέρος των κατοίκων, αποκαμωμένο από την έλλειψη κατανόησης στις δυσχέρειες που αντιμετώπιζε, στράφηκε στη Χ.Α. Η καταγγελία πήρε την μορφή της αυτοεκπληρούμενης προφητείας!

 

Τώρα που ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου αντέδρασε στην ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεν είναι που λυσσομανούν οι ζηλωτές στα social media κατηγορώντας τους ως φασίστες, αλλά παρενέβη και η εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

 

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας.

 

Είναι η πλέον πρόσφορη μέθοδος για να πεισμώσουν οι γονείς, να νιώσουν ξένοι στον τόπο τους, να αισθανθούν ότι δεν τους συμπαραστέκεται κανείς και να στραφούν σε όποιον ακροδεξιό, ρατσιστή, δείξει ότι τους συμπονά.

 

Σαφώς τα παιδιά των μεταναστών, για όσο θα βρίσκονται στην χώρα, και πολλά θα βρίσκονται για πάντα, πρέπει να ενταθούν στη μαθησιακή διαδικασία. Και είναι λογική η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να δημιουργήσει ξεχωριστές απογευματινές τάξεις καθώς όλα σχεδόν δεν γνωρίζουν ελληνικά, άρα δεν μπορούν να ενταχθούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα σε κανονικές.

 

Όμως οι γονείς έθεσαν θέμα μεταδιδόμενων ασθενειών, καθώς τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό γιατί δεν είναι απλή λογική ανησυχία των γονιών και θα πρέπει να χαρακτηριστεί ρατσισμός; Και γιατί οι πνέοντες μένεα δεν στρέφουν τα βέλη τους κατά του αρμόδιου υπουργείου; Ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι «το κράτος με τις υγειονομικές αρχές έχει λάβει όλα τα μέτρα για τον εμβολιασμό των παιδιών των μεταναστών». Ο εμβολιασμός δηλαδή δεν έχει γίνει αλλά θα γίνει!

 

Γιατί δεν θα έπρεπε να είναι από το πρώτα μελήματά του, ώστε να κατασιγάσει αφενός τον φόβο των γονιών, αφετέρου να τους στερήσει επιχειρήματα άρνησης, και τρίτο να προστατέψει τα παιδιά από ενδεχόμενους πραγματικούς κινδύνους ασθενειών; (ενδεχόμενους λέμε).

 

Ο υπουργός Παιδείας, και η κυβέρνηση γενικά, βλέπουν το προσφυγικό -μεταναστευτικό, μέσα από μια ιδιάζουσα διεθνιστική ιδεολογική οπτική, η οποία, θα έλεγε κανείς, δεν εφάπτεται με την λογική του μέσου έλληνα.

 

Γιατί δεν ανέλαβε κάποια προσπάθεια εκ των προτέρων ενημέρωσης των γονέων, και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να κατασιγάσει τους φόβους τους για ύπαρξη μεταδοτικών ασθενειών, να τους εμφυσήσει την υποχρέωσή τους ως πολίτες να αποδεχθούν τις αποφάσεις της Πολιτείας, να τους παροτρύνει να συνυπάρξουν με τους πρόσφυγες – μετανάστες;

 

Να τους πει δηλαδή δια ζώσης αυτά που λέει στα κανάλια εξουσιαστικά, ότι «στη χώρα μας δεν έχουμε γκέτο, έχουμε κράτος που αποφασίζει γα τους όρους εγκατάστασης, φιλοξενίας, παροχής υγείας στους πρόσφυγες»; Και τι είδους προοδευτική συμπεριφορά είναι αυτή, αντί να τρέξουν άνθρωποι του υπουργείου να εξηγήσουν στους κατοίκους επί τόπου το γιατί «δεν τίθεται στην κρίση των τοπικών κοινωνιών αν τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο το απόγευμα»; να τους το απαγγέλουν τηλεοπτικώς;

 

Το πρόβλημα δεν είναι οι στόχοι του υπουργείου, τους οποίους συμμερίζεται η στήλη. Είναι ο εξουσιαστικός και αυθαίρετος τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να εντάξει στη μαθησιακή διαδικασία τα παιδιά των ξένων.

 

Ειδικά ένας υπουργός του οποίου ο πρωθυπουργός στέλνει τα παιδιά του σε ακριβές χαριτόβρυτες σχολές, όπου δεν θα χρειαστεί ποτέ να έρθουν σε συνάφεια με τα παιδιά των λαϊκών τάξεων και τα παιδιά των ξεριζωμένων. (σ.σ. άλλη εφεύρεση των συριζαίων: Όταν αναφερθείς στην ακριβή ιδιωτική εκπαίδευση που λαμβάνουν τα παιδιά ενός πρωθυπουργού που τάσσεται κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε κατηγορούν παραλόγως ότι στοχοποιείς τα παιδιά, και όχι ότι καταδεικνύεις την ιδεολογική υποκρισία του εν λόγω γονιού!)

 

Επειδή οι πρόσφυγες- μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται και στα επόμενα χρόνια, ακόμη κι αν δεν καταρρεύσει η συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε. (ήδη ξεπέρασαν αισίως τις 60 χιλιάδες οι ερχόμενοι εκ Τουρκίας και λιμνάζοντες στη χώρα μας), επειδή πολλά μέρη τη Ελλάδας σύντομα θα βρεθούν ενώπιον των προβλημάτων που ανακύπτουν στο Ωραιόκαστρο, επειδή οι ντόπιοι δεν πρέπει αν αποκτήσουν την αίσθηση ότι δεν ορίζουν τον τόπο τους, μία θεωρεί η στήλη ως λύση:

 

Τώρα, στελέχη του υπουργείου, και ει δυνατόν ο ίδιος ο υπουργός κ Φίλης, να πάνε επί τόπου, να συνομιλήσουν και να εξηγήσουν στους κατοίκους.

 

Το Ωραιόκαστρο δυστυχώς είναι το μοντέλο του μέλλοντός μας (και με ευθύνη της κυβέρνησης που άνοιξε τα σύνορα), και θα πρέπει να λειτουργήσει εν μέσω τοπικής αποδοχής, ώστε να λειτουργήσει και ως μοντέλο πανελλήνια.

 

Με τα εξουσιαστικά διαγγέλματα Φίλη από τηλεοπτικού άμβωνος (των βοθροκάναλων που θα έλεγε και ο σύντροφός του Πολάκης), και με τις παρεμβάσεις εισαγγελέων, οι καταστάσεις απλώς θα εκτραχυνθούν, θα δημιουργηθούν πολώσεις και αντισυσπειρώσεις, οι οποίες θα έχουν και απευκταίο πολιτικό αντανάκλασμα…

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Αμμόχωστος 1571: ένα τρομακτικό αιματοκύλισμα, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Η Αθήνα του Νέριο Ατζαγιόλι (1388-1456), της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Je suis Πόντιος (1914-2021), του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.