Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Το μέχρι χθες ”πατημένο ελατήριο”, του Δημήτρη Κατσούλα

Δημήτρης Κατσούλας
Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

 

 

 

 

 

 

 

Δημήτρης Κατσούλας

 

 

Δεν ξέρω εάν αυτό ήταν η αιτία,πάντως την ημέρα που διεκόπη πανελλαδικά και για 2 ώρες το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών εξ αιτίας της κυρίας Digea-πριν 15 ημέρες περίπου-εμένα μου κάηκε η τηλεόραση. Θεώρησα λοιπόν λογικό να την αντικαταστήσω. Μετά από μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο για να σχηματίσω μια εικόνα για το πού τέλος πάντων κυμαίνονται οι τιμές, κατέληξα σε έναν από κείνους τους γίγαντες με τα τεράστια κτήρια και τις κόκκινες ”καλλίγραμμες” πινακίδες.

Στην επιτόπια έρευνα και σύγκριση- αξιολόγηση εκ του σύνεγγυς (είμαι βλέπετε και ψείρας σε ηλεκτρονικά τέτοια προϊόντα), πέφτω πάνω σ’ ενα πωλητή, ο οποίος μου έδωσε την εντύπωση ότι τάχει πάρει στο κρανίο. Κακοπληρωμένος θά’ναι, υπέθεσα, θα τάχει βάλει με τον εργοδότη του. Κάτι από τις κοφτές του νευρικές κινήσεις, κάτι από τον μεμονωμένο ειδικό χώρο όπου ήταν τοποθετημένος, θέλεις και η απουσία αγοραστών, με οδήγησαν σ’ αυτή μου την εκτίμηση.

-Καλησπέρα σας (νευρικά αυτός).

-Καλησπέρα, θέλω να δω και να συγκρίνω μερικές τηλεοράσεις για να καταλήξω στην αγορά κάποιας.

-Με τί ασχολείσθε, αν επιτρέπεται, τί δουλειά κάνετε;

-…διαβάζω ψυχές, επικοινωνώ την αλήθεια, έχει καμμιά σημασία αυτό; (χαμόγελο εγώ)

-Άκου να δεις. Πρώτα θα με ακούσεις, θέλω να τα βγάλω από μέσα μου αυτά που με καίνε και μετά θα διαλέξουμε μαζί το καλύτερο και ομορφότερο ”κουτί”.

Τον είδα αποφασισμένο, δεν γινόταν διαφορετικά, θα έσκαγε. Προετοιμάστηκα για τον ”βομβαρδισμό” του!

Έμαθες τώρα γιατί σου πουλάνε φτηνά τα…χαζοκούτια;

Για να σε κάνουν να τρως κουτόχορτο στα λιβάδια των σήριαλς. Από το πρωϊ ως το βράδυ. Μια θλιβερή παρέλαση υπερεκτιμημένων ”τίποτα” με μια ειδικότητα, στον αέρα.

Έμαθες τώρα γιατί αλλάζουν το ονοματάκι στην εθνική οδό; Θέλεις 13,5 euro για να πας 2 ώρες δρόμο από Αθήνα Καλαμάτα. Θέλεις 22 euro για να πας από Αθήνα Θεσσαλονίκη χρησιμοποιώντας την εθνική οδό, ενώ ήταν υποχρέωση του κράτους να την κατασκευάσει και όχι να την ξεπουλήσουν στον τάδε ”όμορφο” που παριστάνει τον εργολάβο.

Έμαθες τώρα γιατί σ’ έδιωξαν από το χωριό και τη γη σου, δίνοντάς σου μια θέση στο…”δημόσιο”; Για να τα δώσουν δωρεάν στους νέους…”εποίκους”.

Έμαθες τώρα γιατί πρέπει το ζευγάρι να δουλεύει σε δυό δουλειές – άντε να τις βρεις – ενώ ο παππούς πρέπει να δουλεύει μέχρι και στα…70 του; Για να μεγαλώνουν τα παιδιά μόνα τους, χωρίς κανένα προσανατολισμό και αρχές. Για να χαθεί η ”καταραμένη” φυλή σου. Τούτο το ξέρουν πολύ καλά και γι αυτό προωθούν την υπογεννητικότητα.

Έμαθες τώρα γιατί σου δίνανε τζάμπα κάρτες οι τράπεζες; Για να σου πάρουν το πατρικό σου. Δεκάρα δεν δίνανε για τις δόσεις σου. Με χαρτιά τυπωμένα σου πήραν και σου παίρνουνε το σπίτι, το χωράφι, το μαγαζί.

Έμαθες τώρα ότι κάποιοι γίνανε πάμπλουτοι σε μια νύχτα ανταλλάσσοντας τον πλούτο σου, τον ιδρώτα σου με τον ”αέρα” της Σοφοκλέους;

Έμαθες τώρα γιατί αγαπάνε τους ”μη νόμιμους” μετανάστες τόσο πολύ; Για να κάνουν με τη δυστυχία εκείνων κι εμάς δυστυχισμένους.

Έμαθες τώρα ψαράκι (συγγνώμη ε!), πόσο αξίζει η γυάλα σου; Γιατί αυτή είναι η καλύτερη γωνία μαγαζί στον κόσμο, το καλύτερο οικόπεδο και το κοστολογούν μόλις 300 δις συμπεριλαμβανομένων και των αρχαιοτήτων;

Έμαθες;…έμαθες;…έμαθες;…. δεν μιλάς ε; πάμε τώρα για το ”ομορφότερο κουτί” και να πας στο καλό ”αναγνώστη ψυχών και επικοινωνέ της αλήθειας”…

Αγόρασα μια, έτσι στην τύχη γιατί στις μέρες που ζούμε η ενημέρωση είναι μια μορφή αντίστασης που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Ναι, μια 50άρα PLASMA, εκεί γύρω στα 600 euro, θα μου τη στείλει στο σπίτι αύριο, χωρίς μεταφορικά, ως δώρο για την ιώβειο υπομονή που ”διέθεσες για ν’ αδειάσω την ψυχή μου”.

”Έμαθα”; Δεν είμαι σε θέση ακόμη ν’ απαντήσω. Μπερδεμένος στα ”βατά” λόγια του, πάντως είμαι.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Δημήτρης Κατσούλας
Κάτω στο Μοναστηράκι στα παλιατζίδικα, του Δημήτρη Κατσούλα
Η προσευχή των γατών, του Μάνου Στεφανίδη
Θέλω να γράφω καλά πράγματα!, του Κωστή Α. Μακρή
1 Comment
  • Μιχαλης
    18 Μαΐου 2015 at 17:16

    ξεκαθαρες κουβεντες μεσα απο την πενα του μαγκα συνεργατη σας-δημοσιογραφου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.