Πόρτα στην Πολιτική

Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

 

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

 

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

 

*Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,

 

*Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

 

*Ο Επικεφαλής του Κόμματος “Το Ποτάμι”, κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

 

*Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,

 

*Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

 

*Η Πρόεδρος του “Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος”, κα Φώφη Γεννηματά.

 

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

 

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

 

Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

 

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

 

-Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

 

-Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

 

-Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

 

-Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

 

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.

 

Στ. Θεοδωράκης: Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού

 

“Δεν υπάρχουν εύκολες ημέρες. Κι αυτό θα πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό. Δεν έχει σημασία ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη που φτάσαμε ως εδώ. Σημασία έχει ότι όλοι αποδεχόμαστε ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού”, ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά το τέλος του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Giannis Sideris
Το Σκοπιανό θα αναδιατάξει το εσωτερικό σκηνικό;, του Γιάννη Σιδέρη
Kostis A. Makris
Πρώτη φορά τόσο Αριστερά…, του Κωστή Α. Μακρή
Χαμένοι στο διάστημα, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.