Πόρτα στην Πολιτική

Τηλεοπτικές άδειες με fast track… καθυστέρηση, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιάννης Σιδέρης

 

 

 

Τηλεοπτικές άδειες με fast track… καθυστέρηση

 

 

Εν μέσω όξυνσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση θα κατατεθεί και θα ψηφισθεί σήμερα, με ταχύρρυθμες διαδικασίες, η τροπολογία που θα ορίζει τον αριθμό των αδειών εθνικής εμβέλειας (σε τέσσερις). Η ευθύνη μεταβαίνει στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και το τεχνικό σκέλος της ταχύρρυθμης διαδικασίας (με ρυθμό fast track, είπε ο κ. Παππάς) θα το διεκπεραιώσει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ακολουθεί αυτήν τη διαδικασία λόγω του ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συναινεί στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), με αποτέλεσμα να μένει ανενεργός ο ψηφισθείς νόμος (4339/2015) για τη χορήγηση των αδειών.

 

Χθες ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ξεκίνησε τη θητεία του ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή, με αποτέλεσμα να αρχίσει το σύνηθες γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών.

 

Οι ερευνητικές δυνατότητες της στήλης είναι περιορισμένες, οπότε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει -όπως καταγγέλλεται- τη δική της διαπλοκή ή απλώς να χτυπήσει την παλιά. Ωστόσο, ψύχραιμα σε πολιτικό επίπεδο μπορούν να γίνουν δύο διαπιστώσεις:

 

α) Η κυβέρνηση είναι συνεπής με τον εαυτό της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπολιτευτικής της πορείας προσέδωσε σχεδόν μυθικές διαστάσεις στη δύναμη της διαπλοκής, παραγνωρίζοντας ότι παρά την παντοκρατορία της και την αντίθεσή της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα γιγαντώθηκε και σε 5 χρόνια από το 4% έφτασε να γίνει κυβέρνηση και καπάκι να έχει τρεις εκλογικές νίκες. Η διαπλοκή για λόγους ηθικής τάξεως και κρατικής ευνομίας έπρεπε να χτυπηθεί, αλλά τη φημιζόμενη παντοδυναμία της την θέτουν εν αμφιβόλω τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Β) Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται πανταχόθεν: Προσφυγικό, ασφαλιστικό, αγροτικό, capital controls, μειώσεις μισθών, ανεργία, υγεία υπό διάλυση, μείωση της παρεμβατικότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ, κλπ. Χρειαζόταν ένα ηρωικό αφήγημα για τους ψηφοφόρους του, και δη τα κομματικά του μέλη, που ζουν υπό καθεστώς πολιτικής κατατονίας μετά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις. Η μάχη με τη διαπλοκή τον επαναφέρει στις απαρχές του, τότε που ορμητικός ερχόταν με τη ρομφαία της κάθαρσης και υποσχόταν ότι θα άλλαζε τα πάντα. Η τωρινή μάχη δίνει στους δικούς του την αίσθηση -και την ένδειξη- ότι δεν ξέχασε τη Λερναία Ύδρα της διαπλοκής, και θα αρχίσει να την αποκεφαλίζει.

 

Αυτογκόλ;

 

Ίσως όμως η οίηση, η βιασύνη και η απειρία αποτελούν κακούς συμβούλους. Ήδη από τον Δεκέμβρη η έγκυρη εξειδικευμένη ιστοσελίδα typologies.gr είχε σημειώσει την αντίθεση κορυφαίων συνταγματολόγων για τη μετακίνηση της αρμοδιότητας χορήγησης αδειών από το ΕΣΡ στο υπουργείο Επικρατείας.

 

Θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση, πριν φτάσει σε αυτό, είχε τρεις δυνατότητες:

 

1) Να προχωρήσει στην αύξηση των επιτροπών που λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η εισήγηση, κατά την ιστοσελίδα, είχε κατατεθεί από έγκριτο συνταγματολόγο πριν περίπου 9 μήνες.

 

2) Να αναβιώσει το 4μελές συμβούλιο του ΕΣΡ, έως ότου ορισθεί νέο, με τροπολογία.

 

3) Να εκδώσει Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον ορισμό Υπηρεσιακού Συμβουλίου στο ΕΣΡ, με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, περί παράνομης λειτουργίας των σταθμών, αλλά και εξαιτίας της αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ.

 

Πρόσθετε ότι η κίνηση που σχεδιάζεται με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων θα οδηγήσει σε αυτογκόλ και κατάρρευση του διαγωνισμού για τις άδειες στο ΣτΕ.

 

Ήδη η τελευταία εκδοχή (με ικανοποίηση για τη Ν.Δ., με προβληματισμό για κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν νομικές γνώσεις) συζητείτο χθες στους διαδρόμους της Βουλής.

 

Λύση από το ΣτΕ

 

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Ν.Δ. κατά τη σημερινή συζήτηση θα εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας, με το επιχείρημα την μεταφορά αρμοδιότητας, αφού βάσει Συντάγματος κανένα όργανο δεν μπορεί να έχει περισσότερες εγγυήσεις από τις ανεξάρτητες αρχές.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά θα επικαλεστεί επείγουσα ανάγκη εφαρμογής του νόμου λόγω της αδυναμίας της διάσκεψης των προέδρων να συμφωνήσει στη συγκρότηση ΕΣΡ.

 

Το θέμα θα παραπεμφθεί ούτως ή άλλως στο ΣτΕ, το οποίο θα αποφανθεί για τη νομιμότητα της τροπολογίας.

 

Αλλά κι εδώ υπάρχει διχογνωμία εκτιμήσεων. Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει σε 20 ημέρες, εφόσον η προσφυγή συνοδευτεί με αίτημα αναστολής, κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως για μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, οπότε το διάστημα θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

 

Αν συμβεί το τελευταίο, η κυβέρνηση θα διάγει για το δύσκολο διάστημα που την αναμένει με τις εντυπώσεις υπέρ της!

 

(Υ.Γ. εδώ ακόμη έχει εντυπώσεις υπέρ του ως εξυγιαντής ο Καραμανλής με τον «Βασικό Μέτοχο», που τον θέσπισε παρόλο που είχε ειδοποιηθεί από ευρωβουλευτές του ότι θα καταπέσει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια…)

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr  

 

SHARE
RELATED POSTS
05-20045617584850s.jpg
Ντ. Τραμπ: Προσβολή κατά της ανθρωπότητας η επίθεση με χημικά στην Συρία
ΜΠΙΙΙΖΖΖ…! (Biiizzz…), του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou
Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.