Πόρτα στην Πολιτική

Τι είπαν Τσίπρας-Μέρκελ

Η είδηση πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει τελεσίγραφο στη Γερμανία δεν ευσταθεί. Τουλάχιστον αυτό διαρρέει το Μαξίμου, αφού η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ είχε αρκετό μυστήριο όσον αφορά το περιεχόμενό της, μιας και δεν έγιναν καθόλου δηλώσεις μετά το τέλος της.

 

Οι πληροφορίες ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να περνά στην αντεπίθεση, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει στην Άνγκελα Μέρκελ πως η Αθήνα είναι διατεθειμένη να περιμένει ακόμη μία εβδομάδα την πολυπόθητη συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση, παύει να ισχύει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και παραμένει άγνωστη η τροπή που θα πάρουν τα πράγματα.

 

«Η Αθήνα δεν δέχεται τελεσίγραφα και αντίστοιχα δεν τα θέτει», τονίζει το Μαξίμου, παρά το οτι ήταν κυβερνητικές πηγές αυτές που είχαν διαρρεύσει το αντίθετο, νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης: «Κάναμε ό,τι υποσχεθήκαμε και τώρα είναι η σειρά σας. Έχουμε να πάρουμε χρήματα οχτώ μήνες τώρα, θα περιμένουμε ακόμη μία εβδομάδα. Μετά είναι όλα ανοιχτά, ακόμη κι οι εκλογές».

 

Την ίδια ώρα, τα ρεπορτάζ των ευρωπαϊκών Μέσων κάνουν λόγο για πίεση της Μέρκελ προς τον Τσίπρα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και για ακόμη μεγαλύτερη κινητικότητα στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

 

Από την πλευρά της, η Κομισιόν προσπαθεί να υποβαθμίσει τη συνάντηση και τονίζει πως ο σκοπός της είναι να συμβάλει ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα το αυριανό Eurogroup, το οποίο γίνεται στη Ρίγα της Λετονίας. Εκεί είναι εξαιρετικά απίθανο το να παρθούν αποφάσεις, μιας και δεν έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι στιγμής σε τεχνικό επίπεδο. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για τους ηγέτες να συναντώνται κατ’ ιδίαν και να συζητούν διάφορα θέματα, ωστόσο, η επικέντρωση σε ό,τι αφορά το ελληνικό θέμα θα γίνει στο Εurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κάνουν μια αποτίμηση των τεχνικών διαπραγματεύσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Φρανσουά Ολάντ.

 

«Καίει το μεταναστευτικό»

Το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής, όμως, ήταν άλλο. Το μεταναστευτικό. Όλοι οι ηγέτες προσερχόμενοι στο κτίριο που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη έμειναν στο γεγονός πως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει δραστικά το ζήτημα, την ώρα που μεγάλα Μέσα ανέφεραν πως υπάρχει ειλημμένη απόφαση για ιδιαίτερα δυναμικούς χειρισμούς (επαναπροώθηση μεταναστών κλπ). Ωστόσο, σε επίπεδο δηλώσεων δεν έγινε εμφανές κάτι τέτοιο με μόνο στόχο να ορίζεται ο «πόλεμος» στους εμπόρους ελπίδας.

 

Οι δηλώσεις για το θέμα:

 

Τουσκ:«Το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Οι πραγματικές αιτίες είναι η φτώχεια, ο πόλεμος και η αστάθεια στις περιοχές δίπλα μας».

Μέρκελ:«Προτεραιότητά μας να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Πρέπει να ανακόψουμε τις δουλειές των δουλεμπόρων».

Τσίπρας:«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξει μια ανθρωπιστική πολιτική όσον αφορά στη μετανάστευση».
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Μόνο οι ευχές, δεν φθάνουν, του Δημήτρη Κατσούλα
Υποψήφιος με την παράταξη του Μανώλη Γλυνού ο Δημήτρης Κώστογλου από την Κω
Δήμαρχος Φ.Χατζηδιάκος: “Προσπάθειες αποδίδουν: Αεροδρόμιο-Ρόδος, νέος δρόμος 6,8 χλμ”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.