Πόρτα στην Πολιτική

Θα εκπλαγούν αν ο κόσμος εξεγερθεί βιαίως εναντίον τους, του Γιάννη Σιδέρη

Giannis Sideris
Spread the love

Giannis Sideris

 

 

 

 

 

 

Γιάννης Σιδέρης 

 

 

 

 

625_3A0960C9-9107-6AEF-A54A-FBE253BD9E54.jpeg

φωτογραφία: SOOC

 

Τα στοιχεία κραυγάζουν και λοιδορούν:

 

Το liberal χθες επικύρωνε με στοιχεία αυτό που εμπειρικά γνωρίζαμε, ότι το πλεόνασμα είναι πλασματικό γιατί το κράτος έχει κάνει στάση πληρωμών στους προμηθευτές, αλλά και στην έκδοση νέων συντάξεων.

 

Επίσης σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, παρατηρείται μεγάλη αύξηση εκείνων που αδυνατούν να καλύψουν έκτακτες δαπάνες. Το ποσοστό αυξήθηκε από 28,2% το 2010, σε 53,4% το 2015. Βεβαίως η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη πλέον.

 

Ωστόσο την ίδια ώρα, με βάση στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, το 92,5% των αγροτών, το 71% των αυτοαπασχολουμένων και το 46,5% των μισθωτών δηλώνουν εισόδημα κάτω από το όριο του αφορολόγητου.

 

Ενδεχομένως και να είναι ειλικρινείς οι αριθμοί, στη βάσανο που έχουμε μπει, αλλά πέραν των μισθωτών και συνταξιούχων, και στις καλές μέρες, έτσι ήταν τα ποσοστά.

 

Η κυβέρνηση Τσίπρα απορροφήθηκε από τη διαπραγμάτευση – δηλαδή το «σκέρτσο» της διαπραγμάτευσης – και άφησε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ατονήσουν περαιτέρω.

 

Άλλωστε τα στελέχη της έρχονταν διαπαιδαγωγημένα επαναστατικά από τον ακτιβισμό του «δεν πληρώνω», οπότε το τελευταίο που θα έθεταν ως στόχο θα ήταν τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης, όπου εκτός από πολιτική πρόθεση, χρειάζεται ικανότητα, γνώση και επίμονη δουλειά – ούτως ή άλλως βέβαια, στο όνομα της αντικειμενικότητας οφείλουμε να πούμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ποτέ δεν βρέθηκαν στο ζενίθ της αποδοτικότητάς τους. Ειδικά στην πενταετία Καραμανλή, μάλλον βρέθηκαν στο ναδίρ (το σήμα το είχαν πάρει από την συνέντευξη Καραμανλή στη ΔΕΘ: «θα καταργήσω το πράσινο ΣΔΟΕ». Φυσικά το κατάργησε και το αντικατέστησε από μια υπηρεσία η οποία είχε μηδενική εμπειρία και αντίστοιχο κύρος, και η οποία ουδέν προσέφερε).

 

Πέραν όμως της μη ενεργοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών, καταγράφηκε και απουσία πολιτικής βούλησης. Εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρων πέραν του ΕΝΦΙΑ και της 13ης σύνταξης, πρόσμεναν τους κρουνούς των χρημάτων που θα έρχονταν, μεταξύ άλλων από τη φοροδιαφυγή των καυσίμων, των καπνικών προϊόντων, από την αποκάλυψη των τριγωνικών συναλλαγών των πολυεθνικών, και βέβαια από την λίστα Λαγκάρντ.

 

Ενδεικτικά τα ανωτέρω, καταδεικνύουν μια αφασική πορεία διοίκησης (στην οποία δεν έχει νόημα να επαναληφθούν και τα γνωστά, η επανεπένδυση, η αλλοίωση των θεσμών, η έλλειψη επενδύσεων, η κατάρρευση κοινωνικού κράτους). Φυσικά πέραν της απειρίας και της ανικανότητας, υπάρχουν και φίλια συμφέροντα που θίγονται από μια ενδεχόμενη κυβερνητική σταυροφορία κατά της φοροδιαφυγής. Και όπως μας απέδειξε η ιστορία με τις μυστικές συναντήσεις του πρωθυπουργού, αυτή η κυβέρνηση δεν διέπεται από… μικροαστική αίσθηση τιμιότητας. Είναι ικανή – και έχει την τάση – για μεγάλα ντηλ, οπότε οι μηδαμινές επιδόσεις της στο χτύπημα της μεγάλης φοροδιαφυγής μπορεί να μην ορίζονται μόνο από την ανικανότητα του διοικείν, αλλά από συναλλαγή με την προσμονή ανταπόδοσης οικονομικοπολιτικής ισχύος.

 

Αυτά, προστιθέμενα στην καθυστέρηση της αξιολόγησης, την ασφυξία της αγοράς και της μικρής επιχειρηματικότητας, στην εκροή των καταθέσεων, δημιουργούν ένα… ονειρικό τοπίο για την Αριστερά: Αυτό της λαϊκής αντίδρασης που θα μετατρεπόταν σε εξέγερση. Το τοπίο αυτό φανταζόνταν ότι θα το διαμόρφωναν οι στυγνοί, απάνθρωποι νεοφιλελεύθεροι, και θα το καρπωνόταν η ίδια. Δείχνει να μην έχει κατανοήσει ότι το δημιουργεί η ίδια και θα το καρπωθούν οι φιλελεύθεροι!

 

Παρά τις αλχημείες στους οικονομικούς αριθμούς, δεν έχουν επίσης συνειδητοποιήσει ότι έχουν ωθήσει το λαό σε επεκτεινόμενους κύκλους, αλλεπάλληλης φτωχοποίησης. Η έκρηξη που κάποτε ονειρεύονταν μπορεί να μην έρθει, καθώς ο κόσμος είναι σαστισμένος, απογοητευμένος και νιώθει νικημένος.

 

Αν όμως έρθει, το λαϊκό ξέσπασμα θα είναι βίαιο, θα είναι εναντίον της. Η καθ’ ημάς αριστερά θα εξαφανισθεί πολιτικώς, από προσώπου γης. Είναι τόση η οίηση που τους διέπει, ώστε από συζητήσεις που κάνουμε με στελέχη τους, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, ότι ο κόσμος θα στραφεί εναντίον τους. Πώς είναι δυνατόν, αφού «η Αριστερά για τον λαϊκό κόσμο παλεύει».

 

Έλα όμως, που τέτοια «πάλη», ο λαϊκός κόσμος την πληρώνει…

 

 * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

 

 
Σταμάτησε το δημόσιο να πληρώνει- Πλασματικό το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο δίμηνο του έτους

 

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πάγωμα των δαπανών προς τους φορείς του δημοσίου, μη καταβάλλοντας ταυτόχρονα τις οφειλές του προς τους προμηθευτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν οι δαπάνες του προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα (μετά την επιστροφή φόρων) παρουσιάζουν αύξηση 409 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εμφανίζει πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ.

 

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 423 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1.135 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου του Προϋπολογισμού 2017 (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού) για έλλειμμα 806 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.123 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.853 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ.

 

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.332 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 198 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

 

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 409 εκατ. ευρώ ή 5,4% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2017.

 

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 645 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (545 εκατ. ευρώ).

 

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 351 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 212 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

 

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο 2017 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.168 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 25 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

 

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.934 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 78 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι τον Φεβρουάριο εισπράχτηκε το ποσό του μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ποσού 734 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

 

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 234 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 53 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

 

Οι επιστροφές εσόδων του Φεβρουαρίου 2017 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 331 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 83 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (248 εκατ. ευρώ).

 

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 ανήλθαν στα 7.909 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.031 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (8.940 εκατ. ευρώ).

 

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.735 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

 

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 393 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 12 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

 

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 174 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 196 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

 

Ειδικά για τον μήνα Φεβρουάριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.583 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 894 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.436 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 817 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 148 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 77 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

 

Προκόπης Χατζηνικολάου

SHARE
RELATED POSTS
Greek* καμάκι, του Χρήστου Χωμενίδη
Με νέο φάκελο στην ΕΕ ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Τσίπρας και οι άλλοι, του Χρήστου Μαγγούτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.