Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Τα σκόρδα του Μουσολίνι – Mussolini’s garlic, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

MUSSOLINI.jpg

 

 

Το βράδυ της 27 προς τις 28 Οχτωβρίου 1922, 40,000 φασίστες μαυροπουκαμισάδες θα κάνουν πορεία προς την Ρώμη ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ 3ος θα αρνηθεί το αίτημα της κυβέρνησης να κηρύξει στρατιωτικό νόμο για να τους αντιμετωπίσει, η κυβέρνηση θα παραιτήθεί και ο βασιλιάς θα διορίσει τον Μουσολίνι πρωθυπουργό. Μια μέρα σαν και σήμερα ένα περίπου μήνα αργότερα, 24 Νοεμβρίου 1922, η Βουλή θα του δώσει δικτατορικές εξουσίες για έναν χρόνο. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Benito Amilcare Andrea Mussolini θα εγκαθιδρήσει ένα απολυταρχικό φασιστικό καθεστώς και θα γίνει υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, δικών του, δικών μας, των άλλων.

Αναρωτήθηκα τι άραγε να έτρωγε ο άνθρωπος που θέλησε να πάρει την Ελλάδα και το ‘ψαξα. Του Μουσολίνι, λοιπόν, του άρεσε να τρώει στο σπίτι με την γυναίκα και τα πέντε παιδιά του. Η ώρα του σερβιρίσματος ήταν αυστηρά συγκεκριμένη και όλοι έπρεπε να είναι στην θέση τους πριν να έλθει αυτός.

 

Ασυγκίνητος από την κουζίνα και τα κρασιά της πατρίδας του, ο Μουσολίνι είχε κόψει το πιοτό, θεωρούσε την Γαλλική κουζίνα “σκουπίδι” και θαύμαζε τον Γκάντι και τον Μπέρναρντ Σω για την χορτοφαγία τους. Ωστόσο, μερικές φορές υπέκυπτε στον πειρασμό να φάει ένα καλό κομμάτι μοσχαράκι, μαριναρισμένο σε διάφορα μυρωδικά, ιδιαίτερα ματζουράνα, από τον κήπο του.

 

Πάσχοντας από έλκος του στομάχου έπινε δυο με τρία λίτρα γάλα την ημέρα, συνήθεια που προσπάθησε να κρατήσει μυστική, από φόβο μήπως ο Χίτλερ την θεωρήσει “αντιφασιστική”.
Αυτό όμως που αγαπούσε πιο πολύ απ’ όλα ήταν το σκόρδο. Το σκόρδο, που μπορεί μεν να είναι καλό για την καρδιά, την πίεση και να κρατάει μακρυά τους βρικόλακες μα ο Μπενίτο το είχε παρακάνει. Το έτρωγε σε επικές ποσότητες, έφτασε μάλιστα στο σημείο να το αποκαλεί το “Ελιξίριο της Ζωής”. Το αγαπημένο του φαγητό ήταν μια απλή σαλάτα από ψιλοκομμένο σκόρδο με μπόλικο λάδι και λεμόνι. Αυτό!

 

“Έτρωγε ολόκληρο μπολ απ’ αυτήν την σαλάτα”, εξομολογήθηκε κάποτε η γυναίκα του, η Rachele. “Μετά απ’ αυτό δεν μπορούσα να τον πλησιάσω και το βράδυ τον άφηνα να κοιμηθεί μόνος. Εγώ κατέφευγα στο δωμάτιο των παιδιών”.

 

In the night between 27 and 28 October 1922, about 40,000 Fascist blackshirts gathered in Rome to demand the resignation of liberal Prime Minister Luigi Facta and the appointment of a new Fascist government. King Victor Emmanuel III refused the government request to declare martial law, which led to Facta’s resignation. The King then handed over power to Mussolini. About one month later, on a day like today, 24 November 1922, Mussolini obtained from the legislature dictatorial powers for one year. What happened next is well known.

Benito Amilcare Andrea Mussolini will establish a totalitarian state with himself as supreme leader and will become responsible for the deaths of thousands of people, Italians, Greeks and others.

I was curious and searched to find the favorite food of the man who tried unsuccessfully to occupy Greece. Mussolini, then, liked to eat at home with his wife Rachele and their five children. A typical meal in the Mussolini household was punctual, with everyone seated and served at the table before his arrival.

He was unmoved by his nation’s famous cuisine and wines, he considered French cooking worthless but greatly admired Mahatma Gandhi and George Bernard Shaw for their vegetarianism. Still, he could be tempted by a good piece of veal, marinated in various herbs, including marjoram from his garden.

Suffering from stomach ulcer he would drink up to three quarts of milk a day to quell his stomach aches. Ironically, he tried to hide his milk habit from Hitler, fearing that the Fuhrer would perceive this as “un-fascist.”

Yet, despite his ulcer, Mussolini loved garlic. Garlic is good for the heart and blood pressure and it keeps vampires away but the Fascist dictator took it to epic amounts. His favorite dish was a simple salad of roughly chopped raw garlic, dressed with oil and lemon. Just so!

“He used to eat a whole bowl of it,’ his wife Rachele once confided. “I couldn’t go anywhere near him after that. At night I’d leave him to sleep alone in our room and take refuge in one of the children’s rooms!”

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Κυπριακές Διαπραγματεύσεις, συνέχεια – Cyprus Negotiations, Continued, του Βαγγέλη Παυλίδη
Το δέντρο, του Βαγγέλη Παυλίδη
IMMIGRANTS.jpg
“΄Ονειδος” η πολιτική της ΕΕ…, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.