Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Τα δύσκολα αρχίζουν από αύριο, του Ηλία Καραβόλια

 

 

 

 

 

 

 

 

Ηλίας Καραβόλιας 

 

 

 

 to-rantebou-me-kammeno-ki-o-agnwstos-dialogos-me-samara_5.w_l.jpg

 

 

 

Ο Τσίπρας με τα σημερινά αποτελέσματα έβαλε τον λαό να διαγράψει όσους βουλευτές του ήταν εκτός πραγματικότητας, εκτός ευρωπαϊκής προοπτικής ( Λαϊκή Ενότητα). Με την παραμονή του Καμμένου στην Βουλή, δεν χρειάζεται τρίτο κόμμα στην κυβέρνηση. Η νίκη του Τσίπρα (όχι του Σύριζα φυσικά) τον αναδεικνύει σε απόλυτο ηγεμόνα, απόλυτο ελεγκτή του πολιτικού συστήματος. Η ΝΔ κράτησε μεν δυνάμεις αλλά σίγουρα χρειάζεται αλλαγή πλεύσης, αλλαγή ηγεσίας, αλλαγή πολιτικού προσωπικού ( οι ίδιοι που έβγαιναν τον Ιανουάριο στα κανάλια, έβγαιναν και τώρα). Οι δε δημοσκόποι και τα ΜΜΕ, εμφάνιζαν την εξάμηνη διαφορά 15-20 μονάδων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ να έχει κλείσει τον Σεπτέμβρη στο…0,5 %. Αστεία πράγματα. Προφανώς η διαφορά δεν έπεσε ποτέ κάτω των 5-6 μονάδων. Το σύνθημα του Τσίπρα έπιασε : “δεν φταίω εγώ σε 6 μήνες για δεινά 40 ετών “.  Η δε εικόνα του νέου (Τσίπρας) με το παλιό (Μεϊμαράκης) μάλλον ήταν καταλυτική.

 

Δεν φοβάμαι να πώ την άποψη μου: με τρομάζει το ετερόκλητο και ανορθόδοξο σχήμα αριστεράς και λαικής δεξιάς . Αλλά η σιωπή και η ανοχή των Ευρωπαίων, έναν μήνα τώρα, προφανώς έδειχνε την εμπιστοσύνη τους στον Τσίπρα. Εκτός Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ δεν υπάρχει αντιμνημονιακό κόμμα στην Βουλή. Απο ό,τι φαίνεται ουτοπικές και επαναστατικές ρητορείες, τύπου Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου, δεν είχαν σχέση με την μεγάλη μαζα όσων ψήφισαν(62%) ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας άλωσε τον χώρο της κεντροαριστεράς (το Ποτάμι έχασε 2,5 μονάδες) και ξεφορτώθηκε τους νεοκομμουνιστές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας ελπίσουμε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση σοβαρών και ικανών έχοντας διδαχτεί απο το 7μηνο. Περιθώρια για νέες αργοπορίες και ερασιτεχνισμούς, δεν υπάρχουν. Έρχονται δύσκολοι μήνες για την χώρα. Τα χρέη όλων δεν μπορούν να διαγραφούν, η ανεργία δεν θα πέσει εύκολα, το διαθέσιμο εισόδημα δεν θα αυξηθεί εύκολα. Εάν διατηρηθεί ο Νίκος Χριστοδουλάκης στο Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Χουλιαράκης στο Οικονομικών, τότε με δεδομένη την παραμονή Κοτζιά στο Εξωτερικών, μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματική οικονομική διπλωματία ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις . Αρκεί να πέσουν και τα τελευταία τείχη δογματισμού απέναντι στην επιχειρηματικότητα, σε κάποιους εντός του ΣΥΡΙΖΑ.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
“Από την Παγκοσμιοποίηση στην Ιδανική Κοινωνία” (απόσπασμα), του Νίκου Βασιλειάδη
Ένας κανονικός Κυριάκος για την κανονικότητα. Ή μήπως όχι;, της Τζίνας Δαβιλά
Βασίλης Λυριτζής, δυο σκίτσα για ένα αστέρι της Δημοσιογραφίας, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.