Πρόσωπα - Αφιερώματα

Συνέντευξη Ομπάμα στη Huffington Post: Τι είπε για σχέσεις Ισραήλ – ΗΠΑ και το Ιράν

Spread the love

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση για την ασφάλεια του Ισραήλ αν θέλει να συνεχίσει να είναι ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να αντιτίθενται στις παλαιστινιακές προσπάθειες για τη δημιουργία κράτους μέσω των Ηνωμένων Εθνών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικάνικη έκδοση της Τhe Huffington Post το Σάββατο.

Ο κ. Ομπάμα απαντώντας στο δημοσιογράφο Sam Stein (σσ Σαμ Στάιν) επεσήμανε ότι κατά τη συνομιλία που είχε με τον κ. Μπένζαμιν Νετανιάχου για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη, του υπέδειξε ότι, «λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του πριν από την εκλογή του, θα είναι δύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εφικτές».

Προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα περιμένουν τον κ. Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση τόνισε ότι «θα εξασφαλίσουμε ότι, ανεξαρτήτως από τις διαφωνίες που έχουμε για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν, η συνεργασία μας σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, θα συνεχιστεί για να κρατήσουμε τον ισραηλινό λαό ασφαλή» ενώ ξεκαθάρισε «ότι αυτή η συνεργασία θα βοηθά και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να παραμείνει ασφαλής».

«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. Από τη δική μας πλευρά, το status quo είναι μη βιώσιμο, και ενώ λαμβάνουμε πλήρως υπόψη μας την ασφάλεια του Ισραήλ, δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται επ’ άπειρον επεκτείνοντας τους εποικισμούς» συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «αυτή δεν είναι καλή συνταγή για τη σταθερότητα στην περιοχή».
obama

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε επίσης για το Ιράν τονίζοντας ότι «έχουμε μηχανισμούς που θα αποτρέψουν το Ιράν από το να έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα» ενώ πρόσθεσε «είμαστε σε διαβουλεύσεις με την P5+1».

«Αυτό που θα δείξει το αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία είναι καταρχάς το αν το Ιράν είναι έτοιμο να δείξει και να αποδείξει στον κόσμο ότι δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και αν μπορεί αυτό να επαληθευτεί με έναν παρεμβατικό και συνεπή τρόπο» δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Εκτός από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε επίσης και για θέματα οικονομίας.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό ο οποίος κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουαρίο, τον οποίο, όπως είπε, αποκαλεί «τα οικονομικά της μεσαίας τάξης». Εξήγησε δε ότι συνεχίζει να είναι δημοσιονομικά συνετός έχοντας όμως καταφέρει οι ΗΠΑ να μειώσουν κατά 2/3 τα ελλείμματα.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός αυτός οδηγεί τις απαραίτητες επενδύσεις να συνεχίσουν στο οικονομικό momentum και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Έτσι επενδύουμε στην εκπαίδευση των παιδιών από νωρίς. Επενδύουμε επιπλέον και στην επαγγελματική κατάρτιση ενώ διασφαλίζουμε ότι έχουμε μία ισχυρή ερευνητική και αναπτυξιακή στρατηγική ώστε να συνεχίσουμε να καινοτομούμε. Η ανοικοδόμηση των υποδομών γνωρίζουμε ότι θα προσελκύσει επιχειρήσεις». Ο κ. Ομπάμα άσκησε επίσης κριτική στον πρόσφατα δημοσιοποιημένο προϋπολογισμό των Ρεπουμπλικάνων τονίζοντας ότι πρόκειται για οικονομικές μεθόδους οι οποίες έχουν αποτύχει.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης ο κ. Ομπάμα εξηγεί ότι είναι αρκετά σταθερός σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του άγχους της δουλειάς και συνεπής στο χρόνο που περνά με την οικογένειά του.

 

«Όταν τρώει κανείς τα βράδια με τις κόρες του, ειδικά αν αυτές είναι έφηβες, σε βάζουν στη θέση σου και σίγουρα σου δίνουν μια άλλη οπτική γωνία για τα πράγματα», εξηγεί. Παράλληλα, λέει ότι δεν έχει Twitter και συμπληρώνει ότι «Ζούμε σε έναν κόσμο που τρέχει 24 ώρες το 24ωρο, ο κύκλος των νέων και του twitter είναι ασταμάτητος, και τα πάντα είναι μια κρίση».

Και συνεχίζει επαναλαμβάνοντας ότι «τα πάντα είναι μια κρίση. Τα πάντα είναι φριχτά. Όλα είναι η μέρα της καταστροφής. Όλοι λένε αν δε λυθεί αυτό αύριο η Προεδρία σας θα εκτροχιαστεί. Θέλω να πω, πρέπει να έχει υπάρξει 15 ή 20 φορές τα τελευταία 7 χρόνια που οι γύρω μου έχουν πει, αυτό είναι, πάει τελείωσε. Είχαμε την πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου, που ήταν η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία. Όλοι είπαν ”αυτός χειρίζεται το θέμα φριχτά”. Ένα χρόνο αργότερα, κανείς δεν μιλούσε γι’ αυτό το θέμα και εκ των υστέρων, αποδείχτηκε ότι χειριστήκαμε το θέμα, όσο καλά έχει χειριστεί κανείς οποιαδήποτε περιβαλλοντική κρίση».

 

Ανέφερε επίσης και ως παράδειγμα την αντίδραση της κυβέρνησης για τον Έμπολα τονίζοντας «Προφανώς είναι ακόμα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να πέσει σε μηδενικά ποσοστά, αλλά η αντίδραση μας ίσως να ήταν μια από τις πιο αποτελεσματικές αντιδράσεις για τη δημόσια υγεία στην ιστορία διεθνώς. Αν δεν είχαμε ενεργήσει θα μαινόταν ακόμα και όλοι οι άλλοι θα κινδύνευαν».

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος αστειευόμενος δήλωσε ότι δεν κοιμάται πολλές ώρες και ότι ελπίζει να του συμβεί αυτό που έχει συμβεί και σε άλλους προέδρους.

«Όταν άλλοι Πρόεδροι αφήνουν την Προεδρία, τους βλέπεις έξι μήνες μετά με μια λάμψη στο πρόσωπο. Φαίνονται πραγματικά καλά. Ελπίζω το ίδιο να συμβεί και σε μένα».

[iframe frameborder=”0″ width=”480″ height=”270″ src=”//www.dailymotion.com/embed/video/x2k8iu5″ allowfullscreen ]
Συνέντευξη του Πρόεδρου Ομπάμα στη HuffPost Greece από HuffPost_Greece
SHARE
RELATED POSTS
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Το φόρεμα που προκάλεσε τον Κάρολο
Για την Ρόζα και το αβέβαιο όνειρο, του Νίκου Βασιλειάδη
Καπετάν-Φιλήμων Μανωλέσκος: στον Πλανήτη που λεν Ωκεανό, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.