Πόρτα στις Ανταποκρίσεις

Στην «ουρά» οι Ευρωπαίοι ηγέτες για ένα ραντεβού με τον Τραμπ, της Μαρίας Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη
Spread the love

Μαρία Καρχιλάκη

 

  Μαρία Καρχιλάκη  

 

 

 

 

 

 

trump-washington.JPG

 

 

Αποτελεί παράδοση για τους Eυρωπαίους ηγέτες να επιζητούν συνάντηση με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Μέχρι σήμερα, ειδικά για τους ισχυρούς και προβεβλημένους της Γηραιάς Ηπείρου, αυτό το ραντεβού δεν ήταν δύσκολη υπόθεση.

Στα αχαρτογράφητα νερά, όμως, του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μιλά ενθέρμως για τον Πούτιν ενώ εκφράζει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η παράδοση αυτή ίσως ανατραπεί.

Ενδείξεις υπάρχουν.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν από τους πρώτους που απηύθυναν πρόσκληση στο συνονόματό του εκλεγμένο ηγέτη της Αμερικής, λέει το Ασοσιέιτεντ Πρες επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ. Όμως η ανταπόκριση εκείνου δεν ήταν θετική. Όπως είπε στο διεθνές πρακτορείο σύμβουλός του, μια τέτοια συνάντηση δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον κ. Τραμπ καθώς επιθυμεί μεν την επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά σε εθνικό επίπεδο και όχι στο πλαίσιο της ΕΕ.

 

tusk.jpg

Ο Ντόναλντ Τουσκ – πηγή: REUTERS/Thomas Peter

Πάραυτα, εκείνοι δεν το βάζουν κάτω. Προτείνουν εναλλακτικά ένα μικρότερο μίτινγκ με τους ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών του πλανήτη -της Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης. Στόχος τους είναι να δουν τον Τραμπ πριν εκείνος βρεθεί με τον Πούτιν. Παρότι στενός συνεργάτης του διαμηνύει πως δεν είναι στα σχέδια του να συναντηθεί άμεσα με το Ρώσο ηγέτη, πρόσφατο δημοσίευμα των Κυριακάτικων Τάιμς του Λονδίνου άναψε φωτιές. Τι έλεγε; Ό,τι το πρώτο ταξίδι του εκτός ΗΠΑ θα είναι για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, μέρος εξόχως συμβολικό καθώς εκεί τα είχαν πει το 1986 οι Ρέιγκαν και Γκορμπατσόφ.

 

Η Μέι στο Οβάλ Γραφείο

 

Οι 8 από τους 10 προηγούμενους αμερικανούς προέδρους έκαναν τα πρώτα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ταξίδια στο εξωτερικό είτε στον Καναδά είτε στο Μεξικό. Ένας εξ αυτών, όμως, και συγκεκριμένα ο Μπιλ Κλίντον το 1993, μπορεί να πραγματοποίησε το παρθενικό του στο Βανκούβερ, απώτερος στόχος του, όμως, ήταν να δει τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, τον οποίον και συνάντησε εκεί. Βάσει αυτού, συνεπώς, μια συνάντηση, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τον Πούτιν, δεν θα είναι δίχως προηγούμενο.

 

 

Η Τερέζα Μέι στο Νταβός – πηγή: REUTERS/Ruben Sprich

 


Όπως διαρρέουν συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ των πρώτων ξένων ηγετών που θα περάσουν το κατώφλι του Λευκού Οίκου θα είναι η πρωθυπουργός του Brexit, Τερέζα Μέι. Ψηλά στη λίστα είναι και εκείνοι των Καναδά και Μεξικού προς τους οποίους -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- οσονούπω φτάνουν οι επίσημες προσκλήσεις για το ταξίδι στην Ουάσιγκτον.

 

Το ραντεβού με τον Πούτιν

 

Αν δεν υπάρξουν αιφνιδιασμοί, η πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Πούτιν δεν τοποθετείται πριν από τον Ιούλιο και το ραντεβού των G20 στο Αμβούργο. Βεβαίως, όπως σημειώνει το Ασοσιέιτεντ Πρες, δεν έχει καταστεί σαφές εάν ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να συμμετέχει σε συνόδους κορυφής. Εάν ναι, ορισμένοι από τους Eυρωπαίους ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν μαζί του το Μάιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ και στην πιο κλειστή των G7 στην Ιταλία. Στην ομάδα των 7, μάλιστα, είχε θέση μέχρι πρόσφατα -πριν, δηλαδή, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες την απομονώσουν λόγω Κριμαίας- και η Ρωσία. Ήδη αρκετοί διερωτώνται εάν ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ επιχειρήσει να εξασφαλίσει την επιστροφή του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου σε αυτήν.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Πηγαίνετε στην Αμερική να …. πεθάνετε!, του Χρήστου Μαγγούτα
Καναδάς: δύο μέτρα – δύο σταθμά για τα μεταλλεία χρυσού;, του Χρήστου Μαγγούτα
“Ημέρα Μνήμης” στις ΗΠΑ! (Memorial Day), του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.