Πρόσωπα - Αφιερώματα

Σταύρος Θεοδωράκης: Στόφα Ανθρώπου, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

  Pane di capo 

Ανάληψη, Στάδιο Διαγόρας, Ασγούρου 

delivery: 224100-3600 

 

Έλα της θάλασσας θεριό

και του πελάγου μπόρα

το φοβερό σκουπιδαριό

να διώξεις απ’ τη χώρα

Ν.Γκάτσος

Θα μπορούσε να είναι και το εναρκτήριο λάκτισμα για το ΠΟΤΑΜΙ. Αλλά ο ιδρυτής του προτίμησε το «Είμαι ο Σταύρος και θέλω να τ’αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα».

Και γεννήθηκε ένα μικρό θαύμα, που αργότερα έγινε ΠΟΤΑΜΙ ανθρώπων που ευελπιστούσαν για την νέα Ελλάδα της Δικαιοσύνης, της Δημιουργικής Εξέλιξης, της Περηφάνειας.

Υποδεχτήκαμε στην πολιτική ζωή της χώρας έναν φίλο ουσιαστικά για να μας μιλήσει για την Πολιτική με τρόπο αδέξιο, αλλά ειλικρινή. Αρπαχτήκαμε από τα ξεχαρβαλωμένα σανίδια ενός πολιτικού οικοδομήματος που θύμιζε σπίτι με φαντάσματα και αρχίσαμε να επιδιορθώνουμε με μανία χωρίς να γκρεμίζουμε. Θαρραλέα και αποφασιστικά.

Τρεισήμισι χρόνια μετά το … «μπομπολάκι» των κακόβουλων, καχύποπτων, δολοπλόκων ξανάγινε ο Σταύρος μας που αγαπήσαμε, θαυμάσαμε, καμαρώσαμε για την ποιότητά του όσο ήταν δημοσιογράφος. Μια όαση της Δημοσιογραφίας. Αλλά και της Πολιτικής. Αποτέλεσμα της νεοπλασίας που παρουσιάστηκε στον ίδιο; Όχι. Αποτέλεσμα της αυθεντικότητας και την ειλικρίνειας του ανδρός που για ακόμα μια φορά πήγε κόντρα στα στερεότυπα τιμώντας τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους του. Ψηλώσαμε κι εμείς ως άτομα με την αντίδραση του Σταύρου. Ο Σταύρος μας είναι ατόφιος, ειλικρινής, ευγενής, ευαίσθητος. Έχει στόφα ανθρώπου. Ίσως να μην έχει την στόφα του πολιτικού με τους όρους του περασμένου αιώνα που μέχρι τώρα γνωρίζαμε, αλλά έχει τη στόφα του συμπαγούς ανθρώπου και του νέου πολιτικού, χωρίς φανφαρονισμούς, φληναφήματα [αερολογίες], υποσχεσιολογίες [“Θα σας κάνω και σχολεία-Μα δεν έχουμε παιδιά-Θα σας κάνω και παιδιά”].

Στις παρέες, τις δικές μου παρέες, συχνά ακούγεται το “Αν είχαμε…” … βάσει των προσώπων που κατά καιρούς στηρίζουμε στο iPorta.gr. Και που αν ως Έλληνες τους τιμούσαμε με πάθος, Η Ελλάδα θα ήταν αλλιώς. 

Αν είχαμε άλλες πέντε Βαλέντε, η Ελλάδα θα ήταν αλλιώς.

Αν είχαμε άλλους πέντε Κοντολέων(τες) η Ελλάδα θα ήταν αλλιώς.

Αν είχαμε άλλους πέντε Ασκητές, η Ελλάδα θα ήταν αλλιώς.

Αν είχαμε άλλους πέντε Καββαθά(δε)ς η Ελλάδα θα ήταν αλλιώς.

Αν είχαμε άλλους πέντε Στεφανή(δε)ς η Ελλάδα θα ήταν αλλιώς.

Αν είχαμε άλλους πέντε Κοτζιά(δε)ς η Ελλάδα θα ήταν αλλιώς.

Αν είχαμε άλλους πέντε Κυριακούλη(δε)ς η Ελλάδα θα ήταν αλλιώς.

Αν είχαμε και άλλους πέντε Θεοδωράκη(δε)ς η Ελλάδα, λοιπόν, θα ήταν αλλιώς. Και την δημοσιογραφία και στην Πολιτική. Γιατί τη στόφα Ανθρώπου, αγάπη μου, ή την έχεις ή δεν την έχεις.

Βιάσου, καλόπαιδο να γίνεις καλά. Σε χρειαζόμαστε.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

 iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ηλίας Κόλλιας: Ο τελευταίος Μεγάλος Μάγιστρος-Βαγγέλης Παυλίδης: δρόμοι παράλληλοι, του Νίκου Νικολάου
Ο Σπύρος Σεραφείμ απαντά στον Προυστ για την Πόρτα
«Ποιος την ζωή μου»- Συνομιλίες με τον Γρηγόρη Βαλτινό, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.