Ανοιχτή πόρτα

Social Engineers, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology.

Χωρίς να στο λέμε ευθέως, η κάλπη είναι εντός σου. Και η ψήφος σου στις εκλογές είναι το ίδιο κρίσιμη με την επιλογή εμβολίου που έκανες, με το φαγητό που παρήγγειλες, με το σαμπουάν για την ξηροδερμία σου, με την αγορά μοδάτων ρούχων και παπουτσιών (όπως των celebrities)  : εσυ επιλέγεις πάντα, εμείς απλά σε βοηθάμε να επιλέξεις το βέλτιστο (ασχέτως αν πρώτα παραμετροποιούμε την κάθε επιλογή σου ώστε τελικά να επιλέγεις ένα συγκεκριμένο βέλτιστο…)

Μας χρειάζεσαι λοιπόν και σε κάτι άλλο: να ψηφίσεις «σωστά», με βάση πάντα τις προτιμήσεις σου, τις πεποιθήσεις, τις επιλογές, τις συνήθειες, την τάξη όπου ανήκεις. Αλλά κυρίως με βάση την ανασφάλεια και τον φόβο σου για τα μελλούμενα (ασχέτως αν αυτά στα μεταδίδουμε από τα δελτία ειδήσεων και τα sites, παίζοντας με τα ζωώδη ένστικτα και τις αρχέγονες οφειλές σου…)

Αναλύουμε τα ψηφιακά σου αποτυπώματα και το συμπεριφορικό σου πλεόνασμα πάντα σε σχέση με τις ιδεολογικές σου σταθερές. Αν δεν έχεις τέτοιες σταθερές, αν παλινδρομείς ιδεολογικά και αμφιταλαντεύεσαι, σε εντάσσουμε εκεί που ρίχνει νοητικές άγκυρες η  μεγάλη μάζα της κοινωνίας, για να είσαι με τους πολλούς (ασχέτως αν πρώτα πετάμε -στα ψηφιακά καφενεία- συγκεκριμένες νοητικές άγκυρες που τελικά αρπάζουν οι περισσότεροι…)

Με αλγοριθμική ακρίβεια και επιστημονική τεχνογνωσία επεξεργαζόμαστε τα κλικαρίσματα και τα μηνύματα σου, το βλέμμα σου σε εικόνες-συνθήματα αλλά και τα σχόλια σου σε πλατφόρμες και chat rooms, ώστε να μην κινδυνέψεις απο τα fake news στα αχαρτογράφητα νερά της υπερπληροφόρησης( ασχέτως αν χρησιμοποιούμε αυτά ακριβώς τα fake news για να πετύχουμε τα παραπάνω…)

Είμαστε οι ναρκαλιευτές στο σερφάρισμα που κάνεις σε ενημερωτικά δίκτυα και πλατφόρμες ώστε να μην πέφτεις σε καθεστώς ασύμμετρης πληροφόρησης και σε παγίδες αυτοεπιβεβαίωσης από τα ίδια τα σχόλια σου ( ασχέτως αν πριν σχολιάσεις, σου ανεβάζουμε την αυτοπεποίθηση με την έκσταση της επικοινωνίας…)

Αν δεν το κατάλαβες, είμαστε «κοινωνικοί μηχανικοί», οι ειδικοί στην επεξεργασία και διαχείριση δεδομένων.Και φυσικά είμαστε αόρατοι…

Προσπαθούμε να «ρυθμίζουμε»  την ορθολογική εκλογική σου συμπεριφορά όταν αυτή απορρυθμίζεται από «ανορθολογικές» και μη ρεαλιστικές ιδεολογίες….

To κάνουμε  με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζουμε τις επιλογές σου, όταν δεν ψωνίζεις αυτό που διαφημίζουν οι πελάτες μας, όταν δεν χωνεύεις την είδηση που παίζουν τα mainstream μέσα του συστήματος…

Μην ξεχνάς λοιπόν ποτέ ότι η κάλπη είναι εντός σου και απλά δεν το ξέρεις. Και γι’ αυτό ακριβώς, επειδή δεν το ξέρεις, φροντίζουμε να θυμάσαι ότι εκτός από υπεύθυνος είσαι και «ελεύθερος να υπακούς»( όπως έλεγαν και οι θεωρητικοί του ναζισμού…)

SHARE
RELATED POSTS
Ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει την Emma Stone ως “Ευνοούμενη” στο σπίτι της
Έλυσα κάβους, του Γιώργου Πίτσου
Δήμαρχος Φ.Χατζηδιάκος: “Νερό: κανείς από τη Ρόδο δεν θα το στερηθεί για οικονομικούς λόγους”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.