Πόρτα στη Δωδεκάνησο

«Snapshots from the borders»: Διήμερη επίσκεψη στη Ρόδο από το Δήμο Κωνστάντζας της Ρουμανίας

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

  \

Διήμερη επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποίησε αντιπροσωπεία από το Δήμο Κωνστάντζας της Ρουμανίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Snapshots from the borders»

 Διήμερη επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποίησε αντιπροσωπεία από το Δήμο Κωνστάντζας της Ρουμανίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Snapshots from the borders» την Τρίτη και Τετάρτη 23 και 24/7. Στο πλαίσιο του έργου, αντιπροσωπείες από τις πόλεις που συμμετέχουν στο έργο επισκέπτονται άλλες πόλεις του έργου ώστε να ανταλλάξουν απόψεις, γνώση και καλές πρακτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος της Κωνστάντζας επέλεξε να συνεργαστεί με το Δήμο Ρόδου, ο δε Δήμος μας προγραμματίζει να ανταποδώσει την επίσκεψη σύντομα.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Κωνστάντζας ήταν οι κύριοι Noni Niculae και George Lupascu καθώς και η κυρία Loredana Iacob. Τους συνόδευε και η κυρία Iris Alexe, εργαζόμενη στην μη κυβερνητική οργάνωση της Ρουμανίας NOVAPOLIS.

Το «Snapshots from The Borders» είναι ένα έργο συνεργασίας τριετούς διάρκειας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (στο πλαίσιο της δράσης EuropeAid Dear) με την συμμετοχή τριάντα πέντε (35) εταίρων, από 14 Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω έργο συμμετέχουν 17 φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και 14 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ενός νέου διευρωπαϊκού δικτύου πόλεων που αντιμετωπίζουν άμεσα τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα της ΕΕ, ως μέσο για την προώθηση αποτελεσματικότερων πολιτικών συνοχής σε όλα τα επίπεδα (ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό).

Μέσα στις δράσεις του έργου περιλαμβάνονται και δράσεις ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών  για τους καθοριστικούς παράγοντες και τις ενέργειες του μεταναστευτικού ζητήματος προκειμένου να γίνουν αρωγοί στις εν λόγω προσπάθειες. Τα μηνύματα που φθάνουν στους πολίτες της ΕΕ μέσω των μέσων ενημέρωσης παρουσιάζουν τη μετανάστευση ως ένα έκτακτο πρόβλημα με αρνητικές επιπτώσεις υπεραπλουστεύοντας τα αίτια και τους καθοριστικούς παράγοντες. Μόλις οι άνθρωποι αποκτήσουν πλήρη επίγνωση όλων των διαστάσεων, των επιπτώσεων, των αιτιών και των λύσεων, θα επιδιώξουν μια αλλαγή στάσης όσον αφορά τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του Δήμου Κωνστάντζας συναντήθηκε την πρώτη μέρα με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, κα Αννα Ζωαννου η οποία ενημέρωσε τους επισκέπτες μας για τις πολιτικές και τη στρατηγική του Δήμου για τα θέματα των προσφύγων και των μεταναστών. Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων / μεταναστών όπου οι επισκέπτες μας ενημερώθηκαν για την κατάσταση και τη διαχείριση του χώρου.

Την επόμενη μέρα έγινε παρουσίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με συμμετοχή της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του Ο.Η.Ε., του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας του νοσοκομείου Ρόδου και των Δομών του Συμβουλευτικού Κέντρου και του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Ρόδου. Όλοι οι φορείς παρουσίασαν τη συνεισφορά τους, τα μέσα και τους πόρους που διέθεσαν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία του Δήμου της Κωνστάντζας συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ρόδου και έγινε ανταλλαγή απόψεων στα θέματα που αφορούν στις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στη Ρόδο, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Την Πέμπτη 25/7 οι επισκέπτες μας αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη Ρόδο μας για την Αθήνα όπου θα συναντηθούν με τους συνεργάτες του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Παγκόσμια υγεία – Ιατρική αντιμετώπισης καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στα θέματα των μεταναστών και προσφύγων.

 

SHARE
RELATED POSTS
Ρόδος: Ημέρες Περιβάλλοντος 2018, Πρόγραμμα εκδηλώσεων 1-12 Ιουνίου από την Διεύθυνση Πρασίνου, τη Δημοτική Κοινότητα Ρόδου & τον ΔΟΠΑΡ
Ε.Ξ.Ρ. Παραίτηση Αντώνη Καμπουράκη εκλογή νέου Προέδρου
Μαριάννα Κολώνα: “Με τον Φώτη Χατζηδιάκο για τον καλό αγώνα που βλέπουμε, για το καλό που έρχεται”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.