Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Σκοπιανό: οι ζυμώσεις και το «περίεργο» αλβανικό σάιτ που έγραψε τα περί συμφωνίας για το όνομα, της Μαρίας Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη
Spread the love

Μαρία Καρχιλάκη

 

Μαρία Καρχιλάκη  

   

 

 

2l.jpg

 

Προϊόντα Μέλισσας από την Μελισσοκομική Δωδεκανήσου.


Έτσι χτίζεται η υγεία μας

  1464161061.png

Τα Θαύματα της Μέλισσας

[Πατήστε το link]

 

 

 

 

 

kotzias-dimitrov-n33.jpg

 

 

 

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας των Σκοπίων «Σλομπόντεν Πέτσατ» αποτυπώνονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο οι εντεινόμενες διεργασίες και ζυμώσεις στο εσωτερικό της πΓΔΜ αναφορικά με το ονοματολογικό.


Την ‘πρώτη ύλη’ στον τίτλο, ο οποίος καταλήγει «είναι καιρός για…», δίνει η φράση του Νίκου Κοτζιά ότι η πΓΔΜ δεν είναι πια μωρό, δεν γεννήθηκε μόλις, είναι μια νεαρά κυρία 25 ετών. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κυριαρχεί στη φωτογραφία ενώ μια έγκυος αχνοφαίνεται στο πλάι.

 

Αντανακλώνται, επίσης, και στα άρθρα γνώμης, όπως, για παράδειγμα, σ’ αυτά που υπογράφουν, σήμερα, στη «Νεζάβισεν Βέσνικ» ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας, Ερόλ Ριζάοφ, και ο τέως υπουργός δικαιοσύνης, μέλος της κυβερνώσας Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, Δρ. Γκιόργκι Σπάσοφ.

 

Ο μεν Ριζάοφ υπογραμμίζει στο άρθρο του με τίτλο «Θα γράψουν ο Τσίπρας και ο Ζάεφ νέα ιστορία…[ή…]» ότι η μόνη χαμένη θα είναι η χώρα του αν στην παρούσα συγκυρία δεν βρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση με την Ελλάδα. «Μαζί με την Κροατία, η ‘Μακεδονία’ θα μπορούσε να είχε ενταχθεί πριν από 9 χρόνια στο ΝΑΤΟ και 5 χρόνια αργότερα στην Ε.Ε. Μέχρι σήμερα αποτίμηση αυτής της ζημιάς δεν έχει γίνει», σημειώνει με πικρία.

 

Ο δε Γκιόργκι Σπάσοφ, από την άλλη, εστιάζει στο μεγάλο ‘αγκάθι’ του πακέτου της λύσης -αυτό, δηλαδή, της ταυτότητας, θέμα στο οποίο τα Σκόπια δεν δείχνουν διατεθειμένα να υποχωρήσουν. Υπενθυμίζει ότι με τη βελτίωση -μετά την αλλαγή κυβέρνησης- των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες υπήρξε προβληματισμός μήπως αυτή επετεύχθη στο πλαίσιο συμβιβασμού με τους αρνητές της ‘μακεδονικής’ εθνικής ταυτότητας, όπως και τι, τελικώς, θα προστατευτεί ως εθνική ταυτότητα αφής στιγμής εξετάζεται η διαφοροποίηση του ονόματος. Καταλήγει λέγοντας, «εμείς, που μας αναγνωρίζουν 130 χώρες ως Δημοκρατία της ‘Μακεδονίας’, με διακριτή, στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών, τη ‘Μακεδονική’ γλώσσα, η οποία μελετάται σε 50 Πανεπιστήμια του κόσμου, γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, ουδένα απειλούμε και είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε μια ευρωπαϊκή ταυτότητα […] Αυτή η προσέγγιση έχει προσώρας διεθνή υποστήριξη και δείχνει να παράγει αποτελέσματα. Σύντομα θα μάθουμε αν αυτό αποδειχτεί αρκετό για να γίνει ένα σοβαρό βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είναι σχεδόν βέβαιο, ωστόσο, ότι μόνο η καλή μας θέληση δεν φτάνει. Πρέπει και οι γείτονες να αποτινάξουν τους αβάσιμους φόβους τους και την επιθυμία να δουν τη ‘Μακεδονία’ ηττημένη».

 

 

Ο «περίεργος» αλβανικός ιστότοπος infosqip

 

Στον απόηχο, εν τω μεταξύ, της ‘αποκάλυψης’ από τον άγνωστο, μέχρι χτες, αλβανικό ιστότοπο infoshqip.com περί συμφωνίας -και μάλιστα, όπως υποστηρίζει, επί τη βάσει «ελληνικού εγγράφου»- της Αθήνας με τα Σκόπια στο όνομα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», μια μικρή έρευνα που μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει στο διαδίκτυο καταλήγει στα εξής ενδιαφέροντα:

 

Το www.infoshqip.com είναι καταχωρημένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο ιδοκτήτης του να μην φαίνεται στο whois στο οποίο καταχωρούνται όλοι οι ιστότοποι με κατάληξη .com.

Καταχωρητής εμφανίζεται η εταιρεία NETEARTH ONE INC. στην Βρετανία


Host του infosqip είναι η εταιρεία FidaHost.com που είναι επίσης καταχωρημένη από την NETEARTH ONE INC.

Ιδιοκτήτης της Fidahost είναι ο Isa Fida με διεύθυνση στα Σκόπια την πόλη Diber 

Σύμφωνα, όμως, με τη σελίδα του στο facebook, ο Isa Fida κατάγεται μεν από το Diber αλλά μένει στα Τίρανα 

Ανατρέχοντας σε παλαιότερες αναρτήσεις του, ο Isa Fida εμφανίζεται το 2014 να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και να συγχαίρει τον νικητή Ταγίπ Ερντογάν 

Υπενθυμίζεται ότι, κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο, χθες, για «ανύπαρκτο ελληνικό έγγραφο» ενώ εμμέσως ‘έδειξαν’ προς τις εσωτερικές έριδες του σλαβικού με το αλβανικό στοιχείο στην πΓΔΜ.

 

26034478_1736792189679026_1511717917_n.jpg

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  Δημοσιεύεται και στο cnn.gr

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Διάβο[υ]λοι;, του Γιάννη Πανούση
Μερικές φορές (όχι πάντα…), του Κωστή Α. Μακρή
Γύπες πάνω από την Αθήνα, τoυ Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.