Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Σκήνωμα;, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

Vangelis Pavlidis

 

 

 

 

 

 

 

  

Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

20170513-ST.-HELEN.jpg

 

Μεγαλειώδη υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους, αντίστοιχη της περσινής για την αγία Βαρβάρα, ετοιμάζει η Αποστολική Διακονία για τα λείψανα της αγίας Ελένης που θα έρθουν στην Αθήνα από τη Βενετία. Ως κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί, λένε.


Φαίνεται όμως πως δεν είναι σύμφωνοι όλοι οι άγιοι πατέρες καθώς απ’ ό,τι λέγεται υπάρχει προβληματισμός στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τον χειρισμό του θέματος. Σύμφωνα με τον Τύπο ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να είναι ενοχλημένος από την πρωτοβουλία να προσκληθούν στην τελετή υποδοχής του σκηνώματος βασιλείς και αρχηγοί κρατών.

Εξ άλλου, επειδή τεμάχια του λειψάνου και πιο συγκεκριμένα μέρος του πέλματός της υπάρχει στη Ιερά Μονή Προυσού της Ευρυτανίας, ενώ άλλα τεμάχια βρίσκονται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, στη Μονή Υψηλού Λέσβου, στην Μονή του Κύκκου στην Κύπρο καθώς και στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου στην Νέα Ιωνία αλλά και σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, μεγάλη θεολογική συζήτηση γίνεται για το αν το σκήνωμα που περιμένουμε πρέπει να λέγεται σκήνωμα ή αν είναι απλά τεμάχια λειψάνου (τμήμα της κάρας, ινιακό οστούν, βρεγματικό οστούν, οφθαλμικές κόγχες, ρινικά οστά, θραύσματα και τμήμα του υπολοίπου σώματος).

 

Δεν είναι δική μου δουλειά κι ούτε σκοπεύω να εμπλακώ σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Ας τα βρουν μεταξύ τους οι άγιοι πατέρες. Να πω μόνο πως στις δύσκολες μέρες που περνάμε δεν ταιριάζουν πομπώδεις εκδηλώσεις του είδους. Ταπεινότητα και “λιτότητα” θα μας πήγαινε καλύτερα.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
BEATRIX POTTER, του Βαγγέλη Παυλίδη
Στρατιωτικες Επεμβάσεις των ΗΠΑ, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Κασμύλος, Πύκτης, Ρόδιος – Casmylos, Boxer, Rhodian, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.