Ανοιχτή πόρτα

Σε λάθος ωράρια στηρίζονται εργασία και σχολείο. Αποτέλεσμα οι φυσικές και συναισθηματικές δυσλειτουργίες

jump1069_DeaNV_SleepAtwork1-700x466.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

jump1069_DeaNV_SleepAtwork1-700x466.jpg

 

“Έχουμε μια ολόκληρη κοινωνία που στερείται τον ύπνο. Αυτό επηρεάζει φυσικές και συναισθηματικές λειτουργίες. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την απόδοση, την προσοχή, την μνήμη και ενθαρρύνει την χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Οδηγεί επίσης στην εξάντληση, στο άγχος, στη σύγχυση, στο θυμό, στην παχυσαρκία, στην υψηλή πίεση, στο στρες, και σε πολλές άλλες ψυχικές παθήσεις”, λέει ο Kelley.

 

Κορυφαίοι επιστήμονες της Οξφόρδης υποστηρίζουν πως η εργασία και η εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινούν στις 10 και όχι 9 ή 8.30 αντίστοιχα. Ο λόγος; Το σώμα και το μυαλό μας που δεν συγχρονίζονται με τα ωράρια που επιτάσσει η κοινωνία, είτε αυτό είναι το σχολείο, είτε η δουλειά.

 

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες λένε ότι το να επιβάλεις στους ανθρώπους να ξεκινούν τη δουλειά πριν τις 10 π.μ. τους αρρωσταίνει, τους εξαντλεί και τους γεμίζει με άγχος, καθώς μέχρι την ηλικία των 55 ετών ο κιρκαδικός ρυθμός είναι τελείως ασύγχρονος με το σύστημα 9-5. Και αυτό βέβαια είναι απειλητικό τόσο για την απόδοση όσο και την διάθεση και την ψυχική υγεία του εργαζομένου. Ο δρ Paul Kelley τόνισε πως πρέπει να μετακινήσουμε τις ώρες δουλειάς και σχολείου για να βοηθήσουμε την καλή υγεία στον οργανισμό μας.

 

Τα πειράματα έχουν αποδείξει πως ο μέσος 10χρονος μαθητής δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πριν τις 8.30 το πρωί. Ένας 16χρονος, για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, πρέπει να ξεκινά τα μαθήματα στις 10 π.μ. ενώ ένας φοιτητής στις 11 π.μ. Έτσι οι βαθμοί θα ανέβουν, η γνώση θα αποκτιέται καλύτερα και οι εργαζόμενοι θα είναι πιο αποδοτικοί.

 

Μάλιστα, στην Αγγλία σε περίπου 100 σχολεία θα ξεκινήσει ένα πείραμα όπου οι μαθητές θα ξεκινούν το μάθημα στις 10 και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν περίπου το 2018, οπότε και θα μάθουμε εάν όντως το ωράριο πρέπει να διευρυνθεί ή όχι…

 

greekaffair.gr

SHARE
RELATED POSTS
Όραμα πεντακοσίων ευρώ, του Γιώργου Αρκουλή
Τρεις διαπιστώσεις κι ένα υστερόγραφο, του Γιάννη Πανούση
Η μνήμη είμαι…, του Σπύρου Ντασιώτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.