Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Ρομά: “Δεν φοβάμαι το πολιτικό κόστος. Το ζήτημα θα το λύσω” – Το χρονικό για την μετεγκατάσταση των Ρομά και η τελική απόφαση της ΕΤΑΔ

Οι "Δροσουλίτες" συνεχίζουν, το "Λίγο κρασί...Λίγο θάλασσα" ήρθε, του Δημήτρη Νταβιγλάκη
Spread the love

 

Οι "Δροσουλίτες" συνεχίζουν, το "Λίγο κρασί...Λίγο θάλασσα" ήρθε, του Δημήτρη Νταβιγλάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Λίγο κρασί… λίγο θάλασσα”,  Μεζεδοπωλείο,

Ακτή Μιαούλη 42 [Ρόδος], 

από τις 12:00 μέχρι και τη 01:00πμ.

Τηλ: 22410-77074. 

 

 

   

 

 

 

 

f.chatzidiakos.jpg

 

 

“Ήμουν ο πρώτος Δήμαρχος που δεν σκέφτηκα το πολιτικό κόστος και συγκρούσθηκα με τους Ρομά στο Καρνάγιο από σεβασμό προς τον κάθε συμπολίτη μου, είτε με ψήφισε, είτε όχι. Θα λύσω το πρόβλημα τώρα και όχι για ψηφοθηρικούς σκοπούς προεκλογικά. Αυτό επιβάλλεται να γίνει και το ζητώ απο την αρχή της Δημαρχιακής μου θητείας. Στα παλιά μου τα παπούτσια οι ανυπόστατες καταγγελίες ότι λυμαινόμαστε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι απειλές για βασιλιάδες και παραβασιλιάδες. Οι Ρομά από το Καρνάγιο θα φύγουν”. 

Φώτης Χατζηδιάκος, Δήμαρχος Ρόδου

 

 

Χωρίς να αποκαλύψει τα ονόματα γνωστών υπουργών και μεγαλοδιευθυντών που έχουν υποδείξει τις θέσεις μετεγκατάσης των Ρομά της Ρόδου στην περιοχή Ασγούρου  ο κ Φώτης Χατζηδιάκος παραχώρησε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 συνέντευξη τύπου για τους Ρομά επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ότι αφού τον καθυστέρησαν δύο χρόνια με ανόητες προφάσεις, σήμερα η Κεντρική Διοίκηση απαιτεί από τον Δήμο Ρόδου μίσθωμα 5.000 ευρώ για την παραχώρηση εδαφικού διαμερίσματος της περιοχής Ασγούρου και επιπλέον 2.500 ευρώ ως εγγύηση. 

 

Με τον στόχο οι Ρομά να φύγουν από το Καρακόνερο που τώρα βρίσκονται καταπατώντας με παραπήγματα τόσο την τουριστική περιοχή του Καρνάγιου, όσο και ακίνητα ιδιοκτητών που δεν προβαίνουν σε καταγγελίες αλλά απευθύνονται και αυτοί στο Δήμαρχο Ρόδου, ο κος Χατζηδιάκος κάνει λόγο για ευτελές και άθλιο Κεντρικό κρατος που από σύστημα στέλνει τα αναμμένα κάρβουνα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ζητεί από τον Δήμο να αναλάβει όλες τις προβλεπόμενες μελέτες, όλη τη διαδικασία εκ νέου και παράλληλα να υπογράψει τη σύμβαση με την ΕΤΑΔ [Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου].

 

«Ασχολήθηκα από την αρχή της δημαρχιακής μου θητείας με το θέμα των Ρομά και παρ’όλες τις αγκυλώσεις που δέχτηκα και δέχομαι, θα το λύσω πριν τις εκλογές ώστε προεκλογικά- αν … – θα πω “έλυσα και το θέμα των Ρομά”. Υπήρξα μπροστάρης ως Δήμαρχος στο να εκπονηθούν όλες οι μελέτες για την μετεγκατάσταση των Ρομά, απειλήθηκα στο Καρνάγιο ότι θα βγάλουν τις καραμπίνες και τους απάντησα ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την καραμπίνα του Νόμου. Υπερασπίζομαι επί ίσοις όροις αυτούς που με ψήφισαν και αυτούς που δεν με ψήφισαν»

 

Ο Δήμαρχος Ρόδου υπενθύμισε ότι τα 17 ακίνητα ιδιοκτητών πολιτών καταγεγραμμένων στη Ρόδο για την ενοικίαση των σπιτιών τους σε οικογένειες των Ρομά, είναι κάτι που διευλολύνει πολύ το έργο και την πρόθεση του Δημάρχου να ενσωματώσει αναίμακτα τους τσιγγάνους στον κοινωνικό ιστό χωρίς τον κίνδυνο γκετοποίησης , ενώ ο ίδιος θα ζητήσει η ενοικίαση σπιτιών σε Ρομά να έχει γίνει με ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους δεδομένου ότι τα χρήματα του μισθώματος θα δίνονται από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και όχι μέσω των ενοικιαστών Ρομά. 

 

Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η απόφαση της ΕΤΑΔ για την περιοχή Ασγούρου είναι μονοσήμαντη και ότι οι 25 οικογένειες των Ρομά που διαμένουν στο Καρνάγιο προσωρινά θα μετεγκατασταθούν στην περιοχή πίσω από την χωματερή σε προκάτ σπίτια, αλλά κατήγγειλλε ευθέως το Κεντρικό Κράτος ότι μεταθέτει τις ευθύνες του στο Δήμο Ρόδου ως προς την υλοποίηση, μελέτη, πρόβλεψη. Τέλος, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα επιδότησης για τους Ρομά θα διακόπτεται αν για οποιοδήποτε λόγο διακόψουν την σχολική παρακαλούθηση τα παιδιά τους. «Ουσιαστικά προσβλέπουμε στην γενιά των παιδιών Ρομά όπου συγκροτημένα θα ενσωματωθούν στον κοινωνικό ιστό αποτρέοντάς τους μέσω της παιδείας, της εκπαίδευσης και των σχολικών δραστηριοτήτων από την παραβατικότητα» τόνισε ο Δήμαρχος Ρόδου.

 

Ενημερωτικά ο κος Φώτης Χατζηδιάκος υπενθύμισε την νομοθεσία σύμφωνα με την οποία η ενσωμάτωση των Ρομά επιβάλλεται να γίνει σε περιοχή περιαστική. 

 

Ρεπορτάζ για το iPorta.gr: Τζίνα Δαβιλά

 

Στη συνέντευξη παρούσες ήταν οι Αντιδήμαρχοι κυρίες Ζωάννου και Ξεπαπαδάκη

 

 

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkostasg.kastanakis%2Fvideos%2F10212324595022631%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true” ]


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
ΠΟΤΑΜΙ: Η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου περιφρονεί το ΠΟΤΑΜΙ στον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδ/σου-Ζητήστε δημόσια συγγνώμη
329ec004-9e3f-4fce-bfc6-dfbb4784b8be.jpg
1.250 ωφελούμενοι και ωφελούμενες των συσσιτίων του Δήμου Ρόδου
Κοπή πίτας από την Δημοτική Κοινότητα Ρόδου-Η συνέντευξη του Προέδρου κου Μίλτου Παγκά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.