Ανοιχτή πόρτα

Πόσο “ανοιχτοί και εύκολοι” είναι οι “δρόμοι” για την Κάρπαθο;, του Μανώλη Δημελλά

1557482_10151909930297844_2092844726_n.jpg
Spread the love

1557482_10151909930297844_2092844726_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Μανώλης Δημελλάς

 

 

 

 

 

φωτογραφία Καλλιόπη Μαλλόφτη

 

kalliopi_mallofti_0.jpg

 

 

Με αφορμή την σημαντική επιτυχία της δρομολόγησης ενός νέου καραβιού για το νησί, θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε τις δυνατότητες του ταξιδώτη, αν και οι ανάγκες του περαστικού από τον μόνιμο κάτοικο είναι διαφορετικές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα σύννεφα! Και για το επόμενο εξάμηνο η ίδια αεροπορική εταιρία θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το νησί.

 

Στην πρόσφατη συμφωνία του Υπ. Μεταφορών με την Ολυμπιακή τακτοποιήθηκαν τα ποσά που θα λάβει η εταιρία, αφού πρόκειται για ένα επιδοτούμενο ταξίδι. Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος – Σητεία, έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 2.263.195 ευρώ, και Αθήνα – Κάρπαθος, έναντι μεγίστου οικονομικού αντισταθμίσματος 978.622 ευρώ.

 

Ωστόσο για να κλείσεις μια θέση, ας πούμε για τις ημέρες του Πάσχα, θέλεις 220 ευρώ με την επιστροφή! Τόσα θέλεις και για Βρυξέλλες ή Μόναχο. Ενώ αν διαλέξεις τη Ρώμη (πήγαινε-έλα) αρκούν 120 ευρώ! Κάποιοι τυχεροί πρόλαβαν τα φτηνά εισιτήρια, το ταξίδι με αεροπλάνο θέλει υπομονή και μοιάζει με ποντάρισμα σε τυχερό παιγνίδι.

 

Σε αντίθεση με τις αερομεταφορές και τις χερσαίες μεταφορές που επιχορηγούνται συνολικά με 300.600.000 ευρώ! Τα Ακτοπλοϊκά δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας, για την εξυπηρέτηση 44 νησιών, επιχορηγούνται με 75.000.000 ευρώ. Ακολουθεί λοιπόν η ανοιχτή “λεωφόρος” της βασίλισσας θάλασσας. Το καινούριο δρομολόγιο της Blue Star κερδίζει τις εντυπώσεις. Η προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων (πρώην και νυν), του Υπουργείου, του Δήμου, του Επαρχείου, αλλά και του Διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, του Καρπαθο-κασιώτη κ. Μιχάλη Σακέλλη, έφερε αληθινά αποτελέσματα.

 

Με τον επανασχεδιασμό του ακτοπλοϊκού χάρτη της χώρας, που φαίνεται να έχει βάλει πλώρη το Υπουργείο, ξανά-ακούγονται οι γραμμές κορμοί, οι τοπικές γραμμές και οι άμεσες ανταποκρίσεις. Άραγε με ποιο σκεπτικό πρόκειται να γίνουν; Αν μάλιστα θυμηθούμε την πρόταση που έχει καταθέσει παλαιότερα, στο Υπ. Εμπ. Ναυτιλίας, ο καθηγητής κ. Κορρέ, που μιλά για τερματικούς σταθμούς σε συγκεκριμένα νησιά, όπως η Ρόδος, ίσως το νέο δρομολόγιο να αποτελεί πρόδρομο της αυριανής εξέλιξης.

 

Όμως ας περάσουμε στην ουσία. Πράγματι το νέο πλοίο φέρνει την Κάρπαθο με μια ανάσα (μόλις 3,5 ώρες με εισιτ. 20 ευρώ) στο κέντρο της Δωδεκανήσου, τη Ρόδο. Ένα πάγιο αίτημα των μονίμων κατοίκων λύνεται με τον καλύτερο τρόπο, όμως στο ταξίδι για τον Πειραιά ας μην έχουμε αυταπάτες, τα πράγματα δεν αλλάζουν. Καταρχήν δεν έχουμε ιδιαίτερη αλλαγή στους πλεύσιμους χρόνους, μάλιστα το κοντό δρομολόγιο του μαχητικού Πρέβελη γίνεται σε λιγότερο χρόνο.

 

Όσο για την άνεση του καινούριου πλοίου, εκείνοι που έχουν πείρα υπογραμμίζουν ότι το όμορφο Blue Star τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζει ασφυκτικά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το θέμα των άνετων χώρων. Μιλώ για εκείνη η ριμάδα μικρή ιδιωτικότητα, που δεν μπορείς πια να πληρώσεις. Σήμερα ξανά-ψάχνουμε τις ελεύθερες γωνιές και τις ξετρυπώνουμε κάτω από σκάλες ή σε κρυψώνες του καταστρώματος. Έτσι επιστρέφουμε πίσω, στις περασμένες εποχές που ταξιδεύαμε με ταπεράκια γεμάτα σπιτικά φαγητά και απλώναμε κουβέρτες (σήμερα υπνόσακους) για να κυλήσει η νοτισμένη στην αρμύρα νύχτα.

 

Κάποιοι βέβαια υπερθεματίζουν στο brand name της εταιρίας και στην πολυτέλεια του νέου, ίσως δεν έχουν καθόλου άδικο, μόνο που για αυτήν θα πληρώσουν περισσότερο! Φυσικά όλοι θα θέλαμε το Πρέβελη να είναι πιο καλοτάξιδο, πιο μανουβραδόρικο και όχι τόσο…ηλικιωμένο (1980), όμως θεωρώ ότι αυτά τα αρνητικά δεν είναι αρκετά, για να χαλάσουν μια πολύ καλή εικόνα που προσφέρει με σταθερότητα το πλοίο και ιδιαίτερα το φιλότιμο πλήρωμα του. Να κρατήσουμε και μια φράση: “οι άνθρωποι φτιάχνουν τα καράβια”.

 

Κι ας ρίξουμε μια πρόχειρη ματιά στα πορτοφόλια μας… Για το ταξίδι Πειραιάς-Κάρπαθος, ένα κρεβάτι, σε μια τετράκλινη εσωτερική του Πρέβελη κοστίζει 74 ευρώ, ενώ για το Blue Star 84,50. Δηλαδή 14% παραπάνω. Συνολικά ένα ζευγάρι για δυο κρεβάτια (σε ξεχωριστές εσωτερικές καμπίνες) με ένα αυτοκίνητο θέλει 465 ευρώ στο Πρέβελη και 524 στο blue Star, για το ταξίδι με επιστροφή. Δηλαδή και τα δυο θέλουν ένα μηνιάτικο! Για να μην ξεχνιόμαστε, τα πλοία εκτελούν δρομολόγιο «άγονης γραμμής» και για αυτό επιδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο. Σε συνδυασμό μάλιστα με την φετινή πτώση στις τιμές των καυσίμων, οι εταιρίες πετυχαίνουν μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους και έτσι έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

 

Στο τέλος του καλοκαιριού και κάνοντας τον απολογισμό, τότε θα δούμε αν το νέο δρομολόγιο θα έχει φέρει περισσότερο κόσμο στο νησί, χωρίς κατ΄ανάγκη να είναι αυτό το ζητούμενο, αφού, όπως προανέφερα, η ταχύτερη σύνδεση με τη Ρόδο ήδη φέρνει πρόοδο. Θα μετρήσουμε επίσης εάν ο όποιος ανταγωνισμός αποφέρει και στον επιβάτη κάποιο κέρδος.

 

Ακούστηκε και μια διαφορετική άποψη που έχει ενδιαφέρον να καταγράψουμε, γιατί δείχνει ότι δεν λείπουν οι προοπτικές για τις «λεωφόρους» της θάλασσας!

 

Όπως λοιπόν επισημαίνει ένας γνωστός ερευνητής, παθιασμένος με τα ταξίδια της ακτοπλοΐας στις άγονες γραμμές: «Η Κάρπαθος θα μπορούσε να κρατήσει το νέο δρομολόγιο του Blue Star, συνολικής διάρκειας 19-20 ώρες από Πειραιά, εκτός…από τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα πρότεινα στη Μπλου Σταρ να εξετάσει αν υπάρχει δυνατότητα να μπει η Κάρπαθος ως προέκταση του καλοκαιρινού δρομολογίου Πειραιάς-Πάρος-Ναξος-Δονούσα-Αιγιάλη-Αστυπάλαια, που γίνεται από το Blue Star Πάτμος. Με αναχώρηση, από Πειραιά, στις 17:30 με το παρόν πρόγραμμα, το πλοίο φτάνει στην Αστυπάλαια στις 02:50. Αν ταξίδευε σταθερά με 24.7-25.3 κόμβους (που θα μπορούσε), θα έφτανε στην Αστυπάλαια στις 02:30 και θα αναχωρούσε για Κάρπαθο στις 02:45 και για να καλύψει τα σχεδόν 93 ν.μ. μέχρι τα Πηγάδια θα χρειαζόταν 3 ωρες και 45 λεπτά. Δηλαδή τα χαράματα, στις 06:30, το πλοίο θα ήταν στην Κάρπαθο!!! Η συνολική διάρκεια ταξιδιού θα κατέβαινε μόλις στις 13 ώρες, ίσως λίγο παραπάνω, κάτι πολύ σημαντικό, ενώ η Κάρπαθος θα συνδεόταν με την Παροναξία και με τα νησιά της (τουριστικής) άγονης και ο κόσμος που τα επιλέγει θα είχε μια ευκαιρία, για να διαλέξει και να ταξιδέψει και στην Κάρπαθο.

 

Προκύπτει πρόβλημα με το δρομολόγιο της επόμενης ημέρας, αυτό θα έπρεπε να μετατεθεί περίπου στις 22:15, μιας που το βαπόρι θα αναχωρούσε από Κάρπαθο στις 7:00 και θα έφτανε στον Πειραιά περίπου στις 20:00. Τέλος στο παραπάνω σενάριο θα μπορούσε να προστεθεί ακόμα και η Κάσος. Δηλαδή το Πάτμος (που έχει σχεδόν ίδιο μέγεθος με το Πρέβελη) θα αναχωρούσε από Πηγάδια για Κάσο και απο Κάσο κατευθείαν για Άγιο Ανδρέα Αστυπάλαιας”. Το παραπάνω σενάριο δεν ανήκει σε επαγγελματία του τουρισμού, η πρόταση “μπάζει”, αφού αφήνει ξεκρέμαστο όλο τον κόσμο που ζει τον χειμώνα στο νησί! Όσο για το τουρισμό, η Κάρπαθος αναπτύσσεται μέσα από τις έκτακτες πτήσεις και τον πρώτο λόγο έχει το αεροδρόμιο, έτσι μια τέτοια ιδέα θα σήμαινε και αλλαγή στρατηγικής πορείας στην ανάπτυξη του τόπου. Η αναφορά της συγκεκριμένης σκέψης συνεισφέρει σε έναν διαρκή ανοιχτό διάλογο, που είναι πολύ περισσότερο από αναγκαίος.

 

Αξίζει να σταθούμε και σε μια πρόσφατη τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης, στο τελευταίο συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική». Εκεί τόνισε ότι «πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι οι Αεροπορικές εταιρείες λειτουργούν ανταγωνιστικά με τις θαλάσσιες» και ας “πετάξουμε” στον “δρόμο” που ανοίγεται.

 

Έρχονται τα υδροπλάνα! Αν και μοιάζουν με το γεφύρι της Άρτας! Φαίνεται πως πάνε περίπατο οι προσθαλασώσσεις και για αυτό το καλοκαίρι, αφού τα υδροπλάνα δεν ξεκολλούν μέσα από τις συμβάσεις, τα χαρτιά και τις υπογραφές. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δεν άφσε περιθώρια και στις 15/3/2016 διαβεβαιώνει: “Το δίκτυο των υδατοδρομίων θα υλοποιηθεί και θα λειτουργήσει μέσα στην θητεία μας”. Ένα από τα 26 υδατοδρόμεια του Νοτίου Αιγαίου θα είναι στην Κάρπαθο άραγε θα γίνει στα Βόρεια του νησιού; Πάντως κάποιοι Καρπάθιοι δεν κρύβουν το σκεπτικισμό τους μπροστά σε αυτήν την επένδυση και την επιτυχία της.

 

Σταθερό παραμένει ένα ερώτημα, οι “δρόμοι” της θάλασσας και του ουρανού, παλιοί και καινούριοι, είναι από μόνοι τους ικανοί να φέρουν πιο κοντά το νησί;

 

Θα υπάρξει κάποιο στρατηγικό σχέδιο για τις “άγονες γραμμές” και ένας ενιαίος κρατικός φορέας μεταφορών;

 

Πότε επιτέλους θα πάψει η λέξη “άγονος”;

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.


The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Οι θέσεις της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου» για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών της Περιφέρειας
…Είδες πόσο εύκολο ήταν;, του Σπύρου Ντασιώτη
16417_10203171159420463_3261188934224471284_n.jpg
Μια απέλαση: η FRONTEX τη νοσηλεύτρια μου και ο ΣΥΡΙΖΑ τον νόμο για τους ανάπηρους, της Κικής Τσακίρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.