Πόρτα στη Ψυχολογία

Πώς μας επηρεάζει η μουσική;, του Don Campbell

 

Η μουσική διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο από την πρώτη στιγμή της σύλληψης έως το τέλος της ζωής και επιδρά σε πλήθος λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο μουσικοθεραπευτής και ερευνητής του τρόπου που επιδρά η μουσική στην αποθεραπεία Don Campbell, θεωρεί πως ακόμη και η φωνή από μόνη της μπορεί να κάνει μασάζ και να διώξει τους οδυνηρούς ήχους. Ο ήχος της, πολύ περισσότερο η μουσική, μπορεί να επηρεάσει τα κύματα του εγκεφάλου.

Η αναπνοή

Το τέμπο της μουσικής μπορεί ακόμη να συμβάλλει στο βάθεμα και την επιβράδυνση της αναπνοής, ώστε να μπορεί κάποιος να ηρεμήσει, να ελέγξει τα συναισθήματά του, να σκεφτεί περισσότερο ουσιαστικά και να έχει καλύτερο μεταβολισμό. Στην ουσία, παρεμβαίνει στον ρυθμό της αναπνοής, συνήθως έχουμε 25-35 αναπνοές το λεπτό, και κάνοντάς τον πιο αργό, σε αντίθεση με τη ρηχή, γρήγορη αναπνοή, επιτρέπει στη σκέψη να συγκροτηθεί, να γίνει πιο ώριμη και να ελέγχει τον παρορμητισμό και τα λάθη στη συμπεριφορά που οδηγούν ακόμη και σε ατυχήματα.

Ο καρδιακός παλμός

Ο ανθρώπινος καρδιακός παλμός είναι συντονισμένος με τον ήχο και τη μουσική. Η συχνότητα των παλμών της καρδιάς ανταποκρίνεται σε μουσικές μεταβλητές όπως η συχνότητα των ήχων, το τέμπο και η ένταση, και έχει την τάση να επιταχύνεται ή να επιβραδύνεται για να ταιριάξει με το ρυθμό ενός ήχου.

 

Ευελιξία – Μυϊκή δύναμη

Η μυϊκή δύναμη, η ευελιξία και ο τόνος επηρεάζονται από τον ήχο και τη δόνηση, αφού μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος το ακουστικό νεύρο συνδέει το εσωτερικό του αυτιού με όλους τους μύες του σώματος.

Θερμοκρασία του σώματος

Οι ήχοι και η μουσική ασκούν μία ήπια επίδραση στη θερμοκρασία του σώματος και επηρεάζουν την ικανότητα τού ανθρώπου να προσαρμόζεται στις αλλαγές της εξωτερικής θερμοκρασίας.

Καταπραϋντικό – αγχολυτικό

Η μουσική, όμως, δίνει στο σώμα τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του καταπραϋντικό και να αυξήσει την ανοσοποιητική του λειτουργία, όπως ακριβώς οι ενδορφίνες απελευθερώνονται από τον αδένα της υπόφυσης και μειώνουν τον πόνο, «ναρκώνοντας» τον οργανισμό. Έχει αποδειχθεί πως η μουσική απελευθερώνει την ενδορφίνη και άρα ο άνθρωπος μειώνει την ανάγκη του για φαρμακευτική αγωγή.

Παράλληλα, η απαλή μουσική μειώνει το άγχος, μειώνοντας το επίπεδο των αντίστοιχων ορμονών στο αίμα, της αδρενοκορτικοτροφίνης (ACTH), της προλακτίνης και της αυξητικής ορμόνης (HGH).

Πηγή: Don Campbell «Η επίδραση του Μότσαρτ», Εκδόσεις Φιλομάθεια

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Μήπως πάσχετε από ιδεοψυχαναγκασμό;, του Δρ Αναστάσιου Πλατή
Στέλλα φύγε…, της Μαρίας Γεωργαλά
Το φιλί της αγάπης, του Δρ Θάνου Ασκητή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.