Πόρτα στη Ψυχολογία

Ποια σεξουαλικά λάθη κάνουμε στη σχέση μας;, της Μαρίνας Μόσχα

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

*Η Μαρίνα Μόσχα είναι Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια

στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

[www.askitis.gr]  

  

 

 

beautiful-2898265_960_720.jpg

 

 

 

1.«Πρέπει να κάνουμε σεξ!» Καταναγκαστική επαφή.

 

Δεν είναι σπάνιο δύο σύντροφοι να βρίσκονται σεξουαλικά με βάση το πρόγραμμα ή γιατί «πρέπει να γίνει και αυτό..». Μία εικόνα αρκετά συχνή στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου που «τα έχει όλα», αλλά δεν έχει χρόνο. Το σεξ γίνεται καταναγκαστικό και προγραμματισμένο, κάτι που πολλές είναι αναπόφευκτο μέσα στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής.

Με τον τρόπο αυτό όμως, η σεξουαλική ζωή απογυμνώνεται από ένα ουσιαστικό της στοιχείο, την επιθυμία, που προσδιορίζει την σεξουαλική επαφή ως μια πηγή ηδονής και ευχαρίστησης. Με άλλα λόγια είναι σημαντικό να κάνουμε σεξ γιατί «το θέλουμε και όχι γιατί πρέπει να κάνουμε».

 

2.«Το σεξ μας έχει πρόβλημα, η σχέση μας κανένα!» Έλλειψη επικοινωνίας.

 

Πολλά ζευγάρια σήμερα παραπονιούνται για σεξουαλικά προβλήματα (έλλειψη επιθυμίας, διαταραχή οργασμού, πρόωρη εκσπερμάτιση, διαταραχή στύσης) την ίδια στιγμή που αδυνατούν να εντοπίσουν το πως η σχέση τους και η επικοινωνία τους μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία ή στην διατήρηση ενός τέτοιου προβλήματος. Η δυσκολία των συντρόφων να επικοινωνήσουν τα θέματα που αισθάνονται και που τους προβληματίζουν , -θέματα που είναι φυσικό να προκύπτουν μέσα από την πορεία της σχέσης και την φάση του κύκλου ζωής-, εμπλέκεται και «δηλητηριάζει» σημαντικά την σεξουαλική τους ζωής, αφού το σεξ γίνεται τελικά το πεδίο εκδήλωσης αυτών των συμπτωμάτων. Η αποκατάσταση της ανοιχτής επικοινωνίας και ο ουσιαστικός διάλογος για το πρόβλημα που δεν χρεώνει και δεν απομονώνει τους δύο συντρόφους είναι η αφετηρία για τη λύση του προβλήματος.

 

3. «Τα παιχνίδια δεν είναι για εμάς!» Ταμπού και πρέπει.

 

Πολύ συχνά το ζευγάρι καθηλώνεται μέσα στον φόβο και την προκατάληψη για την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής, περιορίζεται και περιορίζει την σεξουαλική του έκφραση προκειμένου να μην «παραστρατίσει» από έναν ηθικό κώδικά που δεν επιτρέπει την φαντασία, το παιχνίδι και κυρίως την διεκδίκηση της απόλαυσης μέσα από την σεξουαλική επαφή. Με τον τρόπο αυτό, οι δύο σύντροφοι μπορούν να στερούν από τους εαυτούς τους την ηδονή αλλά και την χαρά να εκφράσουν ο ένας στον άλλον τις συναισθηματικές και ερωτικές τους ανάγκες. Η φαντασία, η εμπιστοσύνη στον σύντροφο , το μοίρασμα της επιθυμίας, το παιχνίδι πριν και μετά την σεξουαλική πράξη είναι , θα λέγαμε, μια καλή πρόταση «αποτοξίνωσης» της σεξουαλικής σχέσης.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Το ψυχιατρικό προφίλ της πολιτικής
26231484_1752651811426397_2666596933427585021_n.jpg
Συγκρουσιακή Σχέση
Σεξ στο νερό, της Μαρίνας Μόσχα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.