Πόρτα στην Πολιτική

πΓΔΜ: επιχείρηση πειθούς της σλαβικής κοινής γνώμης, της Μαρίας Καρχιλάκη

Μαρία Καρχιλάκη
Spread the love

Μαρία Καρχιλάκη

 

Μαρία Καρχιλάκη  

   

 

 

 

zaev-dimitrov.png

 

 

Δίχως χρονοτριβή, αμέσως μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός και τις ανακοινώσεις των δύο πρωθυπουργών με έμφαση στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σχεδόν πανομοιότυπες μακροσκελείς αναρτήσεις, τύπου ‘non paper’ – άτυπης, δηλαδή, ενημέρωσης από ανώτατη Αρχή- έκαναν την εμφάνισή τους στα ΜΜΕ της πΓΔΜ, εξαίροντας την κύρωση «και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε.» καθώς και «την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου» που, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι διατεθειμένος να προωθήσει.

 


Μία από αυτές επέλεξε να ποστάρει στη σελίδα του στο facebook ο ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ, ενώ στο λογαρισμό του στο twitter προτίμησε να παραθέσει το ρεπορτάζ, για τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, του αγγλόφωνου δικτύου, που καλύπτει θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης, BalkanInsight, συνοδεύοντάς το με το σχόλιο «O ρηχός εθνικισμός τροφοδοτεί το φόβο και τις προκαταλήψεις. Ο πατριωτισμός με όραμα αφορά το θάρρος, την ελπίδα και την καλή θέληση. Σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, μπορούμε, όμως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να διαμορφώσουμε το μέλλον μας προς το καλύτερο!»

 

Αντίστοιχο ρεπορτάζ με αυτό της novatv, με ίδια πάνω-κάτω ανάλυση για τα ΜΟΕ η οποία προστίθεται στο τέλος του κειμένου, και από την εφημερίδα Νόβα Μακεντόνια, με την ένδειξη ‘(ενημερώθηκε)’ πριν από τον τίτλο στην αρχική σελίδα

 

Τρία ποσταρίσματα, για όσα συνέβησαν χθες στο Νταβός, έκανε στο facebook του ο Ζόραν Ζάεφ και έξι στο twitter του, δύο και ένα αντίστοιχα, στα ίδια μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. Αναρτήσεις και άτυπες ενημερώσεις προφανώς στοχεύουν και στο να ‘μαλακώσει’ το σλαβικό στοιχείο. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, ωστόσο. Η σλαβική κοινή γνώμη, η οποία δεν επιθυμεί ν’ αλλάξει η συνταγματική ονομασία της χώρας ούτε το όνομα της γλώσσας και της εθνότητας, έχει, γενικά, αρνητική στάση, γεγογός που επικαθορίζει το γενικότερο κλίμα με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

 

Πώς «υποδέχτηκαν» τα κόμματα της πΓΔΜ τις δηλώσεις Τσίπρα-Ζάεφ

 

Και κάτι τελευταίο για την ιστορία. Η μετονομασία του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της πΓΔΜ από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Φιλίας» την οποία ανακοίνωσε, χθες, ο Ζόραν Ζάεφ ‘φέρνει’ αρκετά προς το παλιό της όνομα επί Γιουγκοσλαβίας «Λεωφόρος Αδελφοσύνης και Ενότητας». Το «Αδελφοσύνη και Ενότητα» αντανακλούσε τον πυρήνα της διεθνοτικής πολιτικής της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας και η αμφισβήτησή του συνεπάγετο αυστηρές ποινές καθώς συνδέετο με σοβινισμό, απόσχιση αλλά και αλυτρωτισμό.

 

Ο αυτοκινητόδρομος «Μέγας Αλέξανδρος» που θα μετονομαστεί σε «Φιλίας» boulevard

 

boulevard

 

SHARE
RELATED POSTS
Spiegel: Σχέση συμφέροντος συνδέει Τσίπρα με Ερντογάν
Εγέρθητοοοοοο, του ΚΥΡ
Ο πολλάκις ασχημονών κ. Πολάκης και άλλα διηγήματα, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.