Πόρτα στη Ψυχολογία

Πες πώς κοιμάστε για να σου πω τι σχέση έχεις

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

Κοιμάστε αγκαλιά με τον/τη σύντροφό σας ή του/της γυρίζετε την πλάτη; Ο τρόπος που τα ζευγάρια κοιμούνται δείχνει πολλά για τη σχέση τους και τη σεξουαλική τους ζωή, ισχυρίζονται επιστήμονες.

 

Οι ερευνητές τονίζουν πως η αγκαλιά είναι δείγμα ενός ευτυχισμένου ζευγαριού με μια καλή σεξουαλική ζωή, ενώ το κουλουριαστό θα μπορούσε να σηματοδότηση ένα είδος ανθυγιεινής αλληλεξάρτησης.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, η γλώσσα του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου αποκαλύπτει πολλά πράγματα για το υποσυνείδητο και κυρίως για το πώς νιώθουμε πραγματικά για τους συντρόφους μας.

 

image

 

 

Η πρώτη στάση είναι κλασική στάση «κουτάλια», ο ύπνος του ζευγαριού αγκαλιά σαν να είναι στη σειρά και να δένουν σαν κουτάλια. Αυτή η στάση δείχνει άνεση και χαλαρότητα. Οι ψυχολόγοι αν και χαρακτηρίζουν αυτή τη στάση ως «παραδοσιακή» τονίζουν ότι στις μέρες μας, μόλις το 18% των ζευγαριών (ήτοι το 1/5) στη Βρετανία παραδέχονται ότι κοιμούνται έτσι.

 

Η ψυχολόγος Corrine Sweet αναφέρει πως όσα ζευγάρια κοιμούνται έτσι έχουν μια δυναμική σχέση, όπου ο ένας σύντροφος προστατεύει τον άλλο, ενώ άλλοι ειδικοί αναφέρουν αυτή τη στάση αρκετά «σεξουαλική» και μαρτυρά πως υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ του ζευγαριού.

 

image

 

 

Ωστόσο, το να χαλαρώσει λίγο η στάση κουτάλι, δείχνει μια πιο ώριμη και πιο ασφαλή εκδοχή της σχέσης, λέει ο συγγραφέας του «Two in a Bed: The Social System of Couple Bed Sharing» Πολ Ρόζενμπλατ. Αυτή στάση ύπνου συναντάται στα ζευγάρια που αγαπούν να κοιμούνται στην παραδοσιακή στάση, αλλά σταδιακά αλλάζουν στάση για να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

 

Από την άλλη, η σεξολόγος Τρέισι Κοξ δηλώνει πως η απώλεια του «κουταλιού» μπορεί να μαρτυρά και απώλεια σεξ. «Λίγα ζευγάρια αγκαλιάζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου αν είναι σεξουαλικά απογοητευμένα ή εκνευρισμένα» υποστηρίζει και αναφέρει πως εκτός από τη στάση, αν το ζευγάρι έχει συνηθίσει να κοιμάται γυμνό τότε δείχνει πως έχει μια πλούσια και υγιή σεξουαλική ζωή. Η επαφή δέρματος με δέρμα εκκρίνει στον εγκέφαλο μια ορμόνη που ονομάζεται οξυτοκίνη, η λεγόμενη «ορμόνη αγκαλιάς», κάτι που βοηθά στην αποβολή του στρες και την αύξηση της σεξουαλικής ορμής.

 

image

Η στάση «κυνήγι». Θυμίζει λίγο τη στάση «κουτάλι», αλλά αυτή τη φορά φαίνεται σαν ο ένας να κυνηγά τον άλλο. Αυτό σύμφωνα με τους ψυχολόγους μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι ο ένας «φεύγει» αλλά θέλει να τον κυνηγήσει ο άλλος ή ότι το παίζει δύσκολος.

 

image

 

 

Τα ζευγάρια που κοιμούνται αγκαλιά και πρόσωπο με πρόσωπο είναι από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις. Μόλις το 4% των ζευγαριών στη Βρετανία δηλώνουν ότι έχουν αυτή τη στάση ύπνου και όπως λένε οι ψυχολόγοι, όσο ωραίο κι αν δείχνει, στην πράξη τα σημάδια αυτής της στάσης δεν είναι πάντα καλά, καθώς μπορεί να μαρτυρά αλληλεξάρτηση.

 

image

 

 

Ωστόσο, αν ένα ζευγάρι ξεκινήσει με την παραπάνω στάση και σταδιακά αρχίζει να «χωρίζει» δείχνει εξέλιξη στη σχέση και πως αυτή γίνεται πιο ώριμη, και οι δυο τους νιώθουν τόση ασφάλεια ώστε να αρχίσουν να αναζητούν και την άνεση.

 

image

 

 

Τα ζευγάρια που κοιμούνται πλάτη με πλάτη αντιπροσωπεύουν το 27% των Βρετανών και σύμφωνα με τη σεξολόγο Τρέισι Κοξ είναι σημάδι ενός ζευγαριού δεμένου και που νιώθει ασφάλεια. Μάλιστα, οι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν ως την πιο υγιή στάση, καθώς δείχνει και εγγύτητα μεταξύ των συντρόφων αλλά και ανεξαρτησία μέσα στη σχέση.

 

image

 

 

Επίσης, μια άλλη παρόμοια στάση, αυτή που το ζευγάρι είναι μεν πλάτη με πλάτη, αλλά ένα μέρος του σώματος ακουμπάει με το άλλο, μαρτυρά υγεία, αλλά και ρομαντισμό, καθώς και μια ισορροπημένη σχέση. Αυτό είναι το 23% των ζευγαριών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

image

 

 

Ωστόσο, η στάση που μαρτυρά ζωτικότητα, δυναμική, πάθος και ασίγαστη αγάπη είναι η στάση «φωλιά», όταν δηλαδή ο ένας σύντροφος κοιμάται φωλιάζοντας στο στήθος του άλλου. Μόλις το 4% των Άγγλων ζευγαριών υιοθετεί αυτή τη στάση.

 

image

 

 

Τέλος, κακός οιωνός για τη σχέση, που δείχνει ότι ο ένας σύντροφος έχει ανάγκη από συναισθηματική ή σεξουαλική επαφή είναι όταν ένας από τους δύο κοιμάται στα πόδια του άλλου. Ωστόσο, αυτή η στάση, επισημαίνει η Κοξ, μπορεί να δείχνει πως οι ζωές τους είναι τόσο συνυφασμένες που και οι δύο λειτουργούν σαν ένα.

 

SHARE
RELATED POSTS
Κερδίστε την αυτοπεποίθησή σας σε 30 ημέρες
Ποιος κυβερνά αυτό το σπίτι;, του Θάνου Ασκητή
Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, της Σερένας Πλατή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.