Βιβλίο

Πάθος μη ελεγχόμενο…, του Γιώργου Αρκουλή

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Αρκουλής 

  

 

• Γιώργος Αρκουλής, δημοσιογράφος, για 3,5 δεκαετίες συντάκτης και αθλητικός σχολιαστής στα έντυπα του ΔΟΛ. Δημοσίευσε δέκα βιβλία όλα με θέμα την Ιστορία και το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς και τρεις βιογραφίες ανθρώπων της μπάλας. Για το συγγραφικό του έργο τιμήθηκε από το “Ιδρυμα Μπότση”.

 

 

 

 

 

 

 

16826219_756751674480564_1516505733813664788_o.jpg

 

 

Η Λαρισαία συγγραφέας Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, με το τέταρτο –μέσα σε μια πενταετία- μυθιστόρημά της ‘Ανεξέλεγκτο πάθος’, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με την φροντίδα του οίκου ‘Εμπειρία Εκδοτική’, στέλνει σημαντικό μήνυμα ότι θα μας απασχολήσει στο μέλλον όχι τόσο όσο ως δημιουργός ρομάντσων, που είναι βεβαίως της μόδας, αλλά ως συγγραφέας που δουλεύει σχολαστικά το ιστορικό στοιχείο, πριν αρχίσει να πλέκει την υπόθεση του βιβλίου της. Αυτή τη φορά, με το ‘Αναξέλεγκτο πάθος’, η ΔΠ σκύβει για τα καλά στον μεταπολεμικό Πειραιά με την φτώχεια του (Κοκκινιά) αλλά και την αστική του υπεροχή (Καστέλλα), μεταφέροντας στις σελίδες στοιχεία που υπηρετούν εντυπωσιακά την Λογοτεχνία και την Ιστορία. Κι’ αν ένα ρομάντσο θεωρείται εύκολο, η Ιστορία είναι που με την δυσκολία της θα οδηγήσει σε συναρπαστικό –και ίσως ζόρικο- αποτέλεσμα. Αλλωστε, τα πρώτα βιβλία της Μεϊμαρίδου με τις τεράστιες πωλήσεις, στηρίχτηκαν ακριβώς πάνω σε αυτή την συνταγή (με την Σμύρνη να παίρνει την θέση του γοητευτικού πριν 60 χρόνια Πειραιά).

 

Όσο για την υπόθεση του μυθιστηρήματος; Μοιάζει να είναι μια ερωτική ιστορία που ‘αναπαράγει και αντανακλά το χάος’, σε μια διαδρομή από τον Πειραιά στην Γρανάδα της Ανδαλουσίας και από εκεί στο Λονδίνο και την πλανεύτρα Θεσσαλονίκη.

 

Στην παρουσίαση του βιβλίου, στην αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη στον ιστορικό ‘Πειραϊκό Σύνδεσμο’ της Πλατείας Κοραή (που, δυστυχώς θυμίζει ενοχλητικό σκουπιδότοπο, από το συνεχιζόμενο έργο εγκατάστασης του Τραμ!, έργο που έχει διχάσει τους Πειραιώτες), ένας από τους ομιλητές διέγνωσε σεβασμό της συγγραφέως στις λέξεις, στη μουσική, στα χρώματα και στη θάλασσα, τονίζοντας ότι η Παπαναστασοπούλου με το ‘Πάθος’ της, ανεβάζει τον πήχη της δουλειάς της.

 

Από μια άποψη, το βιβλίο θυμίζει αρκετά στοιχεία από τα ‘Βαμμένα κόκκινα μαλλιά’ του Πειραιώτη Κώστα Μουρσελά, ίσως και από το ‘Τάλγκο’ του Βασίλη Αλεξάκη, που είχαν κάνει εξαιρετική πορεία όταν κυκλοφόρησαν. Η Παπαναστασοπούλου δείχνει να βαδίζει σε αντίστοιχο βεληνεκές επιτυχώς, αν και προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο χωρίς να προσπερνά το ερωτικό στόρι: την καταγραφή ιστορικών ντοκουμέντων που ευτυχώς, προσθέτουν αρκετή γοητεία σε μια υπόθεση ‘ανεξέλεγκτου πάθους’.

 

 

INFO

Δήμητρα Παπαναστασοπούλου

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΠΑΘΟΣ
Μυθιστόρημα
Εκδόσεις
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ 2017
Σελίδες 320, τιμή 10 ευρώ.

 

Το εξώφυλλο θα το βρείτε πατώντας στο Γκουγκλ ‘Εμπειρία Εκδοτική’.

Ευχαριστώ Γ.Α.

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
0004575_195.jpg
Αναγνωστικές περιπέτειες, του Στάθη Παναγιωτόπουλου
Δυο νέα βιβλία από τον Κώστα Ε. Σκανδαλίδη και δυο ποιήματα
Στα «άδυτα» του Χαριτόπουλου, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.