Πόρτα στην Ελπίδα

Παρέα με χαριτωμένες Ματριόσκες, της Ελπίδας Νούσα

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελπίδα Νούσα

 

 

 

 

 

 

DSCN6157.jpg

 

 

Eίναι ξύλινες, στρουμπουλές, με φουσκωτή κοιλίτσα, γλυκό προσωπάκι, ροδαλά μάγουλα, ζωγραφιστά, πολύχρωμα σαραφάν, φουστάνια δηλαδή σε παραδοσιακά σχέδια και μαντίλα στο κεφάλι.

 

Κι όλα αυτά ζωγραφισμένα με μια τέχνη εξαιρετικά πολύπλοκη.

Στη μέση τους διακρίνεις μια χαραματιά, που σε προκαλεί να την ανοίξεις.

 

Ναι, μιλώ για τις ρώσικες κούκλες, τις λεγόμενες ματριόσκες, που στο εσωτερικό τους κρύβουν μια δεύτερη, μια τρίτη και ούτω καθεξής…

Κάθε μια φωλιασμένη στο σώμα της άλλης.

Φιγουράρουν στους πάγκους κάθε λογής παζαριού σε κάθε ρωσική πόλη, μικρή ή μεγάλη.

 

Πολλοί τις λένε και μπάμπουσκες, που στη ντόπια γλώσσα σημαίνει γιαγιά.

Και πράγματι, είναι τόσο γλυκές και χαριτωμένες, που νομίζεις πως ετοιμάζονται να φουρνίσουν νόστιμα κουλουράκια, φίλεμα για τα εγγονάκια τους ή να τραγουδήσουν ένα μελωδικό νανούρισμα για να τα συνοδεύσουν στο νυχτερινό ύπνο τους.

Έτσι έχουμε εμείς τη γιαγιά κατά νου.

 

Οι Ρώσοι όμως τη λένε «Ματριόσκα» από ένα γυναικείο όνομα, συνηθισμένο στα χωριά της απέραντης ρωσικής γης ή τη λέξη Ματ, που σημαίνει «μητέρα ή οικοδέσποινα».

 

Μπάμπουσκα ή Ματριόνα, δεν έχει σημασία.

Όπως κι αν είναι το όνομά της σέρνει πίσω της θρύλους και ιστορίες, όπως όλα τα αναμνηστικά σουβενίρ, που κοσμούν τις γωνιές του σπιτιού μου από τα διάφορα ταξίδια μου.

Διψώ να μαθαίνω τέτοιες παραδόσεις, έθιμα, μύθους και ήθη της χώρας, που επισκέπτομαι κάθε φορά…

Νοιώθω πως με αυτό τον τρόπο ταξιδεύω στο παρελθόν τους και μαθαίνω τους λαούς, καλύτερα.

 

Σα να μου έκλεινε το μάτι η Ματριόσκα… Γεμάτη τσαχπινιά με προκαλούσε ν’ανοίξω τα σπλάχνα της , να μοιράσω το σώμα της στα δυο, λες κι έκρυβε εκεί μέσα το πολύτιμο μυστικό της…

 

Άνοιξα το εσωτερικό της γιαγιάς-οικοδέσποινας ή μητέρας-χωριατοπούλας με μεγάλη προσοχή, παρότι το υλικό της δεν ήταν εύθραυστο.

Το ξύλο της κατασκευής ήταν ελαφρύ, αλλά αρκετά ανθεκτικό και μάλλον καλής ποιότητος.

Εμφανίστηκε μια άλλη μικρότερη κουκλίτσα, που και κείνη με τη σειρά της έκρυβε μια ίδια στο δικό της σώμα.

Ώσπου στο τέλος, μια πολύ μικροσκοπική φιγούρα, συμπαγής αυτή τη φορά, μου’σκασε το γλυκό της χαμόγελο.

-Είμαι ο «σπόρος», μού συστήθηκε…

 

Στο ρωσικό θρύλο η ματριόσκα είναι σύμβολο της γονιμότητας, θρύλος, που δεν θέλει την αναπαραγωγή με τον συνήθη τρόπο, αλλά όπως εμείς έχουμε τον πελαργό που φέρνει τα μωρά, έτσι και δω πίστευαν ότι όταν ένα κορίτσι γεννιέται έχει ήδη ένα άλλο μωρό μέσα στη κοιλιά του και αυτό πάλι άλλο κλπ…

Δεν ξέρω, αλλά έτσι όπως τις βλέπω, τοποθετημένες κατά μέγεθος στη σειρά, μού φέρνουν στο νου την ανθρώπινη εξέλιξη από τη γέννηση μέχρι τα βαθειά γηρατειά.

Όμορφο σουβενίρ, όπως και το όνειρο κάθε ταξιδιώτη, που θέλει να χάσει το μυαλό του στο πέρασμα των λαϊκών μύθων και ιστοριών.

Να χάσει το μυαλό του σ’ένα τόπο, που σε δονεί έντονα και σε κάνει ν’αναπολείς και να φαντάζεσαι Σιβηρικά χωριά, απέραντες στέπες ή πόλεις με μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική κι ανάμεσά τους οι χαριτωμένες ματριόσκες να σε καλούν να τις τεμαχίσεις για ν’αποκαλυφτεί το μυστικό τους…

 

 

DSCN6154.jpg

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Σταγόνες Βερλαίν στις νότες των Ντεμπισί και Κόνταλυ, της Ελπίδας Νούσα
Μουσικές μνήμες από τα γενέθλια του προέδρου, της Ελπίδας Νούσα
Ο Δρόμος του Μαρτυρίου και το Μανδήλιο της Βερονίκης, της Ελπίδας Νούσα
2 Σχόλια
  • Μάρφυ
    5 Νοεμβρίου 2015 at 13:42

    ω μωρέεεεε τι γλυκό κείμενο…και όμορφες φωτογραφίες…. αγαπώ Ρώσσικες κουκλιτσες…. όταν ήμουν μικρή μου είχαν φέρει από την Γερμανία ένα ζευγάρι…. άντρας και γυναίκα και από μέσα έβγαιναν όλο και πιο μικρότερα μέχρι μέγεθος φακής…. είχα εντυπωσιαστεί πάρα πολύ!!!! Σ ευχαριστώ πολύ για τις θύμησες που μου ξύπνησες Ελπίδα μου….

  • Hara Nastou
    5 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:57

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ η ΚΑΛΗΜΕΡΑ σου με τις ελπιδοφόρες μπάμπουσκες της αέναης ζωής, Ελπίδα!!! Πολύ τρυφερές οι σκέψεις σου, αναπαράγουν εικόνες θηλυκές, που στηρίζουν το καλό στη ζωή!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.