Από το μπλογκ του Βαγγέλη

ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ – Sole Champeaux – WINSTON CHURCHILL, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

winston.jpg

 

 

 

Παρ’ όλη του την αγάπη για φαγητό, πιοτό και πούρα ο Winston Churchill (που γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1874) έφτασε να γίνει 90 χρόνων.


Η ιστορία είναι γεμάτη με ανέκδοτα για τις σχετικές με το ποτό συνήθειές του. Ξεκινούσε την ημέρα με μια δόση κονιάκ ή ουίσκυ, την συνέχιζε με τον ίδιο τρόπο σε τακτά διαστήματα και την έκλεινε πάλι με τον ίδιο τρόπο. Απεχθανόταν και την ιδέα ακόμα ενός κοκταίηλ αλλά του άρεσε πολύ η σαμπάνια. “Σου αξίζει στην επιτυχία και την έχεις ανάγκη στην ήττα”, έλεγε. Στα διάφορα και συχνά δείπνα ενώ οι καλεσμένοι του θα έπιναν λευκό ή κόκκινο κρασί, ο ίδιος έπινε σαμπάνια. Κρατούσε μάλιστα το μπουκάλι κοντά του ώστε να σερβίρεται κατά βούληση, χωρίς να περιμένει το μπάτλερ.

Το μόνο μη αλκοολούχο υγρό που λάτρευε ήταν η σούπα. Όχι μια πηχτή σούπα μα κάποιο διάφανο κονσομέ ή χελωνόσουπα. Ήταν κάτι που ρουφούσε πριν πάει στο κρεβάτι, ακόμα και αν νωρίτερα ήταν σε τραπέζι με εφτά διαφορετικά πιάτα.

Η αγάπη του για το φαγητό τον έκανε κάποτε να πεί οτι είναι καλό να θυμώμαστε πως τον κόσμο τον κυβερνάει το στομάχι. Του άρεσαν ορισμένα παραδοσιακά Αγγλικά φαγητά -ροστ μπηφ, πουτίγκα του Γιορκσάιρ, αστακός και καβούρι. Του άρεσε ακόμα η Sole Champeaux (η συνταγή παρακάτω) και τα Tournedos Montpensier ( Φιλέτο βωδινό με fois gras και μαύρες τρούφες). Αντίθετα, δεν ανεχόταν το κορν μπηφ και τη μαύρη πουτίγκα και, ίσως οχι παράξενο, το Γερμανικό sauerkraut.

Τέλος, τα πούρα. Ερωτεύτηκε τα πούρα όταν ως δημοσιογράφος ήταν στην Αβάνα. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο τα παράγγειλε αμέσως απο ειδικό καπνοπωλείο που υπάρχει μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται πως στην διάρκεια της ζωής του ο Τσώρτσιλ κάπνισε περίπου 200.000 πούρα, αν και η αλήθεια είναι πως τα μισά τουλάχιστον τα μάσησε, αντί να τα καπνίσει. Πράγματι, πριν το ανάψει, μασούσε και πιπίλαγε το πούρο μέχρι την μέση.

Sole Champeaux

ΥΛΙΚΑ – 100ml λευκό κρασί – 350ml ζωμός ψαριού – 4 ή 6 φιλέτα γλώσσας (ένα το άτομο) – αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι – 2 καρότα κομμένα σαν χοντρά σπιρτόξυλα – μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο – 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος – 200gr βρασμένες γαρίδες – ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνιτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το κρασί και τον ζωμό μέχρι να αρχίσουν να σιγοβράζουν. Προσθέτουμε προσεχτκά τα ψάρια κα μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν, περίπου 5 λεπτά. Απομακρύνουμε τα ψάρια, αλατοπιπερώνουμε και τα φυλάμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος.

Προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι τα καρότα και μαγειρεύουμε έως να μειωθούν στο μισό τα υγρά και τα καρότα είναι τρυφερά. Με το σύρμα ανακατεύουμε στο τηγάνι με τα καρότα το βούτυρο και την κρέμα κι ύστερα προσθέτουμε τις γαρίδες. Μαγειρεύομε για δυο τρία λεπτά.
Τοποθετούμε τα ψάρια σε πιάτα, περιχύνουμε με την σάλτσα με τις γαρίδες και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

ΠΗΓΗ: Churchill’s Cookbook της Georgina Landemare, προσωπικής μαγείρισας του Τσώρτσιλ.

 

Despite his love for food, liquor and cigars, Winston Churchill (who was born on a day like today, 30 November 1874) reached the ripe old age of 90.

History is full of anecdotes of his drinking habits, of how he would start and finish his day with a shot of brandy or whisky and of his love for champagne. He loved the sparkling wine so much that while his guests will have red or white wine he would keep the champagne bottle next to him so that he could serve himself and not wait for the butler.

Churcill fell in love with Cuban cigars when he was a journalist in Cuba. When he returned to London the first thing he did was to order his Cubans, from a tobacconist’s that still exists today.

Below is the recipe for one of his favorite dishes, from “Churchill’s Cookbook” by Georgina Landemare, Churchill’s private cook

 

Sole Champeaux

INGREDIENTS – 100ml white wine – 350ml fish stock – 4-6 fillets of sole – Salt and freshly ground black pepper – 2 carrots, julienned – 1 heaped tbsp butter – 2tbsp double cream – 200g cooked shrimps – Chopped parsley to garnish

In a wide pan, heat the white wine and stock until almost simmering, then carefully place in the fish fillets and poach over a gentle heat until the flesh is cooked and opaque (this should take about 4-5 minutes). Remove the fish, season and set aside (cover to keep warm).
Add the carrots to the poaching liquor and continue cooking until the liquid is reduced by about half and the carrots are tender. Whisk in the butter and the cream, then add the shrimps and heat through. Place the fish fillets onto serving plates then pour the hot shrimp sauce over them. Garnish with the parsley and serve.

Recipe from “Churchill’s Cookbook” by Georgina Landemare, Churchill’s private cook

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

 The article expressesthe views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Βενιαμίν Φρανκλίνος, κεραυνοί και μακαρονάδες, του Βαγγέλη Παυλίδη
Οι αρουραίοι της Χρυσής Αυγής, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Ακούσατε, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι…, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.