ΕΥ ΖΗΝ

Όσα έμαθα στο Κτήμα Βιβλία Χώρα, του Στράτου Καραγαβριηλίδη

Spread the love

Ο Στράτος Καραγαβριηλίδης είναι οινογεύστης.  

 

Για κάθε φίλο του οίνου μια επίσκεψη στους αμπελώνες, που σε συνδυασμό με την συζήτηση και την απόλαυση του κρασιού είναι μια εμπειρία μοναδική.
Χαίρομαι πάντα με την ίδια ένταση όταν συναντώ τους παραγωγούς στα αμπέλια τους (τα τελευταία 10χρονια) γιατί ο καθένας τους έχει μια διαφορετική προσέγγιση στο κρασί, άλλη Φιλοσοφία, αλλά όλοι τους με έναν κοινό σκοπό: το καλό ποιοτικό κρασί με διαχρονικότητα και ελληνικότητα.

Στοιχείο πολιτισμού, προϊόν με ιστορία που χάνεται στον χώρο και τον χρόνο που την ίδια στιγμή γίνεται κέφι και χαρά!

Στην Ελλάδα δεν είναι ακριβώς γνωστό το πότε άρχισε η καλλιέργεια του αμπελιού -ίσως γύρω στις αρχές της 4ης χιλιετίας πχ.

 

Σίγουρα όμως οι μεγαλύτεροι Οινοποιοί υπήρξαν οι Έλληνες από τον Μαρωνο Οίνο που μέθυσε τον Κύκλωπα μέχρι και σήμερα με τους εκλεπτυσμένους οίνους που βγαίνουν από τα ελληνικά χώματα .

 

Και κάπως έτσι στις 25/1 /2015 ξεκίνησα τις βόλτες στα αμπέλια του κτήματος Βιβλία Χώρα, ήταν ώρα συντήρησης και καθαρισμού δεξαμενών , αλλά και εμφιάλωσης, μας υποδέχτηκαν με ένα χαμόγελο και έτσι άρχισε η ξενάγηση. Χώρος παραλαβής των σταφυλιών, εκραγιστηριο, πιεστήριο, ανοξείδωτες δεξαμενές, χώρος εμφιάλωσης, χώρος αποθήκευσης του κρασιού, χώρος παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια , σκέψεις και αρώματα, βουνίσια μυρωδιά που σε κάνει να θέλεις τα πεις όλα … Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Merlot, Semillon, Gewürztraminer Chardonnay, Syrah Και βεβαία τον Βιβλινο οίνο, που προσπαθούν να τον καταχωρήσουν, διότι δεν υπάρχει ως ποικιλία (ψάχνουν και όνομα) και μόνο Εξαγωγή γίνεται.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη Τσακτσαρλή για όλα …. Επόμενη στάση το Domaine Michaelidi του Ιορδάνη Μιχαηλίδη

 

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, στον αμπελώνα βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο, στο οποίο παράγονται τα κρασιά του Κτήματος. Η φιλοσοφία του εστιάζει στην παραγωγή εκλεκτής ποιότητας οίνων, που φέρουν τη σφραγίδα του οικοσυστήματος του Παγγαίου και εκφράζουν τη μοναδικότητά του.

 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Βιβλία Χώρα εδώ. Δείτε την έκθεση εικόνων που ακολουθεί.

 

 

slide_6.jpg

 

SHARE
RELATED POSTS
Όσιος Παχώμιος ο Νέος ο Οσιομάρτυρας – 21 Μαΐου
Δώρο Δημιουργικής Γραφής από τον ΙΑΝΟ σε έναν αναγνώστη του iPorta.gr: 30 ώρες σεμινάρια Ποίησης δια ζώσης ή με e-learning με τον Στρατή Πασχάλη
Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού πολιούχου Πόλεως Ρόδου Κωνσταντίνου Υδραίου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.