Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Όρος Πατέρας. Η φονική διαδρομή του νερού από ψηλά που έπνιξε την Μάνδρα Αττικής [video]

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει τη διαδρομή της καταστροφικής καταιγίδας και δημιουργήθηκε για τη Μηχανή του Χρόνου. Είναι από το όρος Πατέρας το οποίο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Αττικής, ως προέκταση της Πάρνηθας ενώ συνδέεται μέσω της κοιλάδας των Βιλίων με τον Κιθαιρώνα.

 

Στην αρχαιότητα το βουνό ήταν γνωστό με την ονομασία Αγχαίον. Σύμφωνα με τη μυθολογία όταν ο Πλούτωνας απήγαγε την Περσεφόνη, η θεά Δήμητρα αγχωμένη την έψαχνε στην περιοχή του βουνού προτού ξαποστάσει στην Ελευσίνα.

 

Τους μεσαιωνικούς χρόνους οι κάτοικοι έκοβαν δέντρα του βουνού και έτσι μετονομάστηκε σε όρος Πατερά, από το πατερό, δηλαδή τη ξύλινη σανίδα που στηρίζει τις στέγες.


Αργότερα ,έμεινε γνωστό ως όρος Πατέρα. Η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.132 μέτρα. Η έκτασή του καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της βορειοδυτικής Αττικής και χωρίζει το Θριάσιο Πεδίο από τη Μεγαρική πεδιάδα.  Το πέτρωμα του είναι ιδιαιτέρως σκληρό, με χαρακτηριστικό κοκκινόχωμα, ενώ κατά διαστήματα έχουν παρατηρηθεί κατολισθήσεις κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/XWnBO-IFUmI” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
SHARE
RELATED POSTS
Στενά τα περιθώρια…, του Γιώργου Αρκουλή
Στα Δίδυμα Ερμιονίδας, του Γιώργου Αρκουλή
Μάτι: Το μοιραίο λάθος και η απόδοση ευθυνών, του Βασίλη Διγαλάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.