Πόρτα στον Κόσμο

Οι χασάπηδες με τα αμερικανικά όπλα, του Άρη Μαραγκόπουλου

Spread the love

Οι χασάπηδες με τα αμερικάνικα όπλα «έχουν τον λόγο τους» για να σκοτώνουν αμάχους. Χρόνια τώρα. Το ίδιο και όσοι τους υποστηρίζουν σ’ αυτό το «πείραμα» εξόντωσης που, όμως, σκοντάφτει πάντα στην παλαιστινέζικη ψυχή. Η ζωή κι ο θάνατος κάνουν διαφορετικά τους λογαριασμούς τους σ’ αυτή τη μεριά της γης. Εμείς, όσο και να προσπαθούμε, όσο καλή προαίρεση κι αν έχουμε, λίγα πράγματα μπορούμε να καταλάβουμε. Πολύ λίγα από τη βαθιά αιτία αυτής της ανελέητης σφαγής που αποφασίζουν οι χαρτογιακάδες μακριά από το πεδίο της βαρβαρότητας, μακριά από τα όρια αντοχής της δικής μας συνείδησης του κόσμου.

Για του λόγου το αληθές διαβάστε αυτό:

 

Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ στη Γάζα; Να σκοτώσει Άραβες,  του Γκιντεόν Λεβύ – μετάφραση: Μάνος Αυγερίδης

 

Την ώρα που έκλεινε η ύλη των «Ενθεμάτων», Παρασκευή πρωί, κλιμακωνόταν η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, με τη χερσαία επίθεση στη Γάζα. Δημοσιεύουμε, σήμερα, το άρθρο του γνωστού ισραηλινού αγωνιστή, δημοσιογράφου και εκ των αρχισυντακτών της εφημερίδας Haaretz, Gideon Levy, «Israel’s real purpose in Gaza operation? To kill Arabs» (Haaretz, 13.7.2014). Ακριβώς το γεγονός ότι είναι γραμμένο από πολίτη του Ισραήλ, που ζει και δρα στη χώρα, έχει για μας ιδιαίτερη πολιτική και ηθική σημασία. Γιατί, όπως έγραψε και η Hannah Weisfeld (ακτιβίστρια που οργάνωσε, τις μέρες της εβραϊκής γιορτής του Ταμούζ και του μουσουλμανικού Ραμαζανιού, που συνέπεσαν φέτος, την καμπάνια «Πεινασμένοι για Ειρήνη»), σε ένα άρθρο της στη Haaretz (17.7.2014), «η αλληλεγγύη δεν θα φέρει», μ’ ένα μαγικό ραβδί, «την ειρήνη στο Ισραήλ και τη Γάζα, μπορεί όμως να θρέψει την ελπίδα».

 

EΝΘΕΜΑΤΑ

 

Χαρακτικό του Λώρενς Χάυντ, από το λεύκωμα «Σταυρός του Νότου», 1951.ΧΑΡΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΩΡΕΝΣ ΧΑΥΝΤ, ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ», 1951.
Ο στόχος της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» (Operation Protective Edge) είναι να αποκαταστήσει την ηρεμία· αυτό σημαίνει να σκοτώσει πολίτες. Το σλόγκαν της Μαφίας έχει γίνει η επίσημη πολιτική του Ισραήλ. Το Ισραήλ ειλικρινά πιστεύει ότι αν σκοτώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θα επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή. Eίναι άσκοπο να καταστρέψει τα οπλοστάσια της Χαμάς, η οποία έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να επανεξοπλιστεί. Η ανατροπή της κυβέρνησης της Χαμάς είναι επίσης ένας μη ρεαλιστικός (και αθέμιτος) στόχος, τον οποίο το Ισραήλ δεν επιθυμεί: γνωρίζει ότι η εναλλακτική μπορεί να είναι χειρότερη γι’ αυτό. Τα παραπάνω οδηγούν τη στρατιωτική επιχείρηση σε έναν μόνο δυνατό στόχο: Θάνατος στους Άραβες, υπό τις επευφημίες των μαζών.

 

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) διαθέτουν ήδη έναν «χάρτη του πόνου», μια διαβολική εφεύρεση η οποία έχει αντικαταστήσει την όχι λιγότερο διαβολική «τράπεζα στόχων»· ο χάρτης αυτός εξαπλώνεται με αρρωστημένο ρυθμό. Παρακολουθήστε το Al Jazeera English, ένα τηλεοπτικό κανάλι με ισορροπημένη κάλυψη των γεγονότων, που διακρίνεται για τον επαγγελματισμό του (σε αντίθεση με το αραβικό αδερφάκι του) και δείτε την έκταση της «επιτυχίας». Δεν θα τη δείτε στις «ανοιχτές» ενημερωτικές εκπομπές του Ισραήλ, οι οποίες ως συνήθως είναι ανοιχτές μόνο για το ισραηλινό θύμα· στο Al Jazeera θα δείτε όλη την αλήθεια, η οποία πιθανώς θα σας σοκάρει.

 

Τα πτώματα στη Γάζα συσσωρεύονται. Η απεγνωσμένη, συνεχώς ανανεούμενη οπτικοποίηση της μαζικής δολοφονίας, για την οποία το Ισραήλ υπερηφανεύεται, σε πίνακες και καταλόγους, περιλαμβάνει δεκάδες νεκρούς πολίτες, ανάμεσά τους και 24 παιδιά μέχρι το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου· περιλαμβάνει επίσης εκατοντάδες τραυματίες, τρόμο και καταστροφή. Ένα σχολείο κι ένα νοσοκομείο έχουν ήδη βομβαρδιστεί. Ο στόχος είναι να χτυπηθούν σπίτια, κι αυτόν τον στόχο καμιά προσπάθεια δεν μπορεί ούτε να δικαιολογήσει ούτε να τον αποκρύψει: Πρόκειται για έγκλημα πολέμου, όσο κι αν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ μιλούν για «κέντρα διοίκησης και ελέγχου επιχειρήσεων» και «χώρους συνεδριάσεων». Σύμφωνοι, υπάρχουν επιθέσεις που είναι πολύ πιο σφοδρές από αυτές του Ισραήλ, ωστόσο στον συγκεκριμένο πόλεμο, ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο από εκατέρωθεν επιθέσεις σε αμάχους –ο ελέφαντας απέναντι στη μύγα– δεν υπάρχουν καν πρόσφυγες. Σε αντίθεση με τη Συρία και το Ιράκ, οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας δεν έχουν καν την πολυτέλεια της φυγής. Βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα κλουβί, χωρίς μέρος να κρυφτούν ή τρόπο να διαφύγουν.

 

Από τον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου, πάνω από τριάντα χρόνια πριν, η δολοφονία Αράβων έχει μετατραπεί σε βασικό στρατηγικό εργαλείο του Ισραήλ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν διεξάγουν πόλεμο απέναντι σε στρατεύματα· βασικός τους στόχος είναι ο άμαχος πληθυσμός. Οι Άραβες, όπως όλοι ξέρουν, γεννιούνται μόνο «για να σκοτώσουν και να σκοτωθούν». Δεν έχουν άλλο σκοπό στη ζωή, οπότε το Ισραήλ τους σκοτώνει.

 

Βέβαια, ο τρόπος δράσης της Χαμάς μπορεί ευλόγως να θεωρηθεί εξοργιστικός: Όχι μόνο στρέφει τις ρουκέτες της στον άμαχο πληθυσμό των πόλεων του Ισραήλ, όχι μόνο εδρεύει και δρα μέσα σε κατοικημένες περιοχές –μπορεί ωστόσο να μην έχει εναλλακτικές, δεδομένου του υπερπληθυσμού της Λωρίδας– αλλά επίσης αφήνει τους πολίτες της Γάζας απροστάτευτους απέναντι στις σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις, χωρίς προειδοποιητικές σειρήνες, καταφύγια ή προστατευμένους χώρους. Αυτό είναι εγκληματικό. Αλλά τα μπαράζ βομβαρδισμών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας δεν είναι λιγότερο εγκληματικά, τόσο όσον αφορά το αποτέλεσμα όσο και την πρόθεση: Δεν υπάρχει κτίριο στη Λωρίδα της Γάζας που να μη στεγάζει δεκάδες γυναίκες και παιδιά· έτσι, ο ισραηλινός στρατός δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν επιθυμεί να πλήξει αθώους πολίτες. Η πρόσφατη κατεδάφιση του σπιτιού ενός τρομοκράτη στη Δυτική Όχθη προκάλεσε ελάχιστες αντιδράσεις, ωστόσο τώρα δεκάδες σπίτια καταστρέφονται, μαζί με τους κατοίκους τους.

 

Απόστρατοι στρατηγοί και εν ενεργεία σχολιαστές συναγωνίζονται ποιος θα κάνει την πιο τερατώδη πρόταση: «Αν σκοτώσουμε τις οικογένειές τους, θα τους φοβίσουμε», εξήγησε ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Όρεν Σάχορ (Oren Shachor), με απόλυτη φυσικότητα. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου βγαίνοντας απ’ τις τρύπες τους δεν θα αναγνωρίζουν την Γάζα», είπε κάποιος άλλος. Χωρίς ντροπή, χωρίς δεύτερη σκέψη — μέχρι την επόμενη αναφορά του Goldstone.

 

Ένας πόλεμος χωρίς σκοπό είναι μια απ’ τις πιο άθλιες μορφές πολέμου· το να στοχεύεις σκόπιμα άμαχους είναι μια απ’ τις πιο φριχτές μεθόδους. Τώρα πια, ο φόβος κυριαρχεί και στο Ισραήλ, ωστόσο είναι αδύνατον να βρεθεί έστω κι ένα Ισραηλινός που μπορεί να φανταστεί πώς είναι τα πράγματα για το 1,8 εκατομμύριο των κατοίκων της Γάζας, οι οποία ζούσαν ήδη σε μια άθλια κατάσταση και τώρα πια βιώνουν την απόλυτη φρίκη. Η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μια «σφηγκοφωλιά», είναι μια επαρχία ανθρώπινης απελπισίας. Η Χαμάς δεν είναι ένας στρατός, απέχει πολύ από κάτι τέτοιο, παρ’ όλες τις τακτικές εκφοβισμού που χρησιμοποιεί. […]

 

Έπειτα από 1.000 σχεδόν επιθέσεις και 1.000 τόνους εκρηκτικών, το Ισραήλ αναμένει την «εικόνα της νίκης» η οποία έχει ήδη επιτευχθεί: Θάνατος στους Άραβες.

 

 

 

 Άρης Μαραγκόπουλος

SHARE
RELATED POSTS
Μαρία Καρχιλάκη
Μαθητής στη Συρία, της Μαρίας Καρχιλάκη
Η «κατάρα» που συνοδεύει το Τόκιο σε κάθε Ολυμπιάδα, του Νίκου Βασιλειάδη
Μαρία Καρχιλάκη
Κατάρ 2022: «Η άσχημη πλευρά του ωραίου παιχνιδιού», της Μαρίας Καρχιλάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.