Ανοιχτή πόρτα

Οι “Πρωταγωνιστές” πριν 8 χρόνια και τα “αζήτητα μωρά” σήμερα, του Σταύρου Θεοδωράκη

Η ιστορία της Κόκκινης Πόλης, του Σταύρου Θεοδωράκη
Spread the love

Η ιστορία της Κόκκινης Πόλης, του Σταύρου Θεοδωράκη

 

 

 

 

 

 

 

  

* Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι επικεφαλής

της πολιτικής κίνησης “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ”

και βουλευτής Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

 

 

16473741_1423912144340255_5514874767648446819_n.jpg

 

«Ο Θεός δεν μπορεί να είναι παντού γι’ αυτό έπλασε τη μάνα. Απόψε θα σας πάμε σ’ ένα τόπο που ούτε ο Θεός, ούτε η Μάνα τον επισκέπτονται συχνά». Έτσι, αν θυμάμαι καλά, ξεκινούσαν οι Πρωταγωνιστές στο Μαιευτήριο Αλεξάνδρα το Μάρτιο του 2009. «Θάλαμος τελειομήνων». Παυλίτος, 4 μηνών, Μητσάρας, 5 μηνών, η Γαλανομάτα με μάνα ηρωινομανή και ανάγκη για υποκατάστατα, ο Υπναράς με σύνδρομο down, το Λαγουδάκι με λαγόχειλο, το Μελαχρινάκι που η μάνα του ήταν 14 χρονών, η Μπέμπα κι αυτή με στερητικά και ο Γκρινιάρης που η μάνα του μπαινοβγαίνει στο Δαφνί.

“Θάλαμο τελειομήνων” γράφει η πόρτα αλλά “θάλαμο εγκαταλελειμμένων” το ξέρουν.
Παιδιά που όλη μέρα βλέπουν το ταβάνι εκτός από τις στιγμές που οι νοσοκόμες βρίσκουν λίγο χρόνο να τα πάρουν αγκαλιά. Ταβάνι, φως από τις λάμπες και άσπρες μπλούζες για μήνες.
Τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκα τη Μονάδα Αναμονής Παιδιού στο μαιευτήριο Έλενα – εκεί που δημιούργησαν και την τράπεζα μητρικού γάλακτος. Εκεί τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Διοίκηση, γιατροί και νοσοκόμες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν φυσιολογικές συνθήκες με ερεθίσματα ηχητικά και οπτικά για τα «εγκαταλελειμμένα».

 

Και σήμερα διαβάζω ότι τα Παιδικά Χωριά SOS και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δημιουργούν «σπίτια» για όλα τα παιδιά του Έλενα και του Αλεξάνδρα με στόχο όχι μόνο να περνούν καλύτερα αλλά σταδιακά να «χωθούν» σε πολλές ζεστές αγκαλιές. Ήδη τα πρώτα βρέφη έχουν βγει από τα πλαστικά «πυρέξ» τους και έχουν μεταφερθεί στο Αναρρωτήριο Πεντέλης με στόχο το πολύ σε 9-10 μήνες να έχουν δοθεί σε ανάδοχες οικογένειες. Μέσα σε δυο χρόνια προβλέπεται η δημιουργία μίας δεξαμενής 150 ανάδοχων οικογενειών και η αποκατάσταση τουλάχιστον 100 παιδιών, ηλικίας από 0 έως 12 ετών συνολικά.

Αν θέλετε να μάθετε πως να γίνετε ανάδοχη οικογένεια πατήστε εδώ.


Υ.Γ. Η φωτογραφία τραβήχτηκε 8 χρόνια πριν στο Μαιευτήριο Αλεξάνδρα

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Το χρόνιο αυτοάνοσο του συστήματος, ου Ηλία Καραβόλια
Ορκωμοσία νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου 2019: το ρίσκο, του Πάνου Βενέρη
Παπαρδέλες…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.