Πόρτα στον Κόσμο

Οι μύθοι του Ιντερνέτ, του Χρήστου Μαγγούτα

Spread the love

 

Κατά καιρούς όλοι έχουμε πέσει πάνω σε κάποιο μύθο του Ιντερνέτ και μπορεί να κάναμε το λάθος να τον αναδημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα, στο μπλογκ ή στο FB μας. Συνήθως είναι τόσο πειστικός ο μύθος που σε παρασύρει. Αλλά όσοι δουλεύουμε στα ΜΜΕ έχουμε μάθει (πάθει) να είμαστε προσεκτικοί.

 

Μερικοί κλασικοί μύθοι:

 

– Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπόγραψε συμφωνία με τους Αμερικάνους να ξεπουλήσει την Ελλάδα (φωτοτυπία του εγγράφου με την υπογραφή του)

 

– Ο Κίσσιγκερ δήλωσε ότι πρέπει να διαβρώσουμε τον πολιτισμό και την κουλτούρα κάποιου λαού για να τον κατακτήσουμε

– Ο Ερτογάν είναι ελληνικής καταγωγής.

– Η ρήση του Μ. Αλέξανδρου που στολίζει μερικές πλατείες στη Β. Ελλάδα: «Δεν ξεχωρίζω τους ανθρώπους σε Έλληνες και βάρβαρους, όπως κάνουν οι στενόμυαλοι. Δεν ενδιαφέρομαι από πού κατάγονται οι πολίτες, ούτε σε ποια φυλή γεννήθηκαν. Τους ταξινομώ με βάση μόνο ένα και μοναδικό κριτήριο: την αρετή. Για μένα κάθε άξιος ξένος είναι Έλληνας και κάθε ανάξιος Έλληνας είναι βάρβαρος.

 

Και όλα φαίνονται πειστικότατα. Έτσι δεν είναι; Αλλά είναι πλαστά.

 

Στην πρώτη περίπτωση: οι Αμερικάνοι δεν υπογράφουν τέτοια συμβόλαια. Η συμφωνία τους είναι προφορική και αν ο άλλος δεν την εφαρμόσει, τους κοστίζει μια σφαίρα 50 σεντς. Η αν έχει εδραιωθεί στην εξουσία (Σαντάμ, Καντάφι) και κάποιος πόλεμος.

 

Τα έγγραφα είναι πειστικότατα γιατί έχουν γραφεί εκ των υστέρων από κάποιο ανώνυμο που χρησιμοποιεί πραγματικά στοιχεία. Σαν παράδειγμα, ο Ανδρέας έλεγε «έξω οι βάσεις του θανάτου» και τις διπλασίασε. «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και την καταχρέωσε στους ξένους. Θα διαλύσει τους κομμουνιστές (που ήδη είχαν διαλυθεί). Ποιος δεν πιστεύει ότι αυτά είναι μάλλον αλήθεια? Αλλά δε χρειάζονται συμφωνίες, ούτε υπογραφές. Ένα «ντοκουμέντο» σαν αυτό του Ανδρέα με τους Αμερικάνους σας το φτιάχνω σε μια ώρα: βρίσκω την υπογραφή του στο Ιντερνέτ, το λογόσημο της υπηρεσίας, μια γραμματοσειρά που αναπαριστά τα γράμματα της γραφομηχανής του 1970, γράφω και ένα σοφό κείμενο γιατί ξέρω εκ των υστέρων τι συνέβη και έχετε το πλαστό έγγραφο έτοιμο και πειστικότατο.

 

Θέλετε για τον Κίσσιγκερ: φαντάζεστε ότι ο πανούργος αυτός πολιτικός θα έκανε ποτέ μια τέτοια δήλωση δημόσια; Το ότι το είχε στο πρόγραμμά του δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Έτσι ο συντάκτης αυτού του ανύπαρκτου εγγράφου πείθει γιατί λέει το σωστό, το αναδημοσιεύουν εκατοντάδες χιλιάδες ιστοσελίδες αλλά από όλες λείπει κάτι: Πού και πότε έγινε αυτή η δήλωση; Αν έγινε σε κανάλι, το βίντεο παρακαλώ. Αν σε εφημερίδα, την ιστοσελίδα της εφημερίδας παρακαλώ ώστε να διαβάσω ο ίδιος τη δήλωση.

 

Για τον Ερτογάν άλλος μύθος: κάποιος προπάππος του το 1850 ήταν Έλληνας και πολέμησε κατά των Τούρκων στα βάθη της Ανατολής. Πολλά τα στοιχεία, αλλά κανένα που να αποδεικνύεται. Κάποια εποχή είχε τόση δημοτικότητα που ο Ερτογάν προειδοποίησε ότι θα ενάγει την ελληνική κυβέρνηση αν συνεχιστούν οι δημοσιεύσεις.

 

Για τον Αλέξανδρο δε βρήκα πουθενά κάτι τέτοιο στους αρχαίους ιστορικούς και ειδικά στον Αρριανό, (Αλεξάνδρου Ανάβαση, βιβλίο 7 κεφάλαιο 9), που περιγράφει τη συνάντηση αυτή με τους στρατιώτες του. Το κείμενο είναι του 1950 από τον συγγραφέα και πολιτικό Χρήστο Ζαλοκώστα στο βιβλίο του με τίτλο: “Μέγας Αλέξανδρος: Ο πρόδρομος του Ιησού” (Άκουσον!). Αναφορά σε αρχαία πηγή: καμία.

 

Το είχε πει κάποτε σωστά ο Καρλ Σαγκάν: «αν σας φέρω 10 επιχειρήματα που το καθένα έχει πιθανότητα 10% να είναι αλήθεια, δε φτάνω στο 100% της αλήθειας, πάλι στο 10% είμαι».

 

Από συνομωσιολογία άλλο πράγμα: φταίνε για όλα οι Εβραίοι, ήτοι ένα κράτος το 1/6 της Ελλάδας, περίπου όσο η Πελοπόννησος, κολλημένο στα ίδια σύνορα του 1948 κυβερνάει τον κόσμο. Ναι έχουν δυνατό λόμπυ και κάποια οικονομική δύναμη, αλλά υπάρχουν τουλάχιστο άλλα 15 κράτη πιο δυνατά από το Ισραήλ. Μήπως μας διευκολύνει αυτό για να δικαιολογήσουμε ότι τα κάναμε θάλασσα στην Ελλάδα;

 

Ή φταίει η CIA για την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, γιατί μερικοί δε θέλουν να δεχτούν ότι είχε σαπίσει από μέσα. Αν δεν είχε σαπίσει θα έριχνε αυτή τον καπιταλισμό.

 

Ναι, το Ιντερνέτ είναι συχνά μια πηγή για να μάθουμε την αλήθεια που δε θέλουν να τη δημοσιεύσουν τα αργυρώνητα ΜΜΕ. Αλλά χρειάζεται προσοχή να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το μύθο. Και συχνά ο μύθος είναι πιο πολύς γιατί είναι πιο ευχάριστος και χαϊδεύει τα αυτιά.

 

Κάποια στιγμή πριν από μερικούς μήνες κάποιος από το Τορόντο έστειλε για πλάκα ένα μήνυμα στην Ελλάδα ότι η κ. Σοφία Παπανδρέου θα δημιουργούσε δικό της κόμμα και ανέφερε και ονόματα και τόπο συνάντησης. Χιλιάδες οι αναδημοσιεύσεις στην Ελλάδα. Εμείς δε γράψαμε τίποτα στην εφημερίδα μας γιατί ενώ ξέραμε ότι είχε γίνει μια συνάντηση φίλων του ΠΑΣΟΚ και δεν είχε καν τεθεί σχετικό θέμα. Αλλά ήταν η εποχή που ο πρώην σύζυγός της είχε ιδρύσει το «Κόμμα της Δραχμής» (τελικά πήρε 0.14% στις εκλογές) και το κλίμα ήταν κατάλληλο για να φυτρώσει ο μύθος.

 

Συχνά όλοι προβληματιζόμαστε μ’ αυτό που διαβάζουμε στο Ιντερνέτ. Υπήρχε μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και ΓΑΠ όπου ο πρώτος «έσερνε τα εξ αμάξης» στο δεύτερο. Τέτοια δε γίνονται δημόσια στην πολιτική. Στείλαμε το βίντεο σε μια ρωσίδα φίλη μας. «Οι υπότιτλοι για τον Πούτιν δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που λέει στα ρώσικα. Είναι μια ομιλία του προς τους αγρότες σε κάποια μικρή πόλη της Ρωσίας!».

 

Και αν θέλετε να αποδείξετε ότι οι Έλληνες προέρχονται από εξωγήινους, υπάρχουν χιλιάδες στοιχεία, με πιθανότητα αλήθειας 0.0000001% το καθένα!

 

 

Καλή μας τύχη όσοι ταξιδεύουμε στα άπατα και θολά νερά του Ιντερνέτ!

 

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Καημένα Καμένα ζώα, του Νότη Μαυρουδή
Στο μακελειό της Σρι Λάνκα, του Νίκου Βασιλειάδη
Μαρία Καρχιλάκη
Εμπόριο οργάνων στη Συρία: Η αθέατη πλευρά του πολέμου, της Μαρίας Καρχιλάκη
5 Σχόλια
 • Χρήστος Μαγγούτας
  27 Αυγούστου 2014 at 04:16

  John, έχεις δίκιο σε όλα. Κατά καιρούς έχω ασχοληθεί με κάποια από αυτά, όπως με τα εκατομμύρια λέξεων της ελληνικής γλώσσας ή ότι τα Ελληνικά έχασαν για μια ψήφο στο να γίνουν η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχυρίζονται τουλάχιστον άλλοι 3 λαοί, με πρώτους τους Γερμανούς, που λένε ότι έχασαν την ψηφοφορία γιατί κάποιος είχε πάει στην τουαλέτα!
  Για το θέμα αυτό έχω πειστεί ότι ποτέ δεν έγινε τέτοια ψηφοφορία, ούτε καν συζήτηση σε κάποια επίσημη επιτροπή. Το πιο κοντά που μπόρεσα να φτάσω είναι ότι σύμφωνα με τον Marquis de Chastellux, που συνταξίδευε με τον Ουάσιγκτον τη δεκαετία του 1780, η πρόταση για την καθιέρωση των ελληνικών ως επίσημης γλώσσας των ΗΠΑ απορρίφτηκε με το σκεπτικό ότι «είναι πιο πρακτικό να μείνουμε με τη γλώσσα που έχουμε και να αφήσουμε τους Αγγλους να μιλούν ελληνικά». (Το ίδιο αναφέρεται στο βιβλίο «The American Language, An Inquiry into the Development of English in the United States”, by H.L.Mencken, New York: Alfred A. Knopf, 1921, Κεφάλαιο 2).
  [“It would be more convenient for us to keep the language as it is, and make the English speak Greek.] Charles Astor Bristed «The English Language in America», London, 1855. From the Quarterly, first published in Jan., 1814, p. 528]
  Δυστυχώς ο μύθος είναι ευκολοχώνευτος, δε χρειάζεται επιχειρηματολογία, ούτε ώρες έρευνας και παραπομπές σε πηγές, όπως οι παραπάνω, που να μπορεί να τις ελέγξει κάποιος !
  Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιό σου

 • John
  26 Αυγούστου 2014 at 20:08

  Δεν ειναι μόνο αυτοί οι αστικοί μύθοι που ενδημούν στον ελληνικό κοινωνικο πολιτικό βιότοπο. Βλ. παλαιότερο δημοσίευμα της Καθημερινής. Γενικότερα, η συνωμοσιολογία ως βασικό συστατικό των αστικών μύθων ειναι το όπλο των αδυνάτων απέναντι στο χάος που αδυνατούν να βάλουν σε τάξη.

  Εχετε ακούσει βέβαια ότι η ελληνική είναι η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου, με περισσότερες από 6 εκατ. λέξεις και 78 εκατ. λεκτικούς τύπους. Οπως και ότι η Apple υλοποιεί πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών, αφού οι εξελιγμένοι υπολογιστές δέχονται ως «νοηματική» μόνον την ελληνική. Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν σε εκείνη την ψηφοφορία, που είχε πραγματοποιηθεί στις νεοσύστατες ΗΠΑ, τα ελληνικά γίνονταν η επίσημη γλώσσα τους…

  Οι περισσότεροι έχετε ήδη αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με τα παραπάνω. Πράγματι, πρόκειται για μία συρραφή κάποιων εκ των πλέον δημοφιλών «μύθων» που εδώ και χρόνια κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα (και από email σε email) και έχοντας αναπαραχθεί από έντυπα αλλά και πολιτικούς, έχουν εδραιωθεί στο μυαλό των περισσοτέρων ως αληθείς και πραγματικοί.

  Προϊόντα παρανοήσεων ή λαθροχειρίας, με ψήγματα αλήθειας ή τελείως εξωπραγματικοί, όσο και να διαψεύδονται, δεν φαίνεται να απαξιώνονται. Αντίθετα, όπως σχολιάζει στην «Κ» ο συγγραφέας και μεταφραστής κ. Νίκος Σαραντάκος (www. sarantakos. com), ο οποίος έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στη μελέτη του «φαινομένου», θυμίζουν λερναία ύδρα! «Ο κόσμος μπερδεύει την επανάληψη με τη διασταύρωση». Η τάση μας δε προς την τρομοκράτηση και την εντυπωσιοθηρία αποτελούν το πλέον πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους.

  Το Hellenic Quest

  Κυκλοφορεί εδώ και σχεδόν μία δεκαετία σε διάφορες παραλλαγές. Το βασικό κείμενο λέει: «Ηellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμαθήσεως της ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως… (…) Το πρόγραμμα παράγεται από την Αpple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικώς: «(…) Η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει να αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισάγει νέες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες από όσες ο άνθρωπος μπορούσε έως τώρα να ανακαλύψει». (…) Το ενδιαφέρον για την ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής ότι οι H/Y προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνον την ελληνική. Ολες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές»».

  Ο εν λόγω μύθος είναι εύκολο να αντικρουστεί. Κατ’ αρχήν, το κείμενο άρχισε να κυκλοφορεί το 2000, χρονιά που ο Τζον Σκάλι «έκλεινε»… 7 χρόνια εκτός Apple. Πέραν τούτου, η αναζήτηση στο Διαδίκτυο στοιχείων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν «βγάζει» αποτελέσματα, πέραν του επίμαχου ελληνικού κειμένου (καμία αναφορά στην Apple, φυσικά). «Επιπλέον», εξηγεί ο κ. Σαραντάκος, «στη γλωσσολογία «νοηματική» είναι η γλώσσα των κωφών. Είναι προφανές ότι μπερδεύεται η ετυμολογία με τη σημειολογία».

  Πάντως, ο μύθος αυτός αναδημοσιεύθηκε από πληθώρα εντύπων – από το περιοδικό Κατασκευή μέχρι το ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ και από δικτυακές πύλες μέχρι το περιοδικό που εκδίδει η πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον! Πέρυσι, μάλιστα, ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο ανύπαρκτο Hellenic Quest σε δημόσια ομιλία του.

  Η πλουσιότερη γλώσσα

  Εδώ ο μύθος θέλει την ελληνική να είναι «η πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου με 6 εκατ. λέξεις και 78 εκατ. λεκτικούς τύπους, ενώ η αγγλική έχει μόλις 490.000 λέξεις». Υποτίθεται ότι οι αριθμοί προέρχονται από την αποθησαύριση αρχαίων συγγραμμάτων από το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας. Η έρευνα του κ. Σαραντάκου για την «πηγή» του κειμένου οδήγησε στον θεωρητικό της δικτατορίας Γεώργιο Γεωργαλά και στο βιβλίο του «Ινδοευρωπαίοι ή Αιγαίοι;» (εκδ. Πελασγός, σελ. 125). Οπως εξηγεί, οι περισσότεροι μύθοι έχουν μέσα τους κάποιον κόκκο αλήθειας, το ίδιο και αυτός. Το Irvine έχει πράγματι αποθησαυρίσει όλα (σχεδόν) τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής στο γνωστό πρόγραμμα TLG. «Τα κείμενα που είχαν συγκεντρωθεί τότε είχαν συνολικό αριθμό λέξεων κάπου 78 εκατομμύρια. Ο Γεωργαλάς και οι συν αυτώ έκαναν μία ελαφρώς χοντροκομμένη λαθροχειρία: συνέδεσαν κακώς τον αριθμό αυτόν με τον αριθμό των λεκτικών τύπων της ελληνικής και επειδή σε κάθε λέξη-λήμμα αντιστοιχούν περίπου 12 – 15 λεκτικοί τύποι, υπολόγισαν ότι ο αριθμός λέξεων της αρχαίας είναι 5 – 6 εκατ., πολύ μεγαλύτερος απ’ ό, τι της… πτωχής αγγλικής».

  Η φράση Κίσινγκερ

  Σύμφωνα με τον… μύθο, ο Κίσινγκερ έχει πει: «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. (…) Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει…»

  Η δήλωση πρωτοδημοσιεύθηκε σε ρεπορτάζ του περιοδικού «Νέμεσις» τον Φεβρουάριο του 1997 και φέρεται να είχε διατυπωθεί το 1994 σε εκδήλωση προς τιμήν του στη Ουάσιγκτον. Ως πηγή, αναφερόταν η εφημερίδα Turkish Daily News της 17/2/97. Οπως αποκάλυψε ωστόσο ο Ιός της «Ελευθεροτυπίας», η δήλωση, σε συντομότερη έκδοση, είχε πρωτοδημοσιευθεί σε άρθρο του δικηγόρου Θ. Γ. Σταυρόπουλου στην «Ε» στις 26/1/1987. Σύμφωνα με εκείνο το κείμενο, ο Κίσινγκερ είχε κάνει τη δήλωση τον Νοέμβριο του 1973!

  Το ’97, πάντως, η είδηση διαδόθηκε ταχύτατα. Μεταξύ άλλων, αναπαράχθηκε και από τον κ. Γ. Μαρίνο στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (14/8/97), ο οποίος ωστόσο, αργότερα, έγραψε στον ίδιο τον Κίσινγκερ ζητώντας του να την επαληθεύσει. Ο τελευταίος τού απάντησε ότι πρόκειται για ψέμα, ενώ ποτέ δεν βρέθηκε σχετική αναφορά στην τουρκική εφημερίδα. Ενώ όμως, ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» προχώρησε σε διορθωτικό κείμενο, η φράση-μύθος συνεχίζει μέχρι σήμερα να αναμεταδίδεται. Πέρυσι μάλιστα την είχε επαναλάβει και ο Λάκης Λαζόπουλος στο Αλ Τσαντίρι Νιούζ!

  Ο Ντε Γκωλ και η FΥRΟΜ

  Ετερος δημοφιλής μύθος θέλει τον Ντε Γκωλ να θέτει βέτο στην είσοδο της Μ. Βρετανίας στην ΕΟΚ λόγω του ότι το όνομά της συμπίπτει με το όνομα της Γαλλικής Βρετάνης. Εξαιτίας μάλιστα εκείνου του βέτο-λέει ο μύθος-η Μεγάλη Βρετανία «μετονομάστηκε» σε Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ευρέως διαδεδομένος, ο μύθος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και από πολιτικούς. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μεταξύ άλλων, τον είχε αναφέρει σε δηλώσεις του, προσθέτοντας με νόημα «εάν έχεις δίκιο επιμένεις».

  Ως γνωστόν, βέβαια, η Μεγάλη Βρετανία είναι μέρος της χώρας που ονομάζεται «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας», όνομα που υπάρχει από το 1801. Βέτο του Στρατηγού Ντε Γκωλ υπήρξε, το 1963, ωστόσο σύμφωνα με όλες τις πηγές, οφειλόταν σε άλλους λόγους.

  Η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ

  Αστικός μύθος από τους πλέον διαδεδομένους είναι και ότι η ελληνική δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ για μία ψήφο. Οπως αναφέρεται πια και στη Βικιπαιδεία, «στην επικρατέστερη εκδοχή του ο μύθος αναφέρει ότι τα ελληνικά παραλίγο να γίνουν η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ και πως έχασαν σε σχετική ψηφοφορία για μία ψήφο. Η ψηφοφορία αυτή υποτίθεται ότι έλαβε χώρα μετά την απελευθέρωση της Αμερικής από τους Αγγλους». Τη συγκεκριμένη ιστορία, πάντως, αναφέρει και ο κ. Κ. Πλεύρης στο βιβλίο του «Ας μιλήσουμε για τους Εβραίους», προσθέτοντας μάλιστα και μια σημαντική λεπτομέρεια: η αρνητική αυτή ψήφος προήλθε από την εβραϊκή αντιπροσωπεία!

  Στην πραγματικότητα, βέβαια, ποτέ δεν έγινε τέτοια ψηφοφορία στις ΗΠΑ…

  Έντυπη

 • Χρήστος Μαγγούτας
  26 Αυγούστου 2014 at 15:40

  Α και μια ασήμαντη παρατηρησούλα: ο παγκοσμίως γνωστός οικονομολόγος Mr. Andreas Papandreou, με χιλιάδες αγγλόγλωσσες υπογραφές στο ΠΑΚ, υπόγραψε το “συγκλονιστικό” από κείμενο στα Ελληνικά! Ε και οι παραχαράκτες είναι απρόσεκτοι καμιά φορά !!!

 • Χρήστος Μαγγούτας
  26 Αυγούστου 2014 at 15:30

  Γεροτάσο, δε έχω πολλά στοιχεία ότι είμαστε εξωγήινοι.
  Αντίθετα υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι πολλοί από τους σημερινούς κατοίκους της Ελλάδας – και σίγουρα οι ηγέτες τους — είναι Εξω-Έλληνες.

 • Γεροτάσος
  26 Αυγούστου 2014 at 06:16

  Δέν βλέπω νά διαψεύδεις πώς καταγόμαστε ὡς ἔθνος ἀπό τούς ἐξωγήινους ΕΛ, ἄρα εἶναι ἀλήθεια!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.