Πόρτα στην Πολιτική

Οι μόνιμοι κομπάρσοι, του Ηλία Καραβόλια

Ηλίας Καραβόλιας
Spread the love

Ηλίας Καραβόλιας

 

Ηλίας Καραβόλιας
[email protected]

 

 

 

renzi-_matteo_02-thumb-large.jpg

 


Οι δηλώσεις στις 7/7 του Ιταλού πρωθυπουργού σχετικά με την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, δείχνουν την ένταση της σύγκρουσης μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων. Ο Ρέντσι μίλησε για τα παράγωγα( εννοώντας την γερμανική Deutche Bank) που ισοδυναμούν με κίνδυνο 10 φορές μεγαλύτερο από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών.

 

Πρόκειται για κορυφαία στιγμή στις σχέσεις τραπεζών-πολιτικής μέσα στην Ευρωζώνη. Οι ιταλικές τράπεζες όντως έχουν την χείριστη εικόνα αλλά ο ”θάνατος” κρύβεται στην μεγάλη γερμανική ”μητέρα” των τραπεζών.Ο μεγάλος ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας, που όλοι ανάβουν κερί για να μην μπει στην εντατική, λέγεται Deutche Bank.

 

Για άλλη μια φορά όμως ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός αναγκάζει την πολιτική να επέμβει. Είναι όμως αργά για δάκρυα. Οι μηχανισμοί σταθερότητας και τα εργαλεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν φτιαχτεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Βερολίνου το οποίο θωράκισε από το 2009(!) τις δικές του τράπεζες στήνοντας ”τείχος” ανακεφαλαιοποίησης από τότε( μεθοδικοί και προνοητικοί οι Γερμανοί, ανέκαθεν).

Δεν θα ζήσουμε σκηνές τρόμου, πανικού και κραχ στις αγορές, αυτό είναι μάλλον σίγουρο( ΣΗΜ: Παρήλθε η εποχή του πανικού από τότε που οι τζιχαντιστές καμικάζι αυτοκτονίας δρουν ανά εβδομάδα περίπου και οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν κανονικά την καθημερινότητα τους.) Οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα προσαρμόζονται με βάση την ελληνική πλέον μέθοδο: του αργού θανάτου. Οι κοινωνίες εθίζονται στην λιτότητα και οι τράπεζες διασώζονται απο τις ίδιες τις κοινωνίες.

Μπορεί λοιπόν στην Ιταλία να μην υιοθετηθεί μνημόνιο αλλά προς χάριν της οικονομικής ”σταθερότητας” , ο λαός εκεί θα ματώσει, έστω και λίγο, για να μην δεί τις οικονομίες του να χάνονται.

Γνωστό το έργο, γνωστοί οι παραγωγοί και φυσικά μόνιμοι κομπάρσοι( και κορόιδα ταυτόχρονα) εμείς οι απλοί πολίτες…

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The articleexpresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Γεμιστό το λουκουμάκι…, του Γιώργου Αρκουλή
Οι «χαϋλάντερ υπουργοί» και η Κίρκη εξουσία, του Γιάννη Σιδέρη
Ο Μητσοτάκης ως…Αριστερός!, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.