Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ο Χρυσόστομος Μεσσηνίας χτυπά καμπάνα, του Δημήτρη Κατσούλα

Δημήτρης Κατσούλας
Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

 

 

 

 

 

 

 

Δημήτρης Κατσούλας

 

 

 

 

 

-Χρυσόστομος-για-το-πρωτείο-και-το-κείμενο-της-Ραβέννας.jpg

 

Με την παρουσία των συνέδρων αλλά και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ 8 Οκτωβρίου 2015 η τελετή έναρξης του 35ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.Κεντρικός ομιλητής ο Σεβαστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος. Το προς συζήτηση θέμα ήταν ”Η δωρεά οργάνων και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης-Θεολογική θεώρηση”.

 

Ήταν μια πράξη γενναία του Μητροπολίτη,εν αντιθέσει με τις ”μικρότητες” και ”πιέσεις” ότι <<Τα εξωκλήσια θα πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ και ένα μικρό μέρος των εισπράξεών τους να κατατίθεται στην Μητρόπολη”.

Όμως είναι πολύ λυπηρό ν’ ακούς από τα χείλη Αρχιερέα τη φράση ”μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση της Εκκλησίας για το θέμα της δωρεάς οργάνων”.

Είναι εύλογο λοιπόν λοιπόν να ρωτήσει κάποιος: Τι περιμένει τάχα η διοίκηση της Εκκλησίας για να πάρει μια απόφαση και μια θέση ξεκάθαρη υπέρ ή κατά της δωρεάς οργάνων;

Μήπως,πίσω από αυτή την απροθυμία,κάτι κρύβεται;Και ποια συμφέροντα; Μήπως-λέω-πρέπει να είμαστε αρεστοί σε Κράτος-Κοινωνία-Ιατρική και αποσιωπούμε το θέμα;

Υποστήριξε ακόμη ο κ.Χρυσόστομος ότι ”η δωρεά οργάνων δεν γίνεται από ασέβεια προς τον Θεό,ούτε πάλι το υπό αφαίρεση όργανο κρίνεται περιττό ή επιβλαβές για την ηθική συγκρότηση του ανθρώπου. Αντίθετα, αναγνωρίζεται η πολυτιμότητα και η μοναδικότητά του. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κατασκευάσει όργανα και να υποκαταστήσει την φύση, γι αυτό αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα από τον Θεό δοσμένα, ωθούμενος από φίλτρο αγάπης προς τον συνάνθρωπο”, τόνισε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε δε ότι η μεταμόσχευση δεν θεωρείται ακρωτηριασμός που απαγορεύεται ηθικά, αλλά αποτελεί πράξη αγάπης που αγγίζει την αυτοθυσία.

Σε γνωρίζω προσωπικά κύριε Μητροπολίτα ως άξιο Πανεπιστημιακό Δάσκαλο,και μπράβο σου που το τόλμησες να ξεκαθαρίσεις μερικά πράγματα,την στιγμή που η πολιτεία κοιμάται (;) ύπνον βαθύ και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της σε ουσιωδέστατα πράγματα, και δη αυτό της δωρεάς οργάνων.

Μην επιμένεις όμως Σεβασμιότατε-σου το ξαναεπισημαίνω-να ζητείς ΦΠΑ και μέρος των ”εισπράξεων” από ένα εξωκλήσι όπου λειτουργείται δυο φορές το χρόνο με ένα ποίμνιο που δεν υπερβαίνει συγκεντρωτικά τους 60-80 προσκυνητές!

Εύχομαι το παράδειγμά σου ν’ ακολουθήσουν κι άλλοι παμφώτιστοι Ιεράρχες διότι ήγγικεν γαρ η ώρα να βγείτε από τα φελόνια σας.

 

SHARE
RELATED POSTS
Κουφό μου ακούγεται…, του Σπύρου Ντασιώτη
Aπό τη γυναίκα-σκιά στη γυναίκα-πρόσωπο, του Γιάννη Πανούση
Ζωγραφίζοντας τον Απόντα, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.