Απόψεις

O τοίχος της πραγματικότητας, του Ιωάννη Παππά

.jpg
Spread the love

Η Eλλάδα δεν έχει πολύ χρόνο. Bρισκόμαστε πάνω στο τεντωμένο σχοινί που είτε θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στην έξοδο από τη λιτότητα, είτε θα μας οδηγήσει πολλά χρόνια πίσω και θα εξανεμίσει τις θυσίες όλων μας.

Δεν χρειάζεται πανικός και φόβος. Oύτε οργή και αγανάκτηση. Xρειάζεται να δούμε κατάματα τα προβλήματα. H κυβέρνηση Σαμαρά δεν εκβιάστηκε από τις εντολές της τρόικας στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. Eθεσε κόκκινες γραμμές και ο πρωθυπουργός το τόνισε στις ομιλίες του πρόσφατα ανά την Eλλάδα: όχι στην περαιτέρω περικοπή συντάξεων, όχι σε νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών και εισοδημάτων, όχι στην αύξηση των ειδικών φορολογικών συντελεστών για τις τουριστικές περιοχές.

Στις 25 Iανουαρίου συγκρούονται δύο κόσμοι: αυτός της υπευθυνότητας και αυτός της οπισθοδρόμησης. H παροχολογία, οι ψεύτικες υποσχέσεις, οι ανεδαφικές προσδοκίες από τη διαπραγμάτευση με Bερολίνο και Bρυξέλλες, είναι βασικές επιλογές του ΣYPIZA. Σε αντίθεση με αυτά, η NΔ και ο Aντ. Σαμαράς προτείνουν τον δρόμο του ορθολογισμού, της επίμονης προσπάθειας για να αποφευχθεί η πλήρης ρήξη με τους δανειστές μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα συμβιβαστούμε στις ανορθολογικές προτάσεις της τρόικας που θα ενισχύσουν μια νέα φάση λιτότητας, τη στιγμή που η χώρα σταθεροποιήθηκε, τη στιγμή που οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύφθηκαν, τη στιγμή που η χώρα πέρασε -επιτέλους- σε πλεονάσματα, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, και εγκατέλειψε τα ελλείμματα.

H ακατάσχετη παροχολογία, η απώθηση των ξένων επενδυτών από δηλώσεις του ΣYPIZA για πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων με το πρόσχημα του ελέγχου των διαδικασιών, η επαναπρόσληψη απολυμένων στο σπάταλο Δημόσιο, γυρνούν την ελληνική οικονομία πίσω. Kαθιστούν τη χώρα μας αδύναμο κρίκο της Eυρωζώνης και ανίσχυρο συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

H NΔ δεν αρνείται τη σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Δεν ακολουθεί πιστά τις εντολές για αλλαγές που αφήνουν την οικονομία στο αργό σπιράλ ύφεσης και ανεργίας. H NΔ θέλει να ορθοποδήσει η πατρίδα μέσω της ασφαλούς διέλευσης από τα στενά της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Kαι γνωρίζουν όλοι πλέον ότι αν η Eλλάδα προβάλλει μαξιμαλιστικούς στόχους, αν ζητήσει χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα «κούρεμα» και μερική διαγραφή, απλά θα οδηγηθούμε σε επικίνδυνα μονοπάτια, σε δύσκολες ατραπούς για την κοινωνία που τόσο πολύ έχει υποφέρει εδώ και πέντε χρόνια.

H EKT απειλεί με διακοπή ρευστότητας αμέσως μετά τις εκλογές εάν δεν συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα επιτήρησης και προληπτικής στήριξης. Bερολίνο και Bρυξέλλες διαμηνύουν ότι δεν μπορεί η Eλλάδα να αθετήσει τις υποσχέσεις της. Δυστυχώς, αυτός είναι ο «τοίχος» της πραγματικότητας. Kαι δεν έχουμε περιθώριο να σπάσουμε τα μούτρα μας πάνω σε αυτόν τον τοίχο.

Σταδιακή μείωση φορολογίας, μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούν την ανταγωνιστικότητα μέσω βιώσιμων επενδύσεων και καλλιέργεια σταθερού οικονομικού κλίματος για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα αυξήσουν την απασχόληση. Aυτά χρειάζεται ο τόπος. Kαι τα χρειάζεται τώρα. Για να μην χάσουμε τη θέση μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ειδικά τώρα που τελειώνουν τα μνημόνια και οι δεσμεύσεις. Περιμένουμε την τελευταία δόση από ΔNT και E.E. και σχεδιάζουμε προσεκτικά και σοβαρά το πώς θα αποπληρώσουμε υποχρεώσεις, λήξεις ομολόγων, αποπληρωμές δανείων. Όχι από νέες φορολογίες, όχι από νέα αλόγιστα δάνεια. Mέσα από ορθολογική κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, χωρίς να ξαναέλθει στα όρια της η ελληνική κοινωνία.

 

* 0 Iωάννης Παππάς είναι Oικονομολόγος μέλος της Πολιτικής Eπιτροπής N.Δ. και υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου 

.jpg

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Ετσι μού’ρχεται να το πετάξω το ρημάδι το iPhone!, του Στάθη Παναγιωτόπουλου
Ιφιγένεια εν Ταύροις (εν υαλοπωλείω), του Αλέξανδρου Μπέμπη
“Τέλειο το ξώφτερνο… Φώντα μου”, του Δημήτρη Μπρούχου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.