ΕΥ ΖΗΝ

Ό,τι έζησα στον Πύργο Μελά, του Στράτου Καραγαβριηλίδη

Spread the love

Ο Στράτος Καραγαβριηλίδης είναι οινογεύστης.   

 

Και κατηφοριζουμε για Αθήνα και αμέσως μετά την Λαμία βρίσκω ΤΟΝ Πύργο Μελά (La Tour Melas) που βρίσκεται στο χωριό Αχινός στον νομό Φθιώτιδος.

 

Το κτήμα και ο πύργος είναι σε υψόμετρο 150-200m και περιβάλλονται από παρθένα δάση βελανιδιάς.

 

Έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και καταπληκτική θέα στο Αιγαίο.

 

Με περιμένει o Κύρος La Tour Melas Lodges ένας ευγενικός και χαμογελαστός άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια.

 

Η αλήθεια του σε αυτά που έλεγε για τα κρασιά του … το έβλεπες στο πρόσωπό του, στο χαμόγελό του. Η αύρα του, μαζί με τα αρώματα των βαρελιών του, στο κελάρι, μας απορρόφησε για τρεις ήμερες. Μιλούσαμε και δοκιμάζαμε , το 2001 έφερε από την Γαλλία και φυτεύτηκαν αμπέλια Cabernet Franc & Merlot.

 

Όλα ξεκίνησαν λέει ο Κύρος Μελάς  από μία πέτρινη δεξαμενή νερού που κτίσθηκε για το πότισμα των νεαρών αμπελιών και που στη συνέχεια με ειδικές εργασίες επέκτασης και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις διαμορφώθηκε στον πύργο στον οποίο οφείλει το όνομά του το οινοποιείο La Tour Melas. Έχει περίπου 100 στρέμματα αλλά μόνο τα πενήντα είναι αμπέλια. O αμπελώνας του Κτήματος, είναι από τους ομορφότερους στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της τοποθεσίας του, αλλά και λόγω του σχεδιασμού του. Οι ρίζες είναι τόσο πυκνές φυτεμένες για να ανταγωνιζονται τα φυτά μεταξύ τους, με πάνω από 700 φυτά στο στρέμμα, και ένας τρόπος κλαδέματος, ένα κεφάλι/μία αμολητη που χρησιμοποιείται και στη Γαλλία συμπληρώνει ο Κyros . Το αποτέλεσμα είναι καρπός εξαιρετικά υψηλής συμπύκνωσης, παρά το γεγονός ότι τα πρέμνα είναι ακόμα σχετικά νέα σε ηλικία.

 

Το στυλ του κρασιού δίνει έμφαση στο φρούτο και στη φινέτσα και όσο περνούν τα χρόνια βλέπει κανείς σαφή βελτίωση στις εσοδείες. Ο τρύγος γίνεται αυστηρά με το χέρι και ολη η διαδικασία αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής πραγματοποιείται με βιολογικές και βιοδυναμικές μεθόδους και στο τέλος η εμφιάλωση εκτελείται επίσης χειρωνακτικά.

 

Τα κρασιά του:

 

Cyrus one 2011 (Ερυθρός Ξηρός, ποικιλία: cabernet Franc, merlot)

 

La tour Melas 2011: ( Ερυθρός Ξηρός Ποικιλίες: Cabernet Franc, Merlot)

 

Παλιές Ρίζες 2013 αυτόριζος αμπελώνας 100 ετών…

 

… επιβεβαιώνει το ρητό ότι τα μεγάλα κρασιά γεννιούνται στο αμπέλι ελάχιστες φιάλες παραγωγής 1800 επιβάλουν την υπομονή μας… είναι ένα κρασί που στην εξέλιξη του μπορεί να δώσει μεγάλες συγκινήσεις. Παρόλα αυτά πίνεται και αμέσως…. το Idylle Rosé διαθέτει ένα φωτεινό και απαλό ροζέ χρώμα που αιχμαλωτίζει το βλέμμα και θυμίζει τα ροζέ κρασιά της Προβηγκίας. Στη μύτη εντυπωσιάζει με μια εκλεπτυσμένη αρωματική σύνθεση με νότες τριαντάφυλλου, ενώ στο στόμα είναι δροσερό, με ωραία οξύτητα και γευστική ένταση.

 

Να περνάτε καλά!

SHARE
RELATED POSTS
Ο Άγιος Παΐσιος, ο “ασυρματιστής του Θεού” και ο Προστάτης του όπλου Διαβιβάσεων του Στρατού Ξηράς
Ρίκυ, το έξυπνο ραδίκι, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Γραμματόσημα από τα ΕΛΤΑ για τα «190 χρόνια Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.