Συνεντεύξεις

Ό,τι είπαμε με την Δήμητρα Κρεπς, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Δήμητρα Τζανιδάκη-Kreps σπούδασε Κλασική Φιλολογία στην Αθήνα και Γλωσσολογία (MA, PhD) στο University College London. Κερδίζοντας υποτροφία ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Physical Theatre στο Royal Holloway. Λατρεύει την ελληνική γλώσσα, την παράδοση και τον Πολιτισμό και είναι αποφασισμένη να διαλαλήσει την ελληνικότητα απ’άκρη σ’άκρη της γης.

Η τελευταία δουλειά της αφορά στην “Ιφιγένεια in Memoriam” παράσταση που έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο, όπου ζει μόνιμα η Δήμητρα Κρεπς, και σκοπεύει να την επι-κοινωνήσει σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους της Ελλάδας.

Μεαφορμή την παράσταση που δόθηκε στη Ρόδο, συνομιλήσαμε. Όπου βρεθεί, αν την συναντήσετε, απολαύστε την σε μια απρόβλεπτη Ιφιγένεια με εξαιρετικούς συμβολισμούς. Σε ένα σκηνικό απέριττο, επιβλητικό, θαυμάσιο.

Πληροφορίες για την παράσταση:

H παράσταση “Iphigenia in memoriam” ανέβηκε σε σύλληψη και σωματοποίηση της Δήμητρας Κρεπς για πρώτη φορά στο Λονδίνο και βασίζεται στα κείμενα του Jean-René Lemoine “Iphigenie”, σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου, και “In Memoriam”, σε μετάφραση της Δήμητρας Κρεπς και φωτισμούς του Γιάννη Κατσαρή. Ο πολυβραβευμένος Jean-René Lemoine επανεπεξεργάζεται τον αρχέτυπο μύθο της θυσίας της Ιφιγένειας συνθέτοντας τον δικό του συνταρακτικό νυχτερινό μύθο αθωότητας και πολέμου, έρωτα και θανάτου. Εμπνεόμενη από τα νεκρικά πορτρέτα φαγιούμ των οποίων το βλέμμα αναδύει την αριστοκρατία της ψυχής και την αξιοπρέπεια της λύπης και αιμοδοτούμενη από την φωνή της Μαρίας Κάλας, η παράσταση συλλαμβάνει την Ιφιγένεια ως φαγιούμ που σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή του βλέμματός του για να αφηγηθεί την ιστορία του πέραν του χρόνου και του τόπου, της ζωής και του θανάτου. 

SHARE
RELATED POSTS
Αντωνέλλα Πολεμικού: Ganesh. Κοσμήματα στους δρόμους της Ανατολής, της Στέλλας Σεπέρα
«Εξομολογήσεις σε πολλές πράξεις», της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Νίκος Πορτοκάλογλου: ένας θαυμάσιος, άσωτος υιός (ηχητικό), της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.