Πόρτα στον Πολιτισμό

«Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα», μια πρωτότυπη ποιητική ανθολογία από τις εκδόσεις των ΕΛΤΑ

26-83642elta.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26-83642elta.jpg

 

 

«Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα» είναι ο τίτλος της ποιητικής ανθολογίας που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε έναν καλοσχεδιασμένο τόμο, από τις εκδόσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), με επιμέλεια του Ηλία Γκρη. Οι ποιητικές ανθολογίες έχουν κατά καιρούς καλύψει τα πιο διαφορετικά θέματα, όχι όμως και το θέμα του ταχυδρόμου ή των ταχυδρομείων για το οποίο ο Ηλ. Γκρης, ποιητής κι ίδιος, αλλά και έμπειρος ανθολόγος, φρόντισε να συγκεντρώσει ένα μεγάλο και ιδιαιτέρως αντιπροσωπευτικό υλικό.

 

Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για μια τέτοια ανθολογία; «Γυρίζω σαράντα χρόνια πίσω και θυμάμαι που νεοσύλλεκτος φαντάρος αγόρασα την Ανθολογία Νεοελληνικής Ποίησης, του Πάπυρου, σε σχήμα Βίπερ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανθολόγος: «Και ήταν το μόνο βιβλίο που έκρυβα στον στρατιωτικό σάκο για να με συνοδεύει και να με παρηγορεί, επί είκοσι επτά μήνες, μέχρι που απολύθηκα. Μια ποιητική ανθολογία είναι ένα θησαυροφυλάκιο της ποίησης. Και πώς αλλιώς; Ας σκεφθεί κανείς πόσοι ποιητές έχουν διασωθεί μέσα από ανθολογίες με ένα ή δύο ποιήματα! Η πέμπτη και τελευταία ανθολογία μου προέκυψε σε συζήτηση μ’ έναν λόγιο φίλο, που σχετιζόταν με τα ΕΛΤΑ, όταν μου μίλησε για …τον ταχυδρόμο στην ποίηση. Αν και είχα αποφασίσει να σταματήσω στην ανθολογία «Το 1821 στην ελληνική ποίηση», έκδοση του 2011, η ιδέα με κέντρισε. Και την ίδια ημέρα διέτρεξα τα ποιήματα παλαιότερων, της γενιάς του ’30, για να δω αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Όταν βρήκα στον Ελύτη το ποίημα “Ο ταχυδρόμος”, τότε το αποφάσισα».

 

Η ανθολογία περιλαμβάνει περισσότερους από 150 ποιητές, ξεκινώντας από τον Διονύσιο Σολωμό και φτάνοντας μέχρι τις ημέρες μας.

 

ΑΠΕΜΠΕ


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
11949483_681902741911331_4440214218107002967_n.png
Οκτώβριος στο Faust-Bar-Theatre [Θέατρο και Μουσική]
Ελένη Κιούμπιτ: ο θάνατος που πέρασε στα ψιλά…εκτός του τέως ΠτΔ κ. Παυλόπουλου
alkistis_rhodes.jpg
Το δώρο της Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο Ροδιακό κοινό – Εισιτήρια στα 10 ευρώ, είσοδος στα 12 ευρώ!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.