Ανοιχτή πόρτα

Ο σύγχρονος άνθρωπος, του Θάνου Ασκητή

 

Θάνος Ασκητής

επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στο www .askitis.gr

 

 

 

dtheztnz.jpg

 

 

 

Μέσα στην παραζάλη της καθημερινότητας, με την πίεση που αισθάνεται ο σύγχρονος άνθρωπος να κατακτήσει την ευημερία του, παραμελεί και χάνει αυτό που τον ξεχωρίζει μέσα στο ζωικό βασίλειο, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της φύσης του: τον λόγο. Ο σύγχρονος άνθρωπος φαίνεται ότι όλο και περισσότερο “χάνει” το δικαίωμα του λόγου του, καθώς από τη μία περιορίζεται σημαντικά η λεκτική του έκφραση και αυξάνεται από την άλλη η τεχνοκρατική κωδικοποίηση.

 

O χρόνος μας κυνηγάει όλο και περισσότερο, ο ανταγωνισμός πιέζει την καθημερινή πραγματικότητα για πιο γρήγορο τρόπο ζωής, δημιουργώντας πιο απαιτητικές και υψηλές προδιαγραφές, μπροστά σε έναν άνθρωπο που τελειοποιείται μηχανικά, μαθαίνει τεχνικές μεθόδους, προγραμματίζοντας σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές. Γίνεται πιο εμπορεύσιμος, καταναλώσιμος, με πιο πολλά εξαρτήματα, που τον κάνουν επιτυχημένο και δυνατό.

Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την ανάπτυξη όλων αυτών των θαυμαστών αντικειμένων και πραγμάτων που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και μας βοηθούν να κερδίζουμε χρόνο, χρήμα αλλά και στιλ! Στιλ και ύφος του “επιτυχημένου” που μετράει πολύ. Αυτό το δίδυμο της επιτυχίας, που δεν μας επιτρέπει να εκφράσουμε συναισθήματα, να εκδηλώσουμε ανθρώπινες αυθόρμητες στιγμές και όλα είναι κάτω από το πρέπει του προγράμματος. Όλο και περισσότερο φαίνεται ότι τα πράγματα πιέζονται μπροστά στο τίμημα της δόξας και του χρήματος, της ανθρώπινης μηχανής. Οι σύγχρονες ανέσεις δεν μας αφήνουν να διαβάσουμε, να γράψουμε, να μιλήσουμε, όταν μάλιστα οι διευκολύνσεις στη σημερινή ζωή δεν επιτρέπουν “χάσιμο χρόνου”.

 

Ας αφήσουμε τις μηχανές να σκεφτούν και, γιατί όχι, να μιλήσουν αντί για μας. Η τηλεόραση που βρίσκεται στο ελληνικό σπίτι, όχι μόνο στο σαλόνι, αλλά και σε άλλα δωμάτια, παίζει ατελείωτες ώρες, δείγμα ευημερίας του ανθρώπινου απομονωτισμού και της μοναξιάς…

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/cxUuU1jwMgM” frameborder=”0″ allowfullscreen ]


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Agenda 2020: Ανάδρομος Άρης Σεπτεμβρίου, ομοιότητες με 11η/9ου & ο αδύναμος κρίκος της Ρωσίας, του Κώστα Λεφάκη
llll.png
Πολιτική ανυπακοή και το δικαίωμα της αντίστασης, του Νίκου Βασιλειάδη
Έλληνας 2017, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.