Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά στη παρέλαση για το 1821, του Χρήστου Μαγγούτα

Xristos Magoutas
Spread the love

Xristos Magoutas

 

 

 

 

 

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

 

 

aatrido_j.JPG

 

040416095708_8679.jpg

 

 

 

Επί χρόνια ο Justin Trudeau έπαιρνε μέρος στην παρέλαση μια και εκλεγόταν βουλευτής στην ελληνική περιοχή του Μοντρεάλ. Αλλά και φέτος που είναι πρωθυπουργός δεν τους περιφρόνησε. Το αντίθετο μάλιστα: «Όσο απασχολημένος και να είμαι θα φροντίζω να είμαι ελεύθερος αυτή τη μέρα για να γιορτάζουμε μαζί την Ανεξαρτησία της Ελλάδας».

 

Πιο πριν ο Καναδός πρωθυπουργός είχε γράψει στο Twitter «Ζήτω η Ελλάδα! Είναι πραγματικά υπέροχο που παρευρίσκομαι στην παρέλαση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας των Ελλήνων».

 

Και δεν ένοιωθε μόνος στην παρέλαση την περασμένη Κυριακή. Γνώριζε προσωπικά με τα μικρά τους ονόματα πολλούς Έλληνες που επί χρόνια τον βοηθούσαν στην προεκλογική του εκστρατεία. Ήταν ανάμεσα σε φίλους στους οποίους ευχόταν χρόνια πολλά και ζήτω η Ελλάδα, στα ελληνικά γιατί δεν είναι απλά ένας πολιτικός αλλά, όπως κι ο πατέρας του, και θερμός φιλέλληνας.

 

Εκδηλώσεις για τη Εθνική γιορτή έγιναν και στο Τορόντο και σε άλλες πόλεις του Καναδά. Για άλλη μια φορά οι πόλεις αυτές έπλεαν στα γαλανόλευκα. Κάτι που μου θυμίζει τα λόγια του μεγαλύτερου παρουσιαστή ειδήσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας: «Τόσες γαλάζιες σημαίες μόνο στον Καναδά έχω δει!».

Οι Έλληνες του Καναδά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Είναι γνωστό ότι το Ελληνικό Φεστιβάλ προσελκύει 2,000,000 επισκέπτες και θεωρείται η μαζικότερη εκδήλωση στη Βόρεια Αμερική — κάτι που ο Καναδικός Τουρισμός το προβάλει σαν τη μεγάλη ατραξιόν της χώρας.

 

Και δεν είναι τυχαία η συμπάθεια του Τρυντώ προς τους Έλληνες μια και φημιζόμαστε ως «πολιτικά όντα» παγκοσμίως. Και στο Τορόντο ο αρχηγός του τρίτου κόμματος είχε επιλέξει την ελληνική εκλογική περιφέρεια ως υποψήφιος στις εκλογές.

 

Ασφαλώς δεν είναι μικρό πράγμα ο πρωθυπουργός μιας μεγάλης χώρας να δείχνει τόση συμπάθεια για μια μικρή μειονότητα όπως είναι η ελληνική. Μικρή αλλά δυναμική.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

  The article expresses the views of the author  

 iPorta.gr

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Σμάρω Σωτηράκη
Παλαιών Πατρών Γερμανός: Όταν ο Μητροπολίτης είναι Κριάρι και όχι πρόβατο, της Σμάρως Σωτηράκη
Ο τορναδόρος μαστρο-Γιάννης, ο παγκόσμιος Κουνέλλης, του Μάνου Στεφανίδη
theodorakis-naxos-2.jpg
Στη Νάξο ο Σταύρος Θεοδωράκης για ολιγοήμερες διακοπές και surf στη Μικρή Βίγλα!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.